• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018Estem a   Inici  >  Educació  > Material de préstec

Servei de préstec de material didàctic

El Museu Marítim de Barcelona posa a disposició del professorat un conjunt de material didàctic de producció pròpia. Són eines que facilitaran la concepció i realització d’activitats al voltant de la cultura marítima, tant al Museu com a les escoles o en altres àmbits.

Arximar, eines per a la realització de treballs de recerca

Descripció de l’activitat:
Per tal de facilitar l’ús dels arxius documentals als estudiants de secundària i batxillerat que estan fent el seu treball de recerca, el Museu Marítim de Barcelona ha engegat el projecte Arximar, que posa al seu abast documents de diferents tipologies i procedències vinculats a institucions, empreses o persones que han desenvolupat activitats relacionades amb el món marítim.
 
Amb el projecte Arximar el Museu Marítim de Barcelona té la voluntat d’introduir l’alumnat de secundària en el món del mar a través del coneixement i ús de fonts primàries, i sobretot, de contextualitzar les recerques dels alumnes amb documents originals i bibliografia especialitzada.
 
Serveis d’ARXIMAR:
- Suport i assessorament en els projectes de recerca.
- Accés dels estudiants a la informació dels fons a través de la reproducció de documents originals, amb fotocòpies, en suport paper i/o reproduccions digitals.
- Accés a dossiers temàtics sobre la matèria objecte del treball de recerca.
- Atenció personalitzada a la biblioteca del Museu Marítim de Barcelona especialitzada en el mar i la navegació.
- Accés a la col·lecció de publicacions periòdiques, monografies i documents audiovisuals del Port de Barcelona especialitzada en temes actuals de l’àmbit portuari.
- Difusió dels treballs de recerca a través de les Webs del Museu Marítim i del Port de Barcelona.
      
Temes suggerits
L’equip d’Arximar ha preparat uns dossiers temàtics sobre dos àmbits que poden servir d’inspiració per plantejar-se els treballs de recerca, per bé que també estem oberts a noves propostes suggerides pels estudiants.
 
El món dels vaixells: màquines i persones
- Oficis: oficials, mariners, maquinistes, fogoners...
- Els passatgers
- Les transformacions dels vaixells: embarcacions de vela, de vapor, vaixells auxiliars, especialitzats...
 
El port, un món singular
- El treball portuari
- L’aplicació de màquines al treball portuari: grues, remolcadors, puntals de càrrega
- Els vaixells auxiliars i les tasques
- Les transformacions del Port de Barcelona
- Pescadors en el Port de Barcelona
- Il·luminar el mar: el món dels fars
 
Accés a ARXIMAR
Per accedir als serveis d’Arximar és imprescindible un contacte previ per part del tutor/a del treball de recerca a l’adreça electrònica arxiu.mmaritim@diba.cat o bé a través del telèfon 933 429 920.
Coordinadora d’Arximar: Pilar Cuerva
Atenció únicament prèvia reserva: 93 342 99 20
Persona de contacte: Pilar Cuerva, arxivera del Museu

Premi Emerencià Roig. Eines per a la realització de treballs de recerca

El Museu Marítim de Barcelona convoca el Premi Emerencià Roig i Raventós de recerca per a joves sobre temes marítims. L'objectiu d'aquest premi es estimular als estudiants de 1r i 2n de Batxillerat i de cicles formatius d'ensenyament professional, en el camp de les ciències socials relacionades amb el patrimoni i la cultura marítimes.

Darrera d'aquesta convocatòria hi ha la voluntat de proposar a la gent més jove que s'inicia en el món de la investigació, que orientin els seus treballs cap al món marítim on s'obren moltes possibilitats de recerca interessants i accessibles als estudiants de Batxillerat i similars.

La dotació del premi consisteix en un ordinador portàtil i un lot de llibres del Museu Marítim per al treball guanyador. El centre educatiu rebrà també un lot de llibres de les mateixes característiques.

Les bases de la convocatòria les podeu trobar al web del Museu Marítim, a l’apartat de Serveis Educatius:
www.mmaritim.cat


EDUCACIÓ