• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
     
1
2
5
7
9
13
14
15
20
21
22
27
28
29
30
 
Març 2018Estem a   Inici  >  Activitats

ActivitatsMicrorelats
Un pailebot centenari. VI edició del Concurs de Microrelats Marítims
(15/01/2018 - 15/04/2018)

L'MMB us presenta una nova edició del concurs, que enguany celebra el seu sisè aniversari. El tema de l'edició d'enguany és el pailebot Santa Eulàlia. Els microrelats no podran superar en cap cas les 150 paraules. El microrelat presentat ha d’estat inspirat en el pailebot i el seu centenari,
així com en la navegació tradicional a vela, i haurà d’incloure la següent construcció: Un pailebot centenari...

Podeu enviar els vostres relats des del 15 gener al 15 d'abril.

El concurs compta amb el seu propi blog, on hi trobareu les bases de participació i premis que s'atorgaran.[+info]

Imprimir

Compartir:Visita el pailebot Santa Eulàlia
(06/03/2018)

El pailebot Santa Eulàlia és un veler mercant construït l’any 1918 que el Museu Marítim de Barcelona ha recuperat i restaurat. El pailebot no és accessible a persones en cadira de rodes.

Horari de visita[+info]

Imprimir

Compartir:


Barcelona des del mar
Barcelona des del mar
(10/03/2018 - 26/05/2018)

Itinerari de mar a bord del pailebot Santa Eulàlia

Us proposem fer un viatge en el temps per descobrir com ha evolucionat la façana marítima de Barcelona. A bord del pailebot podreu observar la transformació del Port Vell, la construcció del barri mariner de la Barceloneta i els antics banys de començaments del segle XX, els suburbis del Somorrostro i el Camp de la Bota i la seva transformació en el barri de la Vila Olímpica i el Fòrum.

Data: tots els dissabtes de cada mes (excepte el 31 de març)
Horari: a les 10 h
Durada de l’activitat: 3 h
Preu: 12 €, adults, 6 €, de 7 a 14 anys
L'edat mínima per participar-hi és de 7 anys. De 7 a 16 anys caldrà que vagin acompanyats d'un adult. Cal una persona adulta per cada tres joves de 7 a 14 anys.

Compra les teves entrades[+info]

Imprimir

Compartir:


Contes per a nenes rebels
Contes als museus per a nenes rebels
(10/03/2018 - 14/04/2018)

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona presenten el programa Contes als museus per a nenes rebels, que permetrà als més petits conèixer la història de dones vinculades amb la temàtica de cada museu. Es tracta d’una iniciativa conjunta dels cinc museus i les editorials Destino i Estrella Polar adreçada al públic familiar.

En cada sessió l’actriu Cristina Cervià narrarà als més petits dos contes curts sobre la vida de dues dones relacionades amb els àmbits particulars de cada museu, mentre la il·lustradora Sònia González anirà dibuixant la biografia en directe. Els contes són narracions de l’escriptora Marta Armengol ideades expressament per aquesta activitat, inspirant-se en el llibre Contes de bona nit per a nenes rebels (Estrella Polar). 

Programació:

10 de març. Museu d'Art Nacional de Catalunya. Entrada lliure fins a completar aforament.
17 de març. Museu d'Arqueologia de Catalunya. Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al telèfon 934 232 149.
24 de març. Museu Marítim de Barcelona. Entrada lliure fins a completar aforament.
7 d'abril. Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Cal fer reserva prèvia a
www.museuciencies.cat, a partir del 26 de març.
14 d'abril. Museu del Disseny. Entrada lliure fins a completar aforament.

Totes les sessions estan previstes de 17 a 18 h. Activitats gratuïtes.

[+info]

Imprimir

Compartir:


Il·luminació de les muralles de les Drassanes
Els dissabtes les muralles de les Drassanes són blaves
(10/03/2018 - 30/04/2018)

Tots els dissabtes les muralles de les Drassanes es vesteixen de blau. Amb aquesta acció, duta a terme per l’Àrea d’Ecologia, urbanisme i mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, es posa en valor el patrimoni arquitectònic de les muralles de les Drassanes i el portal de Santa Madrona, l’única fortificació medieval de la ciutat que s’ha conservat fins als nostres dies.

Us proposem passejar per aquest bell indret, que forma part del conjunt arquitectònic de les Drassanes de Barcelona, seu de l'MMB, i gaudir de la il·luminació del conjunt arquitectònic que personalitza el monument.

Dates: tots els dissabtes
Hora: de 21 a 24 h
Lloc: Muralles del Baluard. Avinguda del Paral·lel


[+info]

Imprimir

Compartir:


Port de Barcelona
Port de Barcelona: passat, present i futur
(10/03/2018 - 26/05/2018)

Itinerari de mar a bord del quetx Far Barceloneta.

El Port de Barcelona és un gran desconegut. A bord del quetx Far Barceloneta, us proposem un itinerari per descobrir què hi ha més enllà del Port Vell, com era el port en l’antiguitat i com s’ha transformat en la porta d’entrada de mercaderies del sud d’Europa. Durant la visita ens acostarem també al port comercial i a part de les seves instal·lacions actuals.

Data: tots els dissabtes de cada mes
Horari: a les 11 h

Durada de l’activitat: 2 h

Preu: 15 €, adults, 9 €, de 7 a 14 anys.
L'edat mínima per participar-hi és de 7 anys. De 7 a 16 anys caldrà que vagin acompanyats d'un adult. Cal una persona adulta per cada tres joves de 7 a 14 anys.


Compra les teves entrades
[+info]

Imprimir

Compartir:


Drassanes, gremis i mercaders
Drassanes, gremis i mercaders
(11/03/2018 - 13/05/2018)

Itinerari per la façana marítima (per terra)

Durant l’Edat Mitjana, Barcelona es va convertir en un important centre comercial degut a l’expansió comercial pel Mediterrani. El creixement de la ciutat i la construcció d’edificis que albergaven noves institucions encara ens parlen d’aquella època. Us proposem un itinerari guiat que arrenca a les Drassanes Reials i ens descobreix l’esplendor marítima medieval de la ciutat: la muralla medieval, l’orde dels mercedaris, els carrers gremials, la Llotja i els consolats de Mar, els palaus, Santa Maria del Mar...

Data: segon diumenge de cada mes
Horari: a les 11 h
Durada de l’activitat: 2 h
Preu: 6,50 € 
Adreçat a públic adult

Compra les teves entrades


[+info]

Imprimir

Compartir:


Barcelona port pesquer
Barcelona port pesquer
(16/03/2018 - 18/05/2018)

Itinerari pel Moll de Pescadors (per terra)

Us proposem viure de prop el món de la pesca al cor de la Barceloneta. Quines són les espècies que es pesquen a la nostra mar Mediterrània i com es capturen? Què hem de saber com a consumidors responsables per a garantir la qualitat i la protecció de les espècies? Durant l’itinerari visitarem el moll de pescadors, veurem l’arribada i la descàrrega del peix i assistirem a la subhasta del peix.

Data: tercer divendres de cada mes
Horari: a les 15.30 h

Durada de l’activitat: 2 h

Preu: 15 € per persona


Compra les teves entrades

[+info]

Imprimir

Compartir:


Porta de Santa Madrona
Obrim la Porta de Santa Madrona i els jardins del Baluard
(18/03/2018 - 22/04/2018)

Els diumenges al matí obrim el portal de Santa Madrona de l’Avinguda Paral·lel, l’únic portal que es conserva de la muralla medieval. A més, podreu passejar pels jardins del Baluard, situats damunt de la muralla del Baluard, i tindreu l’ocasió de veure l’escultura dedicada a Santa Madrona que hi ha damunt de la porta de Santa Madrona. Els dos espais estaran custodiats per l'Associació de Recreació Històrica de la Coronela de Barcelona.

Diu la tradició que, per allà el segle X, uns comerciants francesos navegaven pel litoral barceloní, en direcció a Marsella, per vendre les relíquies de Santa Madrona, quan una forta tempesta els obligà desembarcar a Barcelona. El cos de la santa, nascuda el segle III, foren protegits a la capella de Sant Fruitós. Una vegada passada la tempesta, fracassaren tots els esforços per retornar al vaixell amb les relíquies, de manera que els mariners francesos decidiren deixar-les a Barcelona. La ciutat començà una verdadera devoció a santa Madrona, sobretot per part de mariners que volien lliurar-se de naufragis o també per invocar la pluja, convertint-se en una de les seves patrones. 

Dates: primer, tercer i quart diumenge de mes
Hora: d’11 a 14h
Activitat gratuïta d’entrada lliure

*Els jardins del Baluard tenen dificultats d'accés per a persones amb mobilitat reduïda.


[+info]

Imprimir

Compartir:


Els tresors amagats dels Guitart
Els tresors amagats dels Guitart
(19/03/2018)

Autoguiat recomanat per a nens i nenes a partir de 7 anys.

Per visitar de maner autònoma l’exposició
7 vaixells, 7 històries us proposem aquest autoguiat protagonitzat per dos germans, la Laia i el Pau, que descobreixen a les golfes de casa seva un munt de tresors. Aquestes troballes els porten a imaginar fantàstiques aventures. Acompanyats dels dos protagonistes, descobrireu un món ple d’embarcacions, mariners, pirates i mapes del tresor.

Preu: 0,50 €, amb l'entrada del Museu.

[+info]

Imprimir

Compartir:


Els oblidats
Els oblidats
(23/03/2018 - 23/03/2018)

Arribem a la última sessió del cicle de sopars dedicats al peix per reivindicar el valor culinari de peixos poc coneguts. Cada sopar té com a protagonista una espècie de peix pescat al nostre litoral, però poc habitual de trobar als mercats. Els motius són diversos: potser té moltes espines, no sabem com cuinar-los, etc.

Es recuperaran receptes de la cuina marinera dels pescadors, que sí que són coneixedors del valor culinari d'aquestes espècies, que no solen arribar als nostres plats.

El menú anirà acompanyat d'una presentació del peix seleccionat i se sortejarà entre els assistents una cistella de peix fresc i de proximitat, gentilesa de
La Platjeta.


Data: 23 de març, a les 21 h, al Restaurant Norai del Museu. Se servirà peix aranya i peix llimona.
Preu: 30 €
Reserves a
reserves@norai.org

L'activitat l'organitza l'MMB juntament amb Norai, Cap a Mar i la revista Cuina, amb la col·laboració de La Platjeta.

[+info]

Imprimir

Compartir:Vaixells a Port
(23/03/2018 - 25/03/2018)

En commemoració del centenari del pailebot Santa Eulàlia, vaixells històrics de la flota catalana i espectaculars embarcacions de vela de gran eslora recalaran en el Port de Barcelona del 23 al 25 de març. El motiu de la trobada Vaixells a Port és retre homenatge i reconèixer la vàlua del Santa Eulàlia en la recuperació de la memòria històrica de la navegació, així com apropar a la ciutadania el patrimoni naval històric.

Es tracta d’una ocasió d’excepció per veure de prop bucs internacionals com el Shtandart, una rèplica de la primera fragata russa construïda al segle XVIII per ordre del tsar Pere I el Gran; el buc escola de l’armada russa Kruzhenstern considerat el segon veler més gran del món i el Mutin, un iol cangreu Dundee de la marina francesa. També hi haurà el quetx Ciutat de Badalona, una embarcació de 1929 i que avui és un dels símbols de la ciutat o el Sirius, un veler bergantí de 31,44 metres d'eslora construït als Països Baixos fa 100 anys, a més d’una representació de la flota del Museu Marítim a l’aigua: el pailebot Santa Eulàlia, el Far Barceloneta i el Far de Formentera, entre d'altres.
 
Els vaixells romandran al Port de Barcelona fins diumenge 25 de març al migdia, quan emprendran el viatge en grup cap a la ciutat occitana de Seta. 
 
Vaixells visitables:
El Shtandart, el quetx Ciutat de Badalona, el Sirius i el pailebot Santa Eulàlia al Moll de la Fusta.
El Kurzenshtern al Moll d'Espanya.
 
 
Dates i horaris :
divendres 23 de març, de 16 a 19 h
dissabte 24 de març, de 10.30 a 14 h, i de 16 a 19h
diumenge 25 de març, de 10 a 12h

Lloc: Moll de la Fusta - Moll d'Espanya - Port de Barcelona
Preu: gratuït

[+info]

Imprimir

Compartir:


Batiscaf
Viatge al fons del mar en batiscaf
(25/03/2018 - 23/04/2017)

Per conèixer el fons del mar sense mullar‑se, res millor que fer un viatge en batiscaf. Amb un conte com a fil conductor i mitjançant els diferents aparells del planetari digital del Museu, se simularà una lenta davallada per l’aigua en un batiscaf per anar veient els diferents animals que viuen en aquest hàbitat: tortugues, dofins, sardines, eriçons... Així doncs, agafeu‑vos fort, que comença el viatge!

Activitat familiar. Edat mínima recomanada 3 anys 

Dates: quart diumenge de cada mes
Sessions: a les 11.30  i a les 12.15 h
Preu: 4 € adults; 2,50 € infants

Compra les teves entrades

[+info]

Imprimir

Compartir:


Cau pirata
Cau Pirata- Setmana Santa
(26/03/2018 - 29/03/2018)

Espai d'experimentació

Espai habilitat amb diferents mòduls perquè els visitants puguin experimentar de manera autónoma diferents activitats relacionades amb el món de la pirateria.

Públic: famílies amb criatures entre 3-8 anys 
Dates : del 26 al 29 de març
Horari: d’11 h a 12.30 h
Preu: gratuït. Els tiquets es donaran el mateix dia a les taquilles del Museu 
[+info]

Imprimir

Compartir:


Planetari familiar
El planetari familiar
(01/04/2018)

Si voleu conèixer les constel·lacions més importants, els planetes més brillants i com la gent de mar s’ha fixat en el cel per anar d’un port a l’altre en vaixell, us esperem a les sessions familiars del planetari digital.

Dates: primer diumenge de mes 
Sessions: a les 11.30 h i a les 12.45 h
Preu: 2,50 € infants i 4 € adults

Als documents adjunts trobareu informació detallada sobre el planetari del Museu.


Compra les teves entrades


[+info]

Imprimir


Compartir:


Curs manteniment embarcacions fusta
Curs de manteniment de cobertes de fusta
(07/04/2018 - 21/04/2018)

La fusta com a element constructiu ha estat empleada des dels temps més remots, la seva naturalesa orgànica ens fa gaudir de qualitats com la textura i la presència que difícilment trobarem en els materials de construcció moderns.

Les embarcacions de fusta mantenen aquesta naturalesa romàntica i acollidora, només hem de conèixer quin és el tracte més adequat per mantenir aquest valor al llarg dels anys.


Dates: 7, 14 i 21 d'abril
Horari: de 9.30 a 13.30 h
Preu: 150 €
Lloc:  les classes es faran a l'Institut de Nàutica de Barcelona, Passeig Joan de Borbó, 100.

Programa

Aquest curs es fa en col·laboració amb l'Institut de Nàutica de Barcelona.

Inscripció


[+info]

Imprimir


Compartir:


Connecta't al blau
El mar de cels
(08/04/2018)

Activitat per a famílies amb nenes i nens amb trastorn de l’espectre autista (TEA)

El diumenge 8 d’abril, l’MMB s’adhereix al Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, amb unes sessions al planetari exclusives per a famílies amb nenes i nens amb autisme. A les 11.30h i a les 12.45h, les sessions de El mar de cels del planetari de l’MMB estaran adaptades per a que nenes i nens amb trastorn de l’Espectre Autista (TEA), puguin conèixer el cel amb els elements més coneguts per a tots: el Sol, la Lluna, els núvols, l’arc de Sant Martí, i de nit ... les estrelles.

Amb aquestes activitats, l’MMB participa a Connecta’t al Blau per l’Autisme, una gran festa organitzada per l’Associació Aprenem i que té com a objectiu sensibilitzar de les necessitats específiques de les persones amb autisme i les seves famílies. Durant el matí, també trobareu un stand de l’Associació Aprenem (http://www.associacioaprenem.org) amb informació i merchandising al vestíbul del Museu.

I per la nit del 7 d’abril, des de les 21 i fins les 24h, les muralles de les Drassanes seran del color blau, el blau de l’autisme, com molts dels edificis emblemàtics de la ciutat que canviaran el seu color pel blau de l’autisme.

Data: 8 d’abril
Hora: 11.30h i 12.45h
Activitat amb inscripció prèvia
Informació i inscripcions: http://connectatalblau.org/ca


[+info]

Imprimir

Compartir:


Fotografia: Pere de Prada
Exploradors de Galeres
(08/04/2018)

L’arqueòleg Francesc Jones, cosí del conegut Indiana Jones, arriba al Museu amb l’encàrrec de fer una investigació sobre com era la vida a les galeres. El seu desconeixement del món marítim fa que necessiti comptar amb la col·laboració de gent desperta que l’ajudin en aquesta complexa missió. Et necessitem!

Dates: segon diumenge de cada mes
Destinataris: públic infantil a partir 8 a 12 anys
Sessions: a les 11.30 a 12.45 h
Preu: 4.50 €

Compra les teves entrades

[+info]

Imprimir

Compartir:


Maridatges marítims
Maridatges marítims. Històries i licors
(12/04/2018)

Us presentem una nova edició de Maridatges marítims, en aquesta ocasió entorn de l'exposició Port, territori de frontera. Cadascuna de les quatre sessions tindrà per tema central els ports com a escenaris per a la literatura.

Properes sessions:

12 d'abril. Arribar a bon port: sessió de novel·la històrica.
10 de maig. De port en port: sessió de novel·la de viatges.


Hora: 19.30 h
Lloc: vestíbul de l'MMB
Activitat gratuïta. Cal 
inscripció

L'activitat està organitzada amb el grup Editorial Sàpiens.
[+info]

Imprimir

Compartir:


Immersió
Immersió: construïm un submarí
(15/04/2018)

La Xesca Munturiol, besnéta de l'il·lustre inventor Narcís Monturiol, ens ajudarà a resoldre qualsevol dubte sobre l'univers de les immersions: Què és un submarí? Com aconseguim que s'enfonsi i torni a la superfície? Qui el va inventar? Qui va ser Narcís Monturiol?

I, per acabar, res millor que construir el nostre propi submarí dins d'una ampolla per resoldre el misteri que el fa baixar i pujar a voluntat!

Dates: tercer diumenge de cada mes
Destinataris: públic infantil de 8 a 12 anys
Sessions: a les 11.30 i a les 12.45 h
Preu: 4.50 € per infant

Compra les teves entrades


[+info]

Imprimir

Compartir:


7a Jornada museus, gestió documental i arxiu
7a Jornada de museus, gestió documental i arxiu
(18/04/2018)

Us presentem la 7a Jornada de museus, gestió documental i arxiu, enguany centrada en el big data. La gestió de les dades, el big data o les dades obertes estan revolucionant la manera com accedim a serveis i continguts que s’ofereixen des del món de la cultura. Les col·leccions es presenten més que mai associades a les seves dades d’identificació, de context de creació o hipervinculades, per exemple.

La informació que abans estava disponible en format document avui dia s’hostatja en bases de dades que permeten la seva explotació automatitzada i la vinculació amb documents. Els documents d’arxiu s’analitzen i es descriuen i es presenten associats a tot el seu contingut informatiu. En aquesta jornada analitzarem com les noves formes de tractament de les dades afecten la gestió, la difusió i la conservació de la informació en el món dels museus i la cultura.

Programa

Data: 18 d'abril
Preu: 45 €
LLoc: Auditori de l'MMB


Inscripció[+info]

Imprimir


Compartir:


5th Mediterranean Maritime History Network Conference
5th Mediterranean Maritime History Network Conference
(09/05/2018 - 11/05/2018)

El Museu Marítim de Barcelona i la Universitat de Barcelona, com a coordinadors de la Mediterranean Maritime History Network, us conviden a participar a la 5th Mediterranean Maritime History Network Conference que se celebra a Constanta, Romania, els dies 9,10 i 11 de maig de 2018. En aquesta ocasió la institució organitzadora és la Ovidius University de la ciutat.

El Congrés recollirà les aportacions d’investigadors que treballen sobre història marítima del Mediterrani i el Mar Negre, des del segle XIII fins a l’actualitat. L’objecte d’estudi és el mar com a recurs i com a escenari, des de qualsevol punt de vista: el transport, el conflicte, el poder naval, la economia, el treball, la construcció naval, el turisme i l’esport, l’art, etc.

Les propostes (200 paraules màxim) i un petit currículum (100 paraules com a màxim) s’han d'enviar al comitè organitzador, abans del 30 de setembre de 2017 a:
mmhn2018constanta@gmail.com.

Per a més informació consulteu el
web del Congrés.

Dates: del 9 a l'11 de maig de 2018
LLoc: Constanta, Romania

[+info]

Imprimir

Compartir:


Sessió d'identificació de fotografies navals
Sessió d'identificació de fotografies navals
(15/05/2018 - 13/12/2018)

Us oferim un nou cicle de tres sessions d'identificació de fotografies sobre temes marítims amb experts i voluntaris de l'arxiu fotogràfic de l'MMB. L'activitat està adreçada a públic especialitzat o interessat en la fotografia naval.

Aquestes sessions ajuden a identificar dades i documentar les col·leccions fotogràfiques de l'MMB, i a potenciar l'interés i coneixement de l'arxiu fotogràfic i, en general, de la fotografia marítima.

Programació: 

Dimarts 15 de maig, de 10 a 12 h.

Dimarts 2 d'octubre, de 10 a 12 h.

Dijous 13 de desembre, de 17 a 19 h. Tema: pailebots i motovelers.


Per participar-hi heu d' enviar un correu electrònic a:
dahlts@mmb.cat

[+info]

Imprimir

Compartir:


5è Congrés d'Accessibilitat
5è Congrés Internacional d’Educació i Accessibilitat a Museus i Patrimoni Planificació i Gestió. Accés als continguts
(14/06/2018 - 16/06/2018)

Barcelona acull el 5è Congrés Internacional d’Educació i Accessibilitat a Museus i Patrimoni, organitzat pel Museu Marítim de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’ ICUB - Institut de Cultura de Barcelona i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Sota el títol de Planificació i Gestió. Accés als continguts us convidem a participar, debatre, intercanviar i reflexionar sobre la gestió de l’accessibilitat a les institucions culturals com una responsabilitat compartida, i l’aposta per un canvi en la concepció dels continguts, cap a uns continguts atractius per a totes les persones.

Us animem a participar en aquesta nova edició del Congrés Internacional d’Educació i Accessibilitat a Museus i Patrimoni, us esperem el proper mes de juny a Barcelona, i us convidem a seguir totes les novetats del Congrés a través de la web i xarxes socials i a interactuar amb el hashtag #congresoaccesibilidad

Per a més informació consulteu el web del congrés:
http://congresoaccesibilidad.mmb.cat

Dates: 14, 15 i 16 de juny
Lloc: Museu Marítim de Barcelona
Preu: 80€ (60 € per estudiants, membres de l’ICOM, Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i persones amb carnet de discapacitat)

Inscripció


[+info]

Imprimir

Compartir:ACTIVITATS