• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
   
1
2
3
4
6
7
8
9
13
15
16
17
21
22
24
27
28
         
Febrer 2017Estem a   Inici  >  Activitats

ActivitatsMaridatges marítims
Maridatges marítims. Històries i licors
(12/01/2017)

L'MMB ha coorganitzat un cicle de xerrades sobre història marítima amb el grup editorial Sàpiens. Les trobades, que tindran un caire divulgatiu i distès, maridaran esdeveniments històrics amb begudes, de les quals se n’oferirà un tast.

El Museu aportarà a cada xerrada una peça provinent dels fons de les seves col·leccions com models i exvots de les embarcacions del moment, que ajudaran a contextualitzar la història. A més, el grup Sàpiens obsequiarà els assistents amb les publicacions del grup on hagin aparegut articles sobre la temàtica tractada i l’MMB regalarà entrades al Museu per conèixer més en profunditat la seva col·lecció d’àmbit marítim i pesquer.

L’última xerrada anirà a càrrec de Gustau Nerín, antropòleg i historiador especialitzat en l’estudi del colonialisme espanyol a l’Àfrica. Els catalans eren la primera comunitat comerciant a Cuba, i estava molt implicada en els negocis naviliers. La seva especialització era el transport d’esclaus a banda i banda de l’Atlàntic, que era el negoci més lucratiu. Sorprenentment, però, els negrers catalans i espanyols també tenien presència a tot Àfrica. A arreu hi ha factories negreres amb espanyols, fins i tot a l’illa de la Reunió o de Zanzíbar.

El tràfic d’esclaus generava més beneficis que les plantacions de sucre. I hi ha proves de la importància de la repatriació de capitals de Cuba per al procés d’industrialització català. Als anys 60 del segle XIX, van començar les guerres de Cuba i l’esclavatge va entrar en crisi. Aquesta conjuntura va fer que molts grans capitals cubans tornessin a Catalunya, tenint un paper destacat, per exemple, en la fundació dels bancs catalans, la construcció de ferrocarrils, línies marítimes, companyies mineres, etc.Tot aquest procés es va finançar en gran part amb els diners de Cuba, que en bona mesura venien del tràfic d’esclaus.

Dijous 12 de gener- Negrers catalans. El negoci lucratiu del tràfic d'esclaus. Tast de rom (Masnou)
Hora: 19.30 h
LLoc: nou vestíbul de l'MMB
Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a
redaccio@sapiens.catImprimir

Compartir:
ACTIVITATS