• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018Estem a   Inici  >  Centre d'Informació Marítima  >  centre de documentació marítima  > Col·leccions

Armes

La col·lecció d’armes consta de 158 objectes i aplega diferents tipologies: espases, bombes, canons, dagues, escopetes, espingardes, fusells, matxets, mosquetons, navalles, pistoles, obusos, sabres, colobrines, alabardes, àligues, baionetes, visarma, projectils i trabucs.

Imprimir

Cartografia

Una rellevant col·lecció de cartes nàutiques ressegueix l’evolució cartogràfica des de l'Edat Mitjana fins al present. Aquest procés es desenvolupa des del punt de vista tecnològic, metodològic i del coneixement geogràfic. Destaca una valuosa representació de cartografia procedent dels segles XV, XVI i XVII que reuneix onze cartes nàutiques i atlas realitzats pels més importants representants de l'Escola Mallorquina de Cartografia. Aquesta escola va ser el nucli aglutinant de l'activitat cartogràfica de la Corona d’Aragó. S´ha de ressaltar un portolà de l’any 1439 del cartògraf Gabriel de Vallseca, una de les peces més importants del Museu i la mostra de cartografia nàutica medieval més important que hi ha a Espanya. El fons es completa amb una cartoteca nàutica amb gairebé 2.000 mil documents dels segles XVIII, XIX i XX que representen les costes d'arreu del món.

Imprimir


Ceràmica

Destaca la col·lecció de ceràmica catalana del segle XVIII de pots de farmàcia i plats de faixes i cintes. Aquestes obres abasten el període 1700-1730 i presenten un tipus de decoració figurativa dominada per la combinació de diferents tonalitats de blaus i el denominat clarobscur. Cal remarcar les vaixelles de les companyies navilieres Pinillos, Trasatlàntica, Trasmediterrània i Ybarra y Cía.

Imprimir


Documents

Està formada per documents relacionats amb el desenvolupament de l’activitat marítima i generats des del segle XIV fins l’actualitat. Han arribat al Museu a través de donacions de particulars, de llegats i de compres. Aquesta col·lecció aplega 3.080 registres, la majoria dels quals són dels segles XVIII, XIX i de principis del XX. El més antic està datat el 1303. Al Museu també es conserva el fons documental d’empreses navilieres i de construcció naval, així com el de diverses associacions de l’àmbit portuari.

Imprimir


Eines de construcció naval

Les col·leccions del Museu apleguen una gran quantitat d’eines de construcció naval del segle XX, utilitzades per a la fabricació de petites barques de pesca i per bastir grans velers per a la navegació de cabotatge o ultramarina. Reten homenatge als mestres d’aixa i calafats, que construïen embarcacions de gran perfecció. Els seus coneixements eren recollits contactant amb la gent de mar que es movia arreu del món i es transmetien de pares a fills.

Imprimir


Embarcacions

El Museu conserva una col·lecció d’embarcacions originals, de treball i de lleure, la major part de les quals procedeixen de la costa catalana. Representen tipologies ja desaparegudes i alhora documenten els sistemes de construcció naval, els materials utilitzats i les característiques pròpies del passat. Algunes de les embarcacions d’aquesta col·lecció formen part de l’extensió a l’aigua del Museu.

Actualment, l’extensió a l’aigua del Museu està formada pel pailebot Santa Eulàlia, que es pot visitar cada dia al Moll de la Fusta (link informació general-horaris) i els vaixells Pol·lux i Lola, que són visibles des del Moll de la Fusta però no es poden visitar. Finalment, a la drassana de l’entitat s’està restaurant una embarcació de lleure, anomenada Patapum, amb l’objectiu de retornar-la a l’aigua, com ja s’ha fet amb les altres.


Imprimir


Exvots

El Museu posseeix una important col•lecció d’exvots mariners en forma de petites taules pintades, o bé de models de vaixells dels segles XVIII, XIX i XX. Provenen d’ermites situades al llarg de la costa catalana que eren dedicades a sants i verges, i constitueixen una font d’informació documental de primera mà sobre la vida i els treballs de mariners i pescadors. També sobre els mitjans emprats per aquests, especialment dels grans vaixells i les petites embarcacions que durant segles foren presents als nostres ports i avui han desaparegut. Sovint són l’única imatge coetània que ha arribat als nostres dies, per això cal destacar el seu valor històric, malgrat no presentar una execució acurada ni gran fidelitat respecte de les característiques formals dels vaixells.

Imprimir


Fons d'imatges

El fons fotogràfic del Museu consta de 84.000 imatges. Per una banda, les que pertanyen al fons institucional de l’entitat, que són tant les generades pel mateix Museu com les incloses a les seves col·leccions de diferents matèries. Per l’altra banda, les que es troben a les col·leccions estrictament fotogràfiques, en la seva majoria imatges antigues.

En aquest fons antic hi ha fotografies relacionades amb importants navilieres, com Trasatlàntica i Trasmediterrània, així com de les Drassanes Reials, de poblacions i ports de la costa catalana i de vaixells mercants i de guerra.
A més, és possible accedir a imatges del port de Barcelona a través del fons històric de
l’Autoritat Portuària de Barcelona.

Existeix també un fons audiovisual en format vídeo VHS, del qual destaquen una col·lecció de filmacions antigues procedents del port de Barcelona i diverses còpies de la Filmoteca de Catalunya i de l’Arxiu del NODO de la Filmoteca Nacional. També formen part d’aquest fons d’imatges les produccions corporatives que l’Autoritat Portuària de Barcelona edita periòdicament des de 1986.

Imprimir


Galera Reial de D. Joan d’Àustria

Amb motiu del IV Centenari de la Batalla de Lepant es va construir al Museu una rèplica de la Galera Reial de Joan d’Àustria. Aquesta nau era la capitana de l’estol de la Santa Lliga que es va enfrontar amb l’esquadra turca a Lepant el 7 d’octubre de 1571. Té 60 metres d’eslora i 6,2 metres de mànega i està propulsada per 59 rems que movien 236 remers. Anava arborada amb dos pals de 22 i 15 metres d’alçada i amb unes veles llatines que representaven una superfície vèlica de 691 m². Destaca la seva decoració, obra dels artistes sevillans més prestigiosos de l’època. Del seu conjunt iconogràfic ressalta la decoració de la popa, amb talles i quadres que reprodueixen els realitzats al s. XVI per Juan Bautista Vázquez i Benvenuto Tortello, que representen figures i escenes mitològiques combinades amb símbols de dogma catòlic.

Imprimir


Instruments de navegació

La col·lecció d’instruments de navegació la componen eines dissenyades per al càlcul de la latitud, la mesura del temps, l'observació, la mesura de la profunditat, etc. La major part d’aquesta col·lecció està formada per objectes fabricats entre els segles XVIII, XIX i XX. El seu origen majoritari són les antigues escoles de nàutica, malgrat que n’hi ha que provenen de descendents de marins i navegants catalans.

Imprimir


Mascarons de proa

Aquesta col·lecció la componen mascarons procedents, bàsicament, de velers catalans del segle XIX. Tots han passat per vicissituds que posaren en perill la seva integritat i que ara formen part de la seva història. Les peces més destacades són el "Negre de la Riba", el "Ninot" i la "Blanca Aurora".

Imprimir


Models de vaixells

El Museu disposa d’una rica col·lecció de models de vaixells. Aquests poden ser classificats en diferents grups: models de drassana, de mig buc, d'escoles de nàutica, d’exvots, de companyies navilieres dels segles XIX i XX, o models construïts al taller de modelisme del Museu.

Models de companyies navilieres:
Realitzats simultàniament o amb escassa posterioritat a la construcció del vaixell. La fidelitat d'aquestes rèpliques els confereix un gran valor tècnic i documental. Tenen sobretot la finalitat de donar a conèixer els vaixells de les companyies, i recolzen així les seves estratègies publicitàries i promocionals.

Models de drassana:
Són prototipus realitzats a les mateixes instal•lacions on es construïen els vaixells. La precisió de llur disseny i l'acurada execució els confereixen un valor històric i documental intrínsec. Cal destacar en aquest grup un model del segle XVIII d'un navili de 80 canons, que va ser fabricat, probablement a l’arsenal de L'Havana, cap al 1740. Va servir per a la construcció, entre 1749 i 1798, de vuit navilis de 80 canons de l'Armada Reial espanyola.

Models de les escoles de nàutica:
Eren utilitzats per impartir lliçons sobre aspectes de la navegació, especialment les maniobres. Tenen algunes característiques peculiars, com el fet que el buc d’alguns d'aquests models tingui un fons pla i presentin les maniobres de l’aparell per la part exterior del vaixell. Els models d'aquestes característiques que hi ha al Museu provenen de les escoles de nàutica fundades el segle XVIII a la costa catalana i representen els velers més característics dels segles XVIII i XIX.

Models de mig buc:
Composen una de les col·leccions més importants dels fons. Es tracta d'un tipus de model que representa la secció longitudinal del buc del vaixell. Es realitzen als tallers on es construeix l’embarcació i acompleixen la mateixa finalitat dels models de drassana. La col·lecció del Museu la composen, en la seva major part, velers construïts a les drassanes de la costa catalana el segle XIX.

Models del taller de modelisme del Museu:
Són el resultat d'àmplies investigacions històriques realitzades pels equips del Museu i presenten un rigor tècnic que els confereix un valor molt destacat. Cal esmentar el de la Galera Reial de D. Joan d'Àustria, les rèpliques de les tres naus de Colom o el model del vaixell mercant grec de Kyrenia, una construcció duta a terme en col·laboració amb l’Institut d'Arqueologia Nàutica de Texas. Altres models són estudis d’arqueologia naval, com el de la nau catalana del s. XV realitzat a partir del famós model de la Coca de Mataró. Passa el mateix amb els models de vaixells medievals de Culip VI i les Sorres X. Ambdós reprodueixen derelictes excavats al Cap de Creus i al Delta del Llobregat i fan una reconstrucció hipotètica d’aquests vaixells.

Imprimir


Numismàtica

El fons numismàtic abasta 764 objectes de molt diversa cronologia. D’aquest total, 241 són monedes i 523, medalles.

Imprimir


Pintures

 La col·lecció pictòrica del Museu està integrada per 700 obres originàries dels segles XIX i XX que combinen valor artístic i documental. Una bona part pertany al gènere anomenat “retrats de vaixells”, gràcies als quals els investigadors han disposat de documentació molt fidel i útil per arribar a conèixer amb detall els antics velers i vapors.

Imprimir


Plànols

Consta de 1.100 plànols de diversa procedència i tipologia. Principalment es tracta de plànols d’embarcacions, tant per a la construcció naval dels segles XIX i XX com per a la realització de models de vaixell. Cal destacar també l’existència de plànols de l’edifici de les Drassanes Reials i d’algunes estructures portuàries.

ImprimirCENTRE D'INFORMACIÓ MARÍTIMA