• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018


Estem a   Inici  >  Exposicions

Exposicions temporalsExposicions passades
 
 

Ens guiem pel passat
Ens guiem pel passat
(09/04/2018 - 22/04/2018)

Vestíbul. Accés gratuït

L'MMB us presenta aquesta exposició que recull tot el procés d'aprenentatge dut a terme per l'alumnat de 6è de primària de l'escola Jacint Verdaguer, sobre els grans descobriments geogràfics dels segles XVI i XVII.

Hi podreu veure les reproduccions d’alguns dels instruments de navegació que feien servir els navegants de l’època dels grans descobriments geogràfics: quadrants i compassos; a més, emulant la feina de reproduir els territoris descoberts. Es van inspirar en la observació dels objectes originals per fer les seves reproduccions, i tot el projecte es va complementar amb la visita al Museu Marítim, en què van poder manipular reproduccions d’altres instruments de navegació de la mateixa època (sondalesses, corredores de barqueta, astrolabis...).

L’exposició va ser comissariada pels mateixos alumnes. El conjunt d’alumnes va redactar i traduir els textos, va fer la tria de les peces seleccionades i, des del dia de la seva inauguració, s’han convertit en cómplices del museu perquè vinguin acompanyats dels seus amics i familiars i els facin una visita guiada a una exposició de la qual en són els principals protagonistes.


Aquesta exposició forma part del projecte 'Apadrina el teu equipament', impulsat per la Fundació Tot Raval i 10 equipaments culturals i centres educatius del barri del Raval, amb  l’objectiu d’apropar l’oferta cultural del barri als estudiants i les seves famílies.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Drap-Art'17
Drap-Art' 17
(04/11/2017 - 26/11/2017)

Botigues de la Generalitat

Us presentem aquesta nova exposició que aborda un dels problemes més preocupants dels nostres temps: la contaminació dels mars. Drap-Art’17 reflexiona a l’entorn del potencial de l’art com a eina tant d’acció com de transformació en relació amb les problemàtiques mediambientals.

La mostra ens parla d’aspectes ecològics, polítics i socials a partir de la mirada d’una trentena d’artistes de diverses nacionalitats, amb l’objectiu de dibuixar respostes col·lectives i compartides cap a un desenvolupament més sostenible.

L’hàbit dels objectes d’un sol ús, adquirits durant el segle XX, ha de reconduir-se cap a la consciència que res desapareix, tot es transforma. 

Per a més informació consulteu el web de
Drap-Art'17


[+info]


Imprimir

Compartir:

100 anys de l'aeronàutica naval. Barcelona 1917-1939
(20/10/2017 - 19/11/2017)

Naus de les Drassanes

El Museu Marítim de Barcelona presenta una nova exposició que commemora el centenari de l’aeronàutica naval, organitzada per la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya i l'MMB.
 
L’exposició se centra en el desenvolupament de la indústria aeronàutica a Barcelona, a la segona dècada del segle XX. En aquell moment, la ciutat mostrava un gran interès per acollir qualsevol novetat cultural, tecnològica, esportiva o social, i l'aviació era el més atraient, tant des del punt de vista esportiu com comercial.

La situació de Barcelona era estratègica, ja que comptava bones comunicacions per carretera i mar: tenia un gran port, amb el moll de Contradique (l’últim moll del port) i el primer aeròdrom de Barcelona - La Volateria (1911)- situat al Prat de Llobregat, i que més tard donaria lloc a l’aeroport de Barcelona.

Tot això va propiciar que Barcelona esdevingués la seu de l’aeronàutica, que acabava de néixer el 1917. Aquesta petita exposició recorda les claus d’aquesta elecció i n’explica el paper de Barcelona en aquesta aventura. A la mostra es poden veure models d’avions i vaixells, així com olis, documents del fons del Port de Barcelona i peces o objectes relacionats provinents de col·leccions particulars. 
 

[+info]


Imprimir

Compartir:
Èxode. Docfield 2017
DOCfield Barcelona 2017
(20/10/2017 - 07/01/2018)

Vestíbul. Accés gratuït
Visites guiades els dissabtes, de 18 a 19.30 h i els diumenges, d'11.30 a 13 h.
Inscripcions

L’MMB torna a col·laborar amb el festival de fotografia documental, enguany amb dues mostres.

Proactiva Open Arms, exposició col·lectiva que recull la mirada de periodistes que han estat testimonis de la tasca de l’ONG catalana Proactiva Open Arms. L’exposició ens mostra la crisi humanitària i les missions que es van dur a terme a les costes de Lesbos (Grècia) des de setembre de 2015 i al Mediterrani central des de juny de 2016 fins a l’actualitat. Dates: del 20 d’octubre al 7 de gener.

Èxode. Vida i mort de la ruta líbia cap a Europa, mostra fotogràfica de Ricardo García, amb textos de Karlos Zurutuza que ens parlen de la ruta dels refugiats i emigrants en la seva carrera cap a Europa. L’exposició es planteja com una road movie des del desert libi fins que el protagonista és rescatat en meitat del mar. Molts són els protagonistes d’aquest periple, refugiats que aniran canviant de nom, edat, sexe i origen en el seu viatge cap al Nord. Veurem el país a través dels seus ulls i l’arribarem a entendre gràcies a aquests dos periodistes que cobreixen Líbia de forma continuada des de l’inici de la guerra. El punt de partida del relat és l’any 2011, quan Líbia, un dels països més hermètics, s’obre al món. Dates: del 20 d’octubre al 17 de desembre.

El Festival DOCfield és una iniciativa col·lectiva i de ciutat impulsada per la Fundació Photographic Social Vision que té com a objectiu reconèixer el valor social de la fotografia i el fotoperiodisme. En aquesta cinquena edició està dedicat a la mobilitat humana i el viatge en les seves múltiples formes.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Gats & Port
Gats & Port
(21/07/2017 - 01/10/2017)

Vestíbul. Accés gratuït

Us animem a descobrir la vida dels gats al Port de Barcelona. D’un entorn aparentment hostil, on el ciment mana sobre la natura, un grup de gats n’ha fet la seva llar. Són els habitants de les 21 colònies de gats del Port de Barcelona. Un petit miracle que ha pogut produir-se gràcies a la feina voluntària de l’associació per a la protecció dels animals Barcelona Gat i Gos, i a la col·laboració de l’Autoritat Portuària de Barcelona.

L’entitat portuària ha volgut compartir amb nosaltres una visió: que mantenir controlats i cuidats els gats que viuen dins d’un territori és possible i és positiu per als animals. El fet que els gats siguin esterilitzats (per mantenir estable la població), controlats sanitàriament i alimentats amb pinso sec, es tradueix en uns exemplars sans i bells que conviuen harmònicament amb les persones i l’entorn, i el fan més ric.[+info]


Imprimir

Compartir:
Snipe
Snipe. Origen, present i futur
(11/07/2017 - 25/09/2017)

L’snipe va ser dissenyat per William Crosby (EUA) l’any 1931 amb la idea de crear una petita embarcació de regates que es pogués transportar fàcilment en un remolc, i és la classe més antiga de vela lleugera que hi ha al món de la vela. Des dels seus orígens, va adquirir una gran popularitat, perquè a mitjan aquell any ja se n’havien comptabilitzat 150 models construïts, i el 1936 va arribar a ser la classe d’embarcació amb més presència repartida per tot el món.

Aquest èxit assolit entre els amants de la navegació a vela va propiciar ben aviat la fundació de la SCIRA (Snipe Class International Racing Association), amb seu a San Diego, que vetlla per la puresa de l’essència de l’snipe, mantenint l'activitat i homologant drassanes.

Es tracta d’una embarcació extraordinàriament longeva, i no és estrany trobar en campionats internacionals snipes de vint o trenta anys que conserven intactes les seves possibilitats de victòria.

Les característiques d’aquest vaixell permeten tripulacions de totes les edats i d’ambdós sexes, i fan que sigui una classe eminentment social sense deixar de ser fortament competitiva, fet que permet que el Campionat del Món Absolut el pugui guanyar tant un màster (Augie Díaz el 2004 i el 2005), com un juvenil (Tomás Hornos el 2007).
 

[+info]


Imprimir

Compartir:
Amb la força del vent. L'Exposició
Amb la força del vent. L'Exposició
(04/07/2017 - 16/07/2017)

Al llarg de la seva història Puig ha tingut sempre un vincle natural amb els esports nàutics en general i amb la vela en particular.

La passió per aquesta pràctica esportiva, compartida per tota la família, porta implícits molts dels valors amb els quals la companyia se sent identificada.

El 2008, Puig va assumir un nou repte juntament amb el Reial Club Nàutic de Barcelona, amb l’organització de la regata Puig Vela Clàssica Barcelona, un esdeveniment internacional reservat a embarcacions clàssiques d’època que va néixer del desig de retornar a la ciutat l’esperit i la tradició de la vela clàssica.

Del 12 al 15 de juliol, Barcelona acollirà la desena edició de la regata
Puig Vela Clàssica Barcelona, que al llarg d’aquests deu anys s’ha consolidat com un dels esdeveniments esportius més prestigiosos de tota la Mediterrània.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Exposició 'Veure i tocar'
Veure i Tocar
(15/05/2017 - 01/06/2017)

Naus de les Drassanes

Celebració dels 25 anys del Museu Tiflològic de la ONCE
Exposició amb una mostra representativa de les obres exhibides al Museu Tiflològic de l’ONCE, inaugurat ara fa 25 anys. Una iniciativa que va sorgir per respondre a les inquietuds de les persones amb discapacitat visual d’accedir a l’experiència estètica d’aquelles obres d’art de caràcter universal i disposar d’un espai on els creadors amb discapacitat visual poguessin exposar les seves obres. 

L’exposició inclou maquetes, escultures, quadres i peces de material tiflològic que han estat cabdals per a l’ensenyament i accés a la cultura de les persones cegues.

 

[+info]


Imprimir

Compartir:
Titanic the reconstruction
Titanic the reconstruction
(06/04/2017 - 01/10/2017)

Naus de les Drassanes

Compra d'entrades anticipada

L'MMB us presenta l’exposició Titanic the reconstruction, que té com a eix central el model més gran construït al món de l’anomenat “buc dels somnis”, a escala 1/30.

12 metres de longitud, 4,5 metres d’amplada i 3,9 metres de puntal són les dimensions del gran model del Titànic que s’ha construït entre Castelló d’Empúries i Granada. Una construcció que s’ha allargat durant 3 anys, gairebé tant com la construcció del buc original. El principal atractiu d’aquesta reconstrucció és el fet que la banda d’estribord està oberta i permet veure els interiors del Titànic amb un nivell inèdit de detalls. Els visitants poden fer un recorregut complet per la nau des de les cabines de passatgers de diferents classes fins a la sala de màquines.

Tot i l’espectacularitat de la reconstrucció, les històries humanes de la tragèdia del Titànic són les protagonistes de la seva llegenda. A l’exposició, els visitants poden conèixer històries com la d’Isidor i Ida Straus, propietaris dels magatzems Macy’s de Nova York, que van decidir esperar junts la mort en dues hamaques a la coberta del Titànic. Gràcies a un documental amb imatges originals i inèdites fins al moment, els mateixos supervivents ens acosten als esdeveniments ocorreguts ara fa ja 105 anys a les aigües de l’Atlàntic.

Titanic the reconstruction, a més, permet als visitants contemplar peces originals com instruments musicals, vestits de gala, eines o una caixa com les que viatjaven a la bodega de la nau. També s’hi pot descobrir la rèplica de la Cabina Marconi que es trobava al Titànic i que va ser inaugurada per la princesa Elettra Marconi, filla de l’inventor. Finalment, destaca l’anomenat cotxe del Titànic, un model Brush D24/1909, que havia de viatjar a bord del transatlàntic per a la seva presentació a Europa però que finalment va arribar a bord de l’Olympic, 21 dies més tard.


 

[+info]


Imprimir

Compartir:
Miraestels
Miraestels
(23/03/2017 - 24/09/2017)

Vestíbul. Accés gratuït

L’MMB us presenta aquesta mostra que té com a peça principal l’escultura flotant de Robert Llimós que homenatja al poeta Joan Brossa.

Robert Llimós és un pintor i escultor barceloní amb una dilatada carrera i una extensa obra que gaudeix de reconeixemet internacional. El seu treball desprèn un encant primitiu, una seguretat feta de certeses. I exhala una poesia commovedora i valenta.

L’origen de l’escultura flotant són una col·lecció de poesies de Brossa que ell va batejar com a Saltamartí. Brossa la defineix al primer poema del llibre com una analogia entre l’objecte i «el poble» d’una lucidesa i un humor fora d’òrbita.

Saltamartí

Ninot
que porta un
pes a la base i que,
desviat de la seva posició
vertical, es torna a posar
dret.
El poble.

Brossa

Per a més informació
www.miraestels.com

[+info]


Imprimir

Compartir:
A la vora de la mar
A la vora de la mar. Instruments musicals a la Mediterrània
(16/03/2017 - 25/09/2017)

Espai Mirador. Accés gratuït

L'MMB inaugura l’exposició A la vora de la mar, comissariada per Oriol Rossinyol, musicòleg. La mostra vol fer una mirada a la música que ha acompanyat l’activitat humana de les cultures mediterrànies. La diversitat de pobles que durant segles ha envoltat aquestes aigües ha anat teixint un ric entramat artístic i cultural que es vol reflectir a l’exposició.

Si parlem de les cultures a l’entorn d’un mar, no podem oblidar que ell és el gresol on han nascut i s’han desenvolupat. Els vaixells estaran presents a l’exposició com a missatgers infatigables de l’art dels sons i de les tecnologies necessàries per crear-los.

L’exposició es divideix en tres espais. El primer és la introducció i ens explica el coneixement compartit de les cultures a la vora de la mar. Està constituït per un audiovisual que a través del so i la imatge ens transportarà al mar per descobrir la comunicació a través dels sons i la música.

En el segon espai es concentra el patrimoni exposat. Fins a 82 instruments musicals dels segles XVII al XXI, 58 fotografies de músics i 12 vaixells, representats amb maquetes i diorames, per posar de relleu la relació entre la música i la cultura marítima. Els instruments de percussió ens parlen del ritme, tan necessari a l’hora de vogar en les embarcacions de rem. La forma de les primeres arpes egípcies ens recorda als vaixells de l’època, amb els quals van viatjar pels diferents territoris connectats per mar igual que ho farien més tard molts altres instruments com la guitarra o l’acordió. Del vent es nodreixen tant les embarcacions de vela com alguns instruments, com els que es confeccionaven amb canyes i corns marins, materials marítims. L’exposició A la vora de la mar reuneix peces de les col·leccions de l’MMB, amb instruments musicals procedents, majoritàriament, de la col·lecció particular Música para ver i algunes peces del Museu de la Música de Barcelona.

El recorregut expositiu finalitza amb un audiovisual en què es destaca com la música ha acompanyat els diversos àmbits de l’activitat humana. Des de la vida quotidiana, com les cançons de bressol, a les diferents festes i celebracions musicals mediterrànies.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Lisboa
Carrilho da Graça: Lisboa
(01/03/2017 - 01/05/2017)

Naus de les Drassanes

L’MMB i Arquitectes per l’Arquitectura us presentem l’exposició Carrilho da Graça: Lisboa. Aquesta no és una exposició sobre João Luís Carrilho da Graça ni sobre la seva obra, però el seu caràcter antològic és inevitable. La mostra posa de manifest tota una forma de mirar que ha estat present des de l’inici de la seva activitat professional i docent. És una forma de mirar que està il·lustrada a partir de la ciutat en la que ha treballat des de fa més de 30 anys: Lisboa.

Els materials presentats en aquesta retrospectiva permeten una aproximació a una teoria del territori, expressada en una planta i un model de ciutat, reiterada a les maquetes dels projectes. Da Graça és l’arquitecte del Pavelló del Coneixement dels Mars a l’Exposició Mundial del 1998 a Lisboa i de la musealització de la zona arqueològica de la Nueva Plaza del Castillo São Jorge.

Aquesta mostra s’ha exhibit anteriorment al Centre Cultural de Belém, a Lisboa, al Museu d’Arquitectura Leopoldo Rother, a Bogotà, i al Museu da Casa Brasileira de São Paulo.[+info]


Imprimir

Compartir:
Som l'oceà
Som l'oceà
(01/02/2017 - 31/12/2017)

Vestíbul. Accés gratuït

La manca de consciència global dels dirigents mundials s'ha tornat a fer palesa un cop més amb el drama dels refugiats. Això ha impulsat a fer una escultura col·lectiva que mostri que tots formem part d'un únic tot . S’ha triat com a motiu l'oceà, el mar de mars, les infinites gotes... la gran gota. Perquè el mar ha estat l'últim escenari on s'ha fet palesa un cop més la petitesa dels grans. Més de 1500 nens de més de 20 escoles han participat en aquesta escultura que està instal·lada en el Museu Marítim . Cada un hi aportarà un cub fet de paper plegat. Aquesta instal·lació s’ha realitzat amb La Nau Escola-Taller d’Art.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Trasmediterránea
Trasmediterránea
(27/01/2017 - 01/05/2017)

Naus de les Drassanes

El Museu Marítim de Barcelona ha estat el marc escollit per la Compañía Trasmediterránea per celebrar els cent anys de la seva fundació amb una exposició que vol submergir el visitant en la història de la companyia.

Aquesta exposició, primer acte de la celebració del centenari de Trasmediterránea, només es podrà veure a l’MMB, a partir del 27 de gener i fins l'1 de maig. La companyia assenyala així la importància de Barcelona en la seva història, com a ciutat fundacional.

L’MMB recorrerà la història de Trasmediterránea amb una exposició que combina recursos de gran format, grans xemeneies de bucs i fotografies a mida real dels espais interiors de les naus, amb peces de les col·leccions de la Compañía Trasmediterránea i del Museu Marítim de Barcelona.


[+info]


Imprimir

Compartir:
LLoc: Vestíbul
Gotes d’arxiu
(01/01/2017 - 31/12/2017)

Vestíbul. Accés gratuït

Instal·lació vinculada a l’empresa Proname (Proyectos Navales del Mediterráneo, SL), una oficina tècnica d’enginyeria naval amb seu al barri de la Barceloneta que va iniciar la seva activitat l’any 1962. El seu fons empresarial destaca per la gran quantitat de plànols (més de 18.000), dels quals l’Arxiu General de l’MMB n’ha fet una selecció per a aquesta mostra. L’empresa s’encarregava des de la construcció d’embarcacions de caràcter pesquer fins a projectes de reformes, estudis d’estabilitat i d’abanderament, arquejos…

Aquest fons empresarial, de gran importància quant a arquitectura naval, té un volum de 106 metres lineals en caixes d’arxiu i 16.416 plànols. El volum més important de documentació del fons és el format per expedients tècnics de construcció i de reforma navals.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Vida aquàtica
Vida aquàtica
(15/12/2016 - 15/01/2017)

Vestíbul

L’MMB us presenta l’exposició Vida aquàtica, una mostra de l’obra de l’escultor Raül Martínez. Les escultures que es podran visitar al vestíbul del Museu es converteixen metalls de rebuig en animals marins. L’autor, amb gran maestria i habilitat per a la fusió de metalls i ús de mecanismes en desús, dóna vida a uns animals marins totalment metàl·lics. Les peces, a més, contenen sensors de moviment que s’activen quan el visitant s’hi apropa. Així, en paraules de l’autor “els materials de rebuig tenen una segona oportunitat i recobren vida amb creacions inspirades en models naturals que intenten imitar no tan sols el moviment sinó també el caràcter i, sobretot, l’essència de vida que desprenen tots els organismes de mar”.

La sensació de vida de les peces contrasta amb els metalls i materials reciclats amb els quals han estat creades les figures. L’afició de l’autor pel fons marí i la seva feina com a operari en una empresa familiar de màquines industrials trituradores de metalls són el punt d’inflexió que fan que Raül Martínez recopil·lés grans quantitats de metalls i materials i els dónes forma. Fa gairebé vuit anys, va crear la primera peça a partir d’aquests metalls i de sensors, i altres materials de deixalleria. Amb gran enginy i autoaprenentatge va soldar i arreglar mecanismes donant-los-hi una nova forma: la d’animals marins. Així, motors de vehicles fora d’ús, paraigües, ferros de retalls de tallers, encenalls metàl·lics, etc., donen vida a meduses, bancs de peixos, un cranc ermità, un caballet de mar, estrelles, una tortuga, entre d’altres.

La màgia de l’exposició, conformada per 15 escultures mecàniques, rau en la interacció entre el visitant i les peces. I és que aquest apropament ofereix l’oportunitat de conèixer tant la naturalitat de les espècies com la simplicitat dels seus mecanismes. Aixi, el recorregut pretén ser un petit mostrari de formes, materials i sensacions que no tan sols ensenyen sinó que també diverteixen i entretenen.
[+info]


Imprimir

Compartir:
Derelictes
Derelictes
(14/12/2016 - 26/02/2017)

Naus de la Generalitat

L’MMB us presenta Derelictes, un projecte d’instal·lació artística que estableix una relació conceptual i estètica entre fusta trobada a l’atzar i paper, com a materials expressius que s’usen des de fa milers d’anys. La relació conceptual ve donada per l’origen compartit dels dos materials. Essencialment són el mateix –fibra vegetal- però amb una forma externa diferent.

Eusebi Vila, Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, va iniciar aquest projecte en una platja de Menorca a la recerca de fustes amb formes i dimensions variades, i va crear aquestes obres en les que la fusta i el paper entren en diàleg: la contundència dels derelictes enfront la subtilesa i la fragilitat del paper. S’estableix una complicitat de la que l’espectador és partícip en contemplar i passejar per l’espai.

La mostra que es podrà veure al Museu inclou obres de format diferent que estableixen un diàleg entre el paper i la fusta, els derelictes:

PAPERS AMB RELLEU: La fragilitat del material, la seva manipulació, la plasticitat i el modulat per l’aigua, tant del paper com dels derelictes.

DERELICTES: La naturalesa, l’erosió, el desgast i el modulat per la força de l’aigua.

LLIBRES D’ARTISTA: El paper com a suport per als artistes des de temps immemorials. La tècnica del frottage per obtenir el rastre/empremta de la fusta en el paper. El collage estructura i composa les formes de cada pàgina. Aquestes tècniques fan visible la unió dels dos materials, derelicte i paper, en format llibre, precisament per la importància que aquest té en la cultura, la societat i l’art.[+info]


Imprimir

Compartir:
Fills de l'oceà
Fills de l'oceà
(20/10/2016 - 12/02/2017)

Espai Mirador

L’MMB us presenta una nova exposició temporal en la que es ret homenatge a tots els pescadors artesanals que viuen del mar i per al mar, que l’estimen i el veneren, i que d’ell obtenen tot el necessari per sobreviure. Exposició fotogràfica amb obres de Javier Teniente, que documenta la forma de vida de comunitats d’arreu del món que fan de la pesca el seu principal mitjà de supervivència.

Algunes de les comunitats fotografiades utilitzen arts de pesca que s’han emprat des de fa segles, com l’almadrava a l’estret de Gibraltar, les xarxes xineses a la Índia, les xarxes d’arrossegament tirades des de la platja pels homes i les dones del poble, o com el curiós (i pràcticament desaparegut) cas d’A Xávega a Portugal, on els bous fan la feina d’arrossegament de les xarxes.

Teniente va desenvolupar aquest treball durant cinc anys, en què es va integrar en cadascuna de les comunitats retratades, convivint i treballant amb els pescadors locals. Un treball de caràcter etnogràfic que retrata la vida d’aquests pobles, vinculats al mar i la pesca.

Un clam per la preservació de l’ecosistema marí
L’exposició compta amb un total de 76 obres que posen rostre a 16 comunitats dels quatre grans mars que depenen gairebé exclusivament del mar. Actualment, aquestes poblacions s’estan enfrontant a l’esgotament dels seus recursos pesquers degut a la sobreexplotació i la contaminació, veient-se abocats a canviar la seva ancestral forma de vida.

Amb Fills de l’oceà, Teniente vol fer una crida contra la sobreexplotació dels recursos marins i els atacs que pateixen els ecosistemes on desenvolupen la seva activitat les comunitats protagonistes de les seves fotografies.

Javier Teniente
Com a fotògraf, Javier Teniente ha cobert conflictes provocats per l’acció de la guerra, la marginació i els desastres naturals en diferents llocs del món, entre els quals cal destacar els reportatges realitzats a Centreamèrica (huracà Mitch 1998), Kosovo (1999), Irak (2003), Haití (2004) i la cobertura del desastre provocat pel tsunami a Banda Aceh, Indonèsia (2005). Ha guanyat en dues ocasions el prestigiós premi internacional “Luis Valtueña de Fotografía Humanitaria”, entre d’altres reconeixements.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Traineres
Traineres. Suor i salnitre al Cantàbric
(11/10/2016 - 06/11/2016)

Naus de les Drassanes

L’MMB us presenta Traineres. Suor i salnitre al Cantàbric, un recull del seguiment que el fotògraf Humberto Bilbao ha fet d’aquest esport de rem en els darrers 15 anys. Amb aquesta exposició fotogràfica, Bilbao vol construir una història que mostri l’autenticitat de l'esport tradicional de les competicions de traineres. Imatges èpiques de la lluita contra el mar, retrats d’esforç i derrota, èxtasis d’alegria, així com moments que només els mateixos protagonistes coneixen són les característiques d’aquesta obra.

Es tracta d’una selecció de les fotografies més espectaculars i més representatives d’aquest esport de rem que el fotògraf de Castro Urdiales ha fet en els darrers 15 anys, seguint les competicions de traineres per tot el Cantàbric – Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc –. Es tracta de fotografies en blanc i negre amb tractament pictòric, que cerquen eliminar els colors identificatius i l’element competitiu dels diferents clubs i pobles amb representació a les regates de traineres i mostrar l’èpica de l’esport més enllà dels clubs concrets.

En destaquen les instantànies dels moments que habitualment els afeccionats no veuen perquè no són accessibles, com la lluita de les traineres contra onades de fins a quatre i cinc metres d’alçada. En totes elles, el fotògraf ha volgut destacar l’element humà de les regates i de fora de la competició amb l’alegria, el patiment o el fracàs en els rostres d’esportistes i afeccionats de l’esport.

Les regates de traineres
Les regates de traineres que avui dia animen l’estiu de la costa cantàbrica són l’expressió final esportiva del que un dia va ser una feina imprescindible. Els que arribaven primer a port amb el peix aconseguien millors preus. L’últim a arribar l’havia de llençar. Aquestes regates han aconseguit la professionalització d’un esport restringit a una àrea molt concreta, i un impacte social a tota la cornisa cantàbrica, especialment al País Basc.

Aquest esport tradicional, que es remunta a la pesca de balenes, se celebra en la forma actual des de finals del S.XIX com a entreteniment de la reialesa espanyola que estiuejava a Sant Sebastià i Santander. Els clubs de remers, que s’identifiquen habitualment amb el seu poble d’origen, competeixen i són acompanyats per afeccionats que consideren aquest esport gairebé una “religió”. Així ho demostra el fet que els escuts dels clubs són inscrits en les làpides de més d’un dels seus seguidors, com mostra l’exposició d’Humberto Bilbao.

Humberto Bilbao
El fotògraf, del poble mariner càntabre de Castro Urdiales, és afeccionat al rem des de nen. Aquesta passió el va impulsar a ser el primer a fer fotografies de les competicions de traineres al mateix nivell dels esportistes, des del mar. Això complica la realització de les fotografies, que es fa a pols i amb grans objectius, obligant el fotògraf a conèixer en profunditat tant l’esport com la mar. D’aquesta manera, Humberto Bilbao ha pogut retratar moments decisius i espectaculars d’aquest esport de rem, com el naufragi de la trainera del club de Santurtzi, a la regata de Plencia l’any 2002. Un seguiment que ha tingut repercussió a mitjans d’arreu del món amb reportatges a publicacions com L’equipe, l’XL Semanal, el EPS i la revista Geo.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Fotografia: Félix Grande
Teixint cultures
(07/10/2016 - 29/11/2016)

Vestíbul del Museu

L'MMB us presenta Teixint Cultures, un projecte d’instal·lació a partir de la construcció d’embarcacions artístiques a càrrec dels artistes Rene Müller i Ariane Patout, i de Michael Leuber de la Universitat de CCAA de Salzburg. La proposta pretén crear embarcacions artístiques amb fusta i materials vegetals, inspirades en les formes de les embarcacions tradicionals, en les formes orgàniques de la natura i treballant en la base de la tècnica de la cistelleria. Els participants als tallers treballaran en equip per construir una peça de quatre metres d’eslora, amb materials com fusta i corda.

Ariane Patout i René Müller, amb la Universitat d’Arts Aplicades de Salzburg (Àustria), comencen a crear la flota catalana d’embarcacions escultòriques amb materials vegetals, que viatjaran al LutherFestival 2017 de Wittenberg (Alemanya). Aquest projecte s’emmarca dintre d’un seguit de tallers participatius que tindran lloc 2016 a Catalunya sota el títol: Pau, justícia i preservació de la creació. En aquests tallers s’hi construiran fins a una desena de peces escultòriques.

Les embarcacions es realitzaran també en tallers a diversos països europeus i viatjaran fins a Wittenberg, reflectint el viatge que els immigrants emprenen des dels seus països d’origen. Les peces escultòriques resultants ompliran un llac en aquesta població alemanya, visualització del drama que es viu a la Mediterrània.

Els responsables d’aquest taller a Barcelona són Rene Müller i Ariane Patout. Aquest tàndem creatiu va guanyar el 2014 el Premi FAD d’Arquitectura pel seu projecte Leña de Luxe: Wild furniture. Una mostra més de la vinculació de la seva obra amb els materials provinents de la natura: a partir d’arbres morts els artistes reconvertien els troncs d'arbres morts en cadires i altres objectes quotidians.[+info]


Imprimir

Compartir:
Construint el territori
Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya
(08/09/2016 - 06/11/2016)

Naus de les Drassanes

L’exposició Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya vol posar en valor l’arquitectura tradicional catalana en tota la seva diversitat territorial i tipològica. El principal objectiu divulgatiu de l’exposició és aportar elements de reflexió sobre com el medi, les formes de vida, la tecnologia, les relacions socials i les maneres d’entendre el món es combinen per donar forma i fixar l’ús dels elements arquitectònics que han esdevingut peces fonamentals dels nostres paisatges humanitzats.

La mostra analitza contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i l’ornamentació.

El resultat és la primera exposició en què s’explica tota la complexitat de l’arquitectura tradicional catalana, alhora que planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions i llurs opcions de futur en funció de l’actualització dels seus usos.

Els comissaris de l’exposició, que ara acull el Museu Marítim de Barcelona, són Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona.

L’exposició ha estat impulsada i concebuda per les següents entitats que formen part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial: l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), el Museu del Ter (Manlleu), el Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí), el Museu de la Pesca (Palamós), el Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies), el Museu Comarcal de Cervera, el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega), el Museu Etnològic de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, Carrutxa (Reus), el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) i l’Institut Ramon Muntaner. Ha estat produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en coordinació amb l’Institut Ramon Muntaner mitjançant ajut de l’Obra Social de ‘La Caixa’. En el desenvolupament dels continguts hi han participat l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, l’Associació de Restauradors de Patrimoni Arquitectònic, el Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA) i la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca. La participació d’aquestes entitats ha permès comptar amb imatges i objectes de gran interès, la major part dels quals no havien estat mai exposats públicament.

La mostra, de caràcter itinerant, visitarà una desena d’equipaments culturals del país entre 2016 i 2017: Cervera, el Museu Comarcal de l’Urgell, el Museu Etnològic del Montseny, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de la Mediterrània, a més del Museu Marítim de Barcelona.[+info]


Imprimir

Compartir:
Sal a l'ADN
Sal a l'ADN
(21/06/2016 - 28/08/2016)

Mostra fotogràfica amb obres de Sergi Margalef, que pren com a model la generació de pescadors cambrilencs nascuts abans de la construcció del port de Cambrils, l'any 1933. Els retrats de Margalef aconsegueixen transmetre la duresa d'aquest ofici, que estableix una relació intensa entre l'home i la mar. L'exposició va comptar amb la col·laboració del Museu d'Història de Cambrils i l'Arjau Vela Llatina de Cambrils.

Del 21 de juny fins el 28 d'agost.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Pintura subaquàtica
Pintura subaquàtica. 100 anys d'història
(26/05/2016 - 25/09/2016)


L’MMB ofereix per primera vegada al públic la possibilitat de recórrer la història d’un gènere pictòric força desconegut. La mostra permet valorar per mitjà de la mirada de diferents artistes la interpretació de la particularitat plàstica, lumínica i cromàtica dels diferents espais i paisatges submergits pintats sota l’aigua. Conformen la mostra alguns objectes dels escassos artistes que s’han atrevit a practicar aquest tipus d'art.  

Al llarg de la història les diferents civilitzacions han representat la seva particular visió del món submarí. A través de la imaginació i de l'escasa informació real obtinguda en les incursions en aquest medi. No és fins el segle XIX que arriben les primeres imatges fidedignes dels fons submarí.
 
A la mostra podrem veure obres, d'entre d'altres, les del pintor, Alfonso Cruz que al nostre país és un dels pocs artistes que es dediquen a la pintura subaquàtica. 

Cruz té una dilatada experiència com a pintor i bussejador professional. L'any 1982 va donar un important gir a la seva trajectòria artística per iniciar-se en l'experiència de pintar sota el mar.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Vaixells de joguna
Vaixells de joguina (1870-1939)
(20/05/2016 - 12/03/2017)

Naus de les Drassanes

L'exposició té com a objectiu apropar la cultura marítima a través del lleure infantil i revalorar la joguina com a document històric, subratllant la importància de les joguines fetes i construïdes al nostre país. La mostra inclou més d'un centenar d'objectes de la col·lecció privada de l'arquitecte mallorquí Antoni Juncosa. Aquesta col·lecció és considerada com una de les més importants d'Europa sobre aquest tema. 

A més, dels vaixells de Juncosa, es podran veure peces del Museu del Joguet de Catalunya, el Museu Etnològic de Barcelona, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu Marítim de Barcelona, així com objectes d’altres col·leccionistes particulars.

Vaixells de joguina fa un recorregut per diferents àmbits expositius, entre els quals destaquen dos: Les ciutats i les fàbriques, i Mestres d’aixa de butxaca. L'exposició inclou fotografies provinents de diversos arxius catalans, tres audiovisuals que expliquen com es fabricaven els vaixells de joguina antigament i avui en dia i la celebració de diferents activitats, com una conferència adreçada a gent gran i tallers de cap de setmana per a públic infantil.

 

 


[+info]


Imprimir

Compartir:
Docfield.
Lesbos.
(18/05/2016 - 04/09/2016)

El Museu Marítim de Barcelona mostrarà l’exposició fotogràfica Lesbos d’Alessandro Penso dins de la propera edició del Festival de fotografia de documental de Barcelona DOCfield>16, en la qual s’apel·la a prendre consciència de la nostra identitat i dels nostres valors. Com en les edicions anteriors, es construirà al voltant d’una programació sòlida i contundent d’exposicions, projeccions i activitats educatives.

Penso ha realitzat al llarg dels darrers anys un treball documental que pretén combatre la deshumanització i els estereotips dels migrants i reflectir el dia a dia dels refugiats que arriben a l'illa grega i la vida que porten en els campaments insuficientment atesos.

Segons l'ACNUR, uns 850.000 refugiats i immigrants van arribar a Grècia per mar el 2015. D’aquests, poc més de 500.000 van desembarcar a la illa grega de Lesbos, a unes vuit milles nàutiques de la costa turca que no pot oferir res als refugiats, principalment sirians, afganesos i iraquians. 

El DOCfield16 manté la intenció afegida d’establir aliances i sinèrgies amb altres festivals, col·lectius i plataformes europees, i impulsar una reflexió transnacional constructiva i critica sobre el que som i el que podem arribar a ser: els europeus del futur. Aquesta exposició forma part de la Ruta Ciutat Vella de Docfiel>16

#docfield16
#europelostintraslation


[+info]


Imprimir

Compartir:
Peces biennals
Peces biennals
(18/05/2016 - 30/09/2016)

Aquestes peces formen part de les col·leccions de l’MMB i provenen de les Biennals Art Mar celebrades els anys 2005 i 2007. Ja aleshores la necessitat d’acollir els refugiats era un aspecte de la nostra societat que preocupava amplis sectors, i es manifestava de formes diverses: palesant les arrels que es mantenen tot i salpar, o posant de relleu la importància de néixer en un costat o l’altre de la mar.


A donde vayas irás conmigo
. Pavel Miguel, 2004


De l’autre côté,
sèrie. Tatiana Maltaverne, 2007


[+info]


Imprimir

Compartir:
Conseqüències del Llevant
Conseqüències del Llevant
(03/05/2016 - 30/09/2016)

Carles Bros, amb elements senzills i objectes trobats, pretén fer entendre a tothom la importància del vent de Llevant pel nostre litoral. Sense el vent de Llevant no tindríem aigua, un element vital per a la subsistència de l’ésser humà. Però l’exposició també té un missatge important contra la contaminació. L’obra Deixalles és una mostra de tot allò que la mar vomita perquè li ha arribat de mala manera de la mà de l’home.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Pictoescripotura
Rumb a la creativitat
(03/05/2016 - 05/06/2016)

A partir de tot el treball dut a terme conjuntament entre Vox Prima, els alumnes de 4tr de Primària de l’Escola Castella i el Museu Marítim de Barcelona, es planteja una exposició que mostra el projecte educatiu fonamentat en la creació literària inspirada en el mar i la navegació, unida amb la creació pictòrica, dos elements que units faciliten la lectoescriptura entre alumnes d’aquestes edats. Com a conclusió del projecte educatiu, l’exposició mostra el procés creatiu dels alumnes i el fruit de la seva creativitat artística. 


[+info]


Imprimir

Compartir:
Persones que salven persones
Persones que salven persones
(27/04/2016 - 25/09/2016)

Aquesta instal·lació és resultat de la feina col·laborativa i voluntària de les persones que treballen al Museu Marítim de Barcelona. La mostra compta amb el suport de la ONG Proactiva Open Arms, i pretén conscienciar els visitants del museu de tot el que suposa l’actual crisi humanitària dels refugiats, que intenten arribar a Europa per moltes vies, sobretot per mar.

Aquesta instal·lació pretén reflectir el treball de persones que intenten salvar persones, fent seu l’esperit d’una Europa que, en aquest cas, ha oblidat els seus valors humanitaris.

 


[+info]


Imprimir

Compartir:
Refugiats. L'odissea cap a Europa
Refugiats, l'odissea cap a Europa
(27/04/2016 - 30/09/2016)

L’exposició del fotògraf Sergi Càmara “Refugiats, l’odissea cap a Europa” dóna a conèixer les  rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d’una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països.

L’exposició itinerant neix a iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, per sensibilitzar l’opinió pública sobre la crisi dels refugiats, coincidint amb la conjuntura actual en què han d’arribar refugiats a Catalunya. Amb les imatges captades per Sergi Càmara, visualitzem gran part del camí que han recorregut milers de refugiats que fugen amb determinació de la barbàrie i el caos, i pateixen tota mena de riscos.

 


[+info]


Imprimir

Compartir:
Vaixells d'ones
Vaixells d'ones, de sal i de sol
(21/04/2016 - 16/10/2016)

Jordi Comas aconsegueix captar l’expressivitat d’objectes que arriben de dies de mar, de sal i de sol, restes d’objectes llunyans que la tramuntana ha portat fins al cap de Creus, i amb els quals l’artista somia i treballa. Amb cadascuna de les seves formes, textures i colors neixen unes escultures poètiques que donen vida a vaixells imaginaris. 

L'artista s'inspira en el cap de Creus. Tal i com afirma Comas: "És un lloc on les emocions no es poden amagar. Et sacsegen amb la força de la tramuntana i tenen l’energia de les roques. És un espai salvatge per riure i plorar, per tremolar, per abraçar, per viure sense parpellejar, perquè si tanques els ulls per un instant et perds un tros de vida". Un lloc on gràcies a la Tramuntana arriben tresors llunyan que han vingut d'altres terrres. Objectes meravellosos amb els quals l'escultor somia i treballa.[+info]


Imprimir

Compartir:
El dic sec
... I ara, el Port
(25/02/2016 - 17/04/2016)

Presoner de la nostàlgia: El Port de Barcelona
 
El compromís vocacional esdevé, sovint, sinònim de gran exigència i anuncia resultats brillants. En Lluís Almazán es va proposar ésser artista i ho va aconseguir. La tenacitat i l’autoexigència van marcar el seu camí creatiu, determinant un estil i una manera d’expressar-se: l’hiperrealisme.
 
Presoner de la nostàlgia va orientar part de la seva tasca pictòrica a immortalitzar objectes vells, majoritàriament de la pagesia. També va trobar a les bicicletes decadents una nova força expressiva. Petits bocins de la quotidianitat rural referits amb la màxima sensibilitat.
 
Però sens dubte, la gran obsessió, el gran repte, va ésser pintar el Port de Barcelona. Durant anys es va deixar captivar per aquest món tan diferent. Una activitat sovint desconeguda, uns vaixells i remolcadors com a protagonistes principals d’una vida portuària molt intensa. Cada racó del port va ésser objecte d’un minuciós anàlisi descriptiu. Durant mesos i mesos intentava pintar l’ànima dinàmica del port de Barcelona.
 
Testimoni darrer d’una gran passió. És l’homenatge de Lluís Almazán al Port de Barcelona. Per a nosaltres, el millor testimoni de reconeixement a l’artista.
 
Arcadi Calzada

[+info]


Imprimir

Compartir:
Atureu el vaixell
Atureu el vaixell
(19/02/2016 - 25/09/2016)

L'MMB us presenta una nova exposició temporal: Atureu el vaixell! Els atacs a la marina mercant espanyola durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918), una exposició que mostrarà com tot i la seva neutralitat, més de 80 vaixells mercants espanyols van ser enfonsats pels submarins alemanys, que consideraven que en transportar determinades mercaderies, ajudaven l’economia de guerra dels aliats.

L’exposició mostra objectes de la col·lecció i l’arxiu del museu, i permet conèixer obres cedides per altres museus, arxius i institucions: com el Museo Naval de Madrid, la biblioteca de la Universitat de Barcelona, el MNAC, la Filmoteca Espanyola o les imatges i vídeos cedits pel Bundesarchiv alemany, tot plegat amb l’objectiu de transmetre com era la guerra al comerç i el impacte que van tenir aquests fets en la societat de l’època.

L'exposició posa a disposició de les persones amb discapacitat visual reproduccions tàctils de les imatges més destacades que van acompanyades de la seva descripció en braille i dossiers amb els continguts de l’exposició en braille i lletra macrocaràcter. El documental mut Submarí alemany en cors, en blanc i negre, creat l’any 1939 a partir d’imatges originals de la Gran Guerra i que ha estat cedit pel Bundesarchiv alemany, incorpora una àudiodescripció que facilitarà la seva comprensió a tots els visitants, incloses les persones amb discapacitat. Els grups de persones amb discapacitat poden sol·licitar fer una visita guiada accessible al telèfon 933 429 929 o al correu electrònic
reserves@mmb.cat[+info]


Imprimir

Compartir:

Anem a la platja!
(04/02/2016 - 24/04/2016)

Una platja és una acumulació de materials, generalment sorra o còdols, modelada a la vora de la mar per les onades, els corrents i el vent. Les platges inclouen una part submergida que sovint és més gran que la superfície emergent, i varien de forma i de perfil en funció de la meteorologia.

Al nostre país hi ha 280 km de platges que, fins a mitjan segle XIX, eren un espai de treball. Les teories higienistes van fomentar els banys de mar com a beneficiosos per a la salut, i aquesta pràctica es va estendre progressivament des de les classes altes fins al conjunt de la societat. Les platges són avui, al mateix temps, espais naturals molt fràgils i recursos de lleure molt preuats socialment.

Aquesta mostra aplega imatges històriques dels arxius municipals i fons de col·leccions dels museus que formen part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana. 
 

[+info]


Imprimir

Compartir:

Llaverias i el Mar
(23/01/2016 - 01/05/2016)

Amb motiu de la commemoració del 150 aniversari del naixement de l’artista català Joan Llaverias i Labró, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu del Mar de Lloret de Mar i la Biblioteca – Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, organitzen una exposició sobre la seva obra pictòrica referida al mar.

L’exposició ens presenta l’artista, dibuixant i pintor d’una qualitat extraordinària, però també l’home cordial i tendre, amic dels seus amics, i l’esportista amb gran capacitat per caminar, nedar i  sobretot  navegar.

La mostra presenta obres dels fons documental i patrimonial dels tres museus organitzadors, així com obra cedida procedent sobretot de col·leccions particulars i del Museu del Modernisme de Barcelona.

L'exposició Llaverias i el Mar, inaugura a la seva vegada la nova sala expositiva anomenada espai Mirador, situada al primer pis de vestíbul de l'MMB.
 

[+info]


Imprimir

Compartir:

100 anys de l'Arma Submarina
(23/10/2015 - 10/01/2016)

Enguany es commemora el centenari de la creació de l’Arma Submarina a Espanya. Va ser el 1915 quan van arribar els primers submarins operatius, tot i que anteriorment havia existit una tradició de disseny i construcció de prototips: només cal recordar les experiències de Narcís Monturiol, Isaac Peral i Cosme García.

Per celebrar aquest centenari l’Armada Espanyola ha preparat una petita exposició itinerant que recull els trets fonamentals d’aquesta història. A través d’aquesta exposició podem fer un recorregut per aquest segle de desenvolupament tecnològic i de conflictes.

El Museu Marítim de Barcelona acull aquesta exposició i la complementa amb objectes i documents de les seves col·leccions relacionats amb aquesta aventura submarina.


[+info]


Imprimir

Compartir:

Nits de tinta. Obres de la cultura tradicional d'un art de pesca
(09/10/2015 - 27/01/2016)

Les pesqueres a la Mediterrània formen part de l'imaginari col·lectiu i conformen un testimoni únic de la nostra identitat. Jake Abbott i Felipo Escolano presenten aquesta mostra que aplega el material que han recollit durant deu anys: retrats, baixades a pesqueres, panoràmiques des de la mar, eines de pesca, fotografia submarina... Els autors ens portaran també un curt documental com a mostra de les més de dues-centes hores d'enregistrament amb entrevistes als pescadors, a les seves dones reconstruccions d'accessos a les pesqueres, imatges submarines espectaculars... 

L'objectiu d’aquesta exposició és donar a conèixer la valentia i coratge dels llauradors (pagesos), que en anys d'escassetat van haver d'enginyar aparells de pesca i entregar la seva vida a la mar per obtenir uns ingressos mínims econòmics i aliments per a subsistir. 


L'art de pesca, possiblement únic a tot el món, representa una tradició i uns valors dels nostres avantpassats, que es remunten al segle XV.


[+info]


Imprimir


Compartir:

Bikondoa. El cementiri marí
(23/09/2015 - 04/02/2016)

El Museu Maritim de Barcelona presenta les obres que Alfredo Bikondoa ha creat per a l'ocasió, multidisciplinàries en formes, tècniques i materials. La seva obra tradueix plàsticament la poesia de Paul Valéry, que ell ha sabut veure més enllà dels versos i les metàfores de l'obra literària que les ha inspirat.

Les creacions de Bikondoa ens remeten com a espectadors, a una realitat profunda i essencial que ens retorna una mirada nova sobre nosaltres mateixos, fent que ens “re-coneguem” en la percepció de sensacions, emocions i sentiments. És l'obra d'un artista insòlit que, sorprenent en la seva varietat de llenguatges, ha trobat la seva pròpia i original veu per dirigir-se a la sensabilidad contemporània.

L'exposició, de gran amplitud en quantitat i diferents formats de les obres, es compon d'escultures, pintures i fotografies sobre alumini.

Comissaris: Arnau Puig, Alfonso de la Torre
Coordinació: Iziar Montes
 
 

[+info]


Imprimir

Compartir:

Diari de viatge. Sofia Isus.
(23/06/2015 - 04/10/2015)

Com si fossin imatges creades per a ésser passades de manera calidoscòpica, aquestes aquarel·les realitzades per Sofia Isus al llarg de viatges en vaixells per multituds de mars, ens situen dins de les sensacions més íntimes. Pensades com a dietari estètic, que havia de quedar fora de tota mirada que no fos la de l’artista, ens recorden vivències en les anades pel mar de l’ancestral cultura que ens és pròpia, i també retorns, després de l’aventura, al port de la seguretat en que destaquen grues que ens adverteixen de la necessitat de no defallir en l’esforç si volem ser cada dia una mica millors. L’autora rebutja la vàcua espectacularitat i s’endinsa de manera natural en les essències de la realitat, que són, en definitiva, les que donen contingut al concepte artístic, amb unes obres que resulten una crida per a que l’observador les ampliï imaginativament. Així doncs, la pintora parteix honestament del que sent més proper i, amb la mateixa virtut que l’evangèlic gra de mostassa, ens ofereix la força expansiva dels seus ritmes vitals.
Josep M. Cadena
 
El Museu Marítim de Barcelona presenta l’obra de Sofia Isus Ventura, Doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb la tesi “L’escultor Josep Granyer i Giralt”.

A la mostra es poden veure una sèrie d’aquarel·les espontànies i evocadores, fruit de diversos viatges en vaixell recalant a ports de tot el món. A més, l'autora ha volgut incorporar alguna obra escultòrica que li ha inspirat el mar i la vida al seu voltant.


 

[+info]


Imprimir

Compartir:

Art sota veles. Crònica d'un viatge
(05/06/2015 - 30/06/2015)

La relació entre l’Obra Cultural de l’Alguer i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona cal emmarcar-la en els protocols generals de col·laboració, vigents des de fa més de deu anys, amb la xarxa de parcs italians.

Aquest marc de col·laboració ha generat, al llarg de tots aquests anys, una gran quantitat d’activitats ben diverses. Podem destacar-ne, per exemple, la participació en fires, congressos i seminaris conjunts —com Mediterre, dins el Congrés Mundial de la Natura que va tenir lloc a Barcelona el 2008—;  l’intercanvi de personal tècnic i d’escolars dels parcs agermanats;  el desenvolupament de programes culturals com ara Poesia als parcs, Parc a taula, MediterrArt, o viatges de la Goletta Verde; la col·laboració amb equipaments com ara el Centre Experimental de les Arts de Vallgrassa; l’edició de publicacions com per exemple Dring de mars; les visites institucionals i de treball entre representants tècnics i polítics d’ambdues xarxes, o els agermanaments resultants entre parcs d’una i altra banda  —el 2001 entre el Parc del Garraf i el Parc de la Maremma (Toscana), el 2007 entre el Parc del Foix i el Parc de Monte Marcello Magra (Ligúria), i el 2013 entre el Parc del Garraf i el Parc de Porto Conte a la mateixa ciutat de l’Alguer.

Pel que fa a l’Obra Cultural de l’Alguer, aquesta relació s’ha centrat des dels seus inicis —l’any 2005— en aspectes tant de l’àmbit lingüístic com de caire social, cultural i artístic, i també en aspectes referits al desenvolupament econòmic. Totes aquestes línies s’han consolidat en un conveni de col·laboració entre l’Obra Cultural i la Diputació de Barcelona, signat l’any 2014 a la ciutat de l’Alguer.
 
Ara, amb el programa Art sota veles, es vol participar en la consolidació d’aquests ponts de retrobament que, a poc a poc, però de manera ferma i decidida, s’han anat creant en aquests darrers anys. Amb aquest projecte voldríem recordar el viatge que un centenar d’intel·lectuals catalans van fer a l’Alguer durant els anys seixanta del segle passat, quan es van retrobar amb una ciutat italiana on es parlava «català», fet que va obrir una nova etapa de relacions entre ambdós territoris dos-cents anys després.
 
D’aquesta manera, s’ha generat un projecte d’anada i tornada, en el qual quatre joves artistes catalans, embarcats en el pailebot Santa Eulàlia, de Barcelona a l’Alguer, i quatre joves artistes algueresos, de l’Alguer a Barcelona, ens proposen una visió d’aquest viatge i aquest retrobament entre Catalunya i l’Alguer, cadascun des del seu ull artístic particular.  
 
En aquesta exposició, ideada i dirigida pel Centre Experimental de les Arts de Vallgrassa, presentada al Museu Marítim de Barcelona i a l’Alguer, hi podreu descobrir i compartir la crònica d’aquest viatge i d’aquest retrobament.
 
«Ítaca t’ha donat el bell viatge, sense ella no hauries sortit. I si la trobes pobra, no és que Ítaca t’hagi enganyat. Savi com t’hauràs fet, sabràs què volen dir les Ítaques.»
 
Joan Puigdollers
 

[+info]


Imprimir

Compartir:

Extensió d’aigua salada
(03/06/2015 - 27/09/2015)

Mònica Roselló En RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Boscà
Presentació: dimecres 3 de juny, a les 19h
 

Amb els estudiants Cian Bennell, Bruno Carreras, Júlia Corchet, Carlota Fernandez, Víctor Hernández, Aina Martí, Brian Martínez, Jaume Mulet, Ryuken Nishizawa, Víctor Ojeda, Bru Ramis, Sara Retamero, Adriana Rivera, Irma Salvador, Aldair Tarrillo, George Esteban Urbáez, Albert Vicente, Marc Vicente, Nil Vilalta, Oriol Vinyoles i Ernest Zamora i la professora Àngels Pradilla.

Extensió d’aigua salada és el resultat d’un procés obert de recerca i investigació formal al voltant del mar desenvolupat al llarg d’un curs per
Mònica Roselló i un grup d’estudiants de 4t d’ESO. Diversitat de fonts (fotogràfiques, visuals, històriques, literàries, biogràfiques...) han conformat els diferents punts de partida d’aquest projecte que ha originat múltiples aproximacions i formalitzacions al voltant de la temàtica del mar.


Obra realitzada en el marc de la 6a edició de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu.


La residència de
Mònica Roselló a l’Institut Joan Boscà és comissariada i coordinada per l'Associació A Bao A Qu, i compta amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i el Museu Marítim de Barcelona.

Per seguir el procés de creació, vegeu l’enllaç al
bloc.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Ona Ola Wave
Ona-Ola-Wave. El surf a Catalunya i arreu del món
(15/05/2015 - 24/01/2016)

Exposició històrica i pedagògica sobre aquest esport inventat pels habitants de les illes de la Polinèsia, i que l’home blanc va descobrir arrel dels viatges del capità Cook. Les onades més importants del món, els diferents tipus de planxes de surf, la història del surf català i els millors llocs de la nostra costa per practicar-lo, com es fabrica una planxa de surf o com s’agafen les onades més grans del món... Aquestes i moltes altres preguntes troben resposta en aquesta mostra molt visual i entretinguda.[+info]


Imprimir

Compartir:
Docfield 2015
DOCfield 2015. Francesco Zizola, la profunditat del silenci
(14/05/2015 - 10/09/2015)

A la memòria de les víctimes del naufragi a Lampedusa, el 3 d’octubre de 2013. En aquesta data, un vaixell pesquer libi, que portava més de 500 persones, va naufragar a la vista de la costa de l’illa italiana de Lampedusa. Van morir-hi 366 persones, la majoria procedents d’Eritrea. Un any després Francesco Zizola va filmar les restes del naufragi de la embarcació, que es troba a uns cinquanta metres de profunditat, amb la proa cap al port de Lampedusa.

Aquesta obra és un homenatge als centenars de persones que han perdut la vida anant a la recerca d’una de millor, no únicament en aquell dia tràgic, sinó també abans i després, en altres vaixells com aquest, no aptes per a la navegació.

DOCfield>15 Festival de Fotografía Documental Barcelona és la tercera edició d'una inciativa col·lectiva liderada per la Fundació Photographic Social Vision que reconeix el valor social de la fotografia documental i el fotoperiodisme.

Com una finestra oberta al món, DOCfield>15 permet descobrir gratuïtament al llarg dels mesos de maig, juny i juliol projectes fotogràfics estimulants i la majoria inèdits gràcies a un extens programa
d'exposicions i a la complicitat de més de 40 entitats culturals que les acullen, entre les quals trobem el Museu Marítim de Barcelona.

[+info]


Imprimir

Compartir:
La bèstia reinventada
La bèstia reinventada
(13/05/2015 - 06/09/2015)

L’obra de Mark Redden (Dublín, 1979) està estretament lligada al mar. La bèstia reinventada, feta específicament per a l’MMB, és una culminació de la construcció naval: una combinació de fusta, pintura i imaginació que conforma una oda visual al mar.

Els seus conceptes i els seus títols fan referència a la literatura marítima, la ciència i l’aventura. En la seva obra es poden trobar al·lusions al Moby Dick de Melville, a l’Ictineu de Narcís Monturiol o al viatge que va fer Robert Falcon Scott cap a l’Antàrtic. La seva obra ens permet experimentar les emocions que evoca l’oceà: el perill, la bellesa i la serenitat en moviment perpetu.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Pescador
Tenas i el mar
(15/04/2015 - 14/06/2015)

Josep Tenas (1943-1996) va néixer a Canet de Mar, a una casa de pescadors construïda a finals del segle XVII. Durant el primer període de la seva obra, entre els anys 1978 i 1985, Tenas viu a Suïssa on exposa els seus treballs a diverses galeries d’art. Aquests treballs, pintures sobre tela d’un estil figuratiu molt estilitzat, estan influenciats per l’obra d’artistes que admirava com Goya i Picasso, entre d’altres.

A partir del 1985 Tenas retorna a Catalunya i la seva obra continua exposant-se a diferents capitals europees. Treballa en la recerca d’un llenguatge plàstic propi, on la deformació, el traç violent i la matèria prenen el protagonisme. L’any 1993 Josep Tenas posa en marxa l’espai d’art Estudi 1694, a Canet de Mar, on organitza exposicions, trobades i activitats diverses. Llavors experimenta amb força un ampli ventall de tècniques artístiques: instal·lacions, gravat, llibres d’artista, il·lustració, escultura, etc. A partir d’aquest moment l’artista opta per donar total protagonisme a la matèria com a espai de l’acció humana: la matèria retorçada, gratada, adherida, envellida, lacerada, amb clars referents al moviment informalista europeu o l’expressionisme abstracte nordamericà.

Josep Tenas no abandona mai del tot la figuració i hi ha un element present al llarg de tota la seva obra: la mar. La mar com a recerca d’autenticitat, de veritat i de força. Tenas ens parla de la gent de la mar, dels murs de les seves cases, de la sorra i el vent, de la lluita, del dolor i l’amor.... transgredeix l’aparença amb el seu traç nerviós i contundent i ens fa veure que un home és tots els homes. A l’obra de Josep Tenas descobrirem moltes coses: tots els colors de la mar, la petjada subtil i infinita de les onades, l’olor de la pell i la fusta, la valentia del gest i la mirada còmplice de qui veia en l’art llibertat i esperança.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Expo II Concurs Fotografia de Mar
Exposició del II Concurs de fotografia de mar MMB
(05/02/2015 - 31/05/2015)

Aquesta exposició de fotografia està vinculada al II Concurs de fotografia de mar Museu Marítim de Barcelona, que es va celebrar del 12 al 31 de desembre del 2014, i que va tenir com a tema central l’estada al port de Barcelona dels vaixells participants a la Barcelona World Race durant els dies previs a la sortida. Aquesta regata és una de les competicions més dures del planeta, amb la volta al món a dos i sense escales dels IMOCA 60.

Aquest concurs es va obrir tant a professionals com a amateurs, i el jurat, compost per un membre de cadascuna de les organitzacions participants i fotògrafs de reconegut prestigi, va escollir les fotografies premiades tenint en compte criteris d’originalitat, estètica i aspectes tècnics.

El concurs és una iniciativa del Museu Marítim de Barcelona i ha comptat amb la col·laboració de Casanova Foto, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, el Consorci El Far i Barcelona World race FNOB. Amb el suport de Canon.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Catalunya Ciutats
Catalunya Ciutats
(24/12/2014 - 12/04/2015)

Exposició que s’idea a partir dels cents anys de la Mancomunitat de Catalunya, creada el 6 d’abril de 1914 en el marc del Noucentisme.

La creació de la Mancomunitat, ara fa cent anys, representa l’inici dels estudis territorials a Catalunya. Amb l’impuls modernitzador que impregna el Noucentisme el gran repte que es planteja, en el marc d’un procés de construcció nacional, és acabar amb el desequilibri entre la Catalunya urbana, culta i oberta al món i la Catalunya rural, empobrida, mancada de serveis i d’oportunitats.

Per als noucentistes la ciutat representa l’espai del civisme i la seva construcció ordenada, eficient i moderna, és sinònim de la construcció de la societat. Els ideals polítics i ètics convergeixen amb els artístics; cultura i política es donen la mà compartint objectius comuns: modernització i construcció nacional en un marc europeu i mediterrani.

Paral·lelament, des de la Renaixença, el país està immers en el procés de construcció d’un imaginari nacional. En aquest procés el paisatge hi juga un paper destacat. Per als noucentistes la idea de ciutat es combina amb una revisió del món rural i amb aquesta recuperació del “camp” com a dipositari de les arrels i la identitat ancestral de la nació es va creant una imatge idealitzada de la “ruralitat”.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Forja Viva
Exposició Internacional de Forja Viva
(20/12/2014 - 01/02/2015)

L'exposició Internacional de Forja Viva, es presenta anualment des del 2010 al Museu Marítim de Barcelona per donar a conèixer l'actualitat d'aquest art i ofici, acollint acollint obres de forjadors contemporanis i artistes del món.

Paral.lelament a l'exposició, s'exposen les obres del II Premi de forja de l'Associació de Forjadors de Catalunya(AFoC) amb diferents reixes d'iguals mesures.

La Forja Viva, neix davant el desinterès que rep aquest ofici per part de les institucions públiques, per posar-hi remei i potenciar-ne l'ensenyament i el seu desenvolupament

El Museu Maritim de Barcelona col·labora estretament amb aquesta iniciativa i s’ha convertit en la seva seu i plataforma de difusió.

Per a més informació al web de
Taller de Forja


[+info]


Imprimir


Compartir:
Barcelona World Race
Donem-li la volta al món
(11/12/2014 - 06/04/2015)

Exposició de la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB) que mostra la Barcelona World Race, la regata de volta al món de vela, a dos i sense escales, a bord dels vaixells Open 60, dins el calendari internacional IMOCA. A la mostra es podrà veure com s’organitza un equip de regates, com és un vaixell IMOCA Open 60, com és la vida a bord en aquests vaixells i una explicació detallada del programa educatiu entorn la regata.  

[+info]


Imprimir

Compartir:
MontPhoto
MontPhoto
(14/11/2014 - 08/12/2014)

Aquesta mostra us presenta les imatges més belles presentades al concurs internacional de fotografia de natura MontPhoto, entre el 2011 i el 2014, on el protagonisme és el medi aquàtic. Podreu veure fotografies preses sota l’aigua, costes i desembocadures de rius, on la terra s’uneix amb el mar.

Des de fa més de 18 anys, MontPhoto té com a missió valorar, promocionar i difondre l’art de la fotografia de la natura, i contribuir en la defensa mediambiental, el conservacionisme i l’ecologisme.

Adquirint el compromís de difusió i d’educació, MontPhoto edita el llibre Inspirats per la Natura, en el què es compilen les imatges premiades al concurs, així com reflexions de diferents personalitats. Aquest any, el fil conductor del llibre és el Mar.

Per a més informació
www.montphoto.com[+info]


Imprimir

Compartir:
Pirates
Pirates a la Mediterrània
(07/11/2014 - 19/04/2015)

Us presentem una exposició sobre la pirateria a la Mediterrània al llarg dels temps.

Al llarg de la història, la navegació i la pirateria han estat vinculades íntimament. Les accions de pillatge que es porten a terme al mar s’anomenen pirateria. Allà on hi ha hagut intercanvis comercials, s’ha donat aquest fenomen que comporta implicacions polítiques, econòmiques, socials i fins i tot ètiques. Però, a més dels pirates, si els actes de robatori els cometen els qui s’emparen en el dret de represàlia, aleshores parlem de cors i de corsarisme. Aquesta activitat és una forma de guerra amb autorització atorgada pel poder mitjançant la patent de cors que permetia perseguir vaixells enemics i apoderar-se de les riqueses que transportessin. Tot i que l’activitat no ha variat al llarg de la història, sí han canviat els mètodes, les armes, les implicacions socioeconòmiques i fins i tot la consideració moral del pirata. Els fenòmens de la pirateria i del corsarisme han representat un paper important en la història de Catalunya i han deixat la seva empremta en la memòria popular a través de llegendes i tradicions. Una història poc coneguda que cal recordar.

L’exposició està formada per una sèrie de tòtems amb explicació sobre l’evolució de la pirateria a la Mediterrània, així com reproduccions d’objectes i algunes peces de les col·leccions del nostre Museu.

Aquest viatge per la història de la pirateria arriba a l'MMB després de recórrer, des del 2007, els museus de la Xarxa de Museus de la Costa Catalana i alguns centres culturals de fora de Catalunya, com ara Benicarló, Castelló i Menorca. 


[+info]


Imprimir

Compartir:

Càmeres submarines. El repte de fotografiar sota l'aigua
(24/10/2014 - 12/04/2015)

L'MMB ha organitzat una nova exposició fotogràfica, en aquesta ocasió dedicada a la fotografia submarina i la seva evolució a partir del segle XIX.

L'exposició, dividida en sis àmbits, explica la història de la fotografia submarina i els seus personatges més destacats des del segle XIX fins als nostres dies. A més, mostra alguns dels enginys que va haver d'inventar l'home per aconseguir endinsar-se en el fons marí i els reptes que va haver de superar per poder-lo fotografiar i filmar. És la primera vegada al món que es realitza una mostra d'aquestes característiques.

Els objectes exposats, en una vuitantena de vitrines, un conjunt de 200 peces (quasi totes elles originals), procedeixen de col·leccions particulars (majoritàriament, de la col·lecció Andrés Clarós), del fons del mateix Museu Marítim i d’institucions del nostre país i de l’àmbit europeu, com ara el Musée International de la Plongée Frédéric Dumas (Sanary-sur-mer, França) Aquazoo/Löbbecke-Museum de Düsseldorf (Alemanya) i el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala i Casanova Foto.

El visitant hi podrà trobar càmeres fotogràfiques, caixes estanques, càmeres de filmar, llibres, fotografies, enginys per bussejar... Peces tan singulars i úniques, com ara la rèplica de la primera càmera de fotografia submarina (1893), de Louis Boutan; les revolucionàries càmeres Rolleimarin de Hans Hass; un exemplar de la revista National Geographic (1927), on es publica la primera fotografia subaquàtica en color; l’equip de bus utilitzat pel pioner català de la immersió submarina, Eduard Admetlla, quan va batre el rècord mundial d’immersió -100 m (1957), i les càmeres que van filmar pel·lícules com ara Le grand bleu (1988) i Titanic (1997).

En el darrer àmbit de la mostra, “Ara el protagonista ets tu. Has fet mai una foto sota l’aigua?”, s’hi exposarà un mural col·laboratiu format per un centenar d’imatges submarines, enviades pel públic arran de la convocatòria “Vols ser protagonista de la nostra propera exposició?”, endegada pel MMB durant l’estiu de 2014.

Paral·lelament a l'exposició, s'ha organitzat el
Barcelona Underwater Festival, del 29 d'octubre a l'11 de març del 2015. El programa d'activitats del Festival inclou Workshops, el II International Meeting on Vintage Underwater Cameras, un cicle de conferències sobre els pioners de la fotografia subaquàtica, una mostra de fotografies de cinema i vídeos submarins, i el Fòrum submarí, que comptarà amb tallers per a escoles i xerrades sobre medi ambient adreçats a tots els públics. 

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a:

Andrés Clarós, Enrique Dauner, Casanova Foto, Enrico Porfirione, Musée International de la Plongée Fréderic Dumas, Aquazoo/Löbbecke- Museum Düsseldorf, Frederic Malagelada, Museu de l’Anxova i de la Sal (l’Escala), FECDAS, Dani Bidaurre, Christian Pétron i Pep Parer.

Aquí podeu veure el vídeo resum de l'exposició.


[+info]


Imprimir


Compartir:
Josep Segú
Barcelona Port, fluxos vitals. Pintura de Josep Segú
(17/10/2014 - 07/12/2014)

Durant molt temps, Josep Segú ha cercat una imatge de l’urbs contemporània lligada als gratacels, signes inequívocs de modernitat. Però paradoxalment, la Barcelona que s’ha imposat a la seva obra és una Barcelona horitzontal i panoràmica. El pintor ha situat els seus interessos en un entorn creat per l’home, en les modernes ciutats de finals del segle XX, fins trobar el punt neuràlgic que centralitza els fluxos vitals de la ciutat, el seu port, ple de contenidors de colors. Segú necessita l’energia i la complexitat que desprèn la superpoblació urbana d’un món domesticat i artificial.

Durant la seva estada a Nova York el 1992-1993, l’artista va pintar directament del natural les vistes de Manhattan que enquadraven les finestres del seu pis de Roosevelt Island. Influenciat inicialment pel Pop Art, la seva obra va evolucionar cap a un nou realisme particular que integra el colorisme autòcton.

Per composar les escenes de la seva ciutat i el port utilitza troballes d’altres creadors al costat de descobertes personals. Un procés lent, comparatiu i sintètic genera aquesta Barcelona de volums multicolors.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Barcelona, un producte
Barcelona, un producte
(06/10/2014 - 30/10/2014)

L'MMB us presenta una exposició, fruit d'un concurs convocat per l'Escola Massana. Aquesta mostra de prototips respon a la demanda que la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona va fer a l’Escola Massana el darrer curs. Es tractava de projectar objectes que poguessin servir de merxandatge d’aquesta cursa. La condició de partida era reutilitzar el material dels vaixells en la producció d’aquestes peces.

Al concurs hi van participar els alumnes de quatre cicles formatius: Art Tèxtil (amb 15 projectes), Joieria Artística (amb 11 projectes), Il·lustració (amb 20 projectes) i Modelisme Industrial (amb 9 projectes). Els premiats són:

D’Art Tèxtil:
Menció Especial a la creació e innovació Capa cortaviento de Paula Londoño 
Menció Especial, Decabo de Laura Pardo
Segon Premi Stormproof de Bàrbara Ruiz
Primer Premi Bolsa de viaje de Werda Ifthikar

De Joieria Artística:
Menció Especial: Obra Viva de Maria Bagur
Primer Premi: Los Tres Cabos d'Ester Madurga

D’Il·lustració:
Menció Especial Il·lustracions de: Victoria Peral Viu
Menció Especial a nivell del producte presentat: Laura Rafecas Salat i Kenia Rodriguez Serrana
Primer Premi Anna-Lina Mattar amb les propostes Constel·lacions i IMOCA Open 60

De Modelisme Industrial:
Primer Premi: Océano Cambiante de Kasia Rozek

Comissària l’exposició Anna Puigjaner, doctora en arquitectura, professora a l’Escola Massana i a l’Escola d’Arquitectura del Vallès, i cofundadora de l’estudi Maio.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Gyotaku
Gyotaku: capturar l'ànima dels peixos
(27/06/2014 - 01/10/2014)

Gyotaku: capturar l’ànima dels peixos és una exposició que mostra un atles d’empremtes de peixos realitzats entre els anys 2011 i el 2014 per l’artista Victòria Rabal amb la tècnica japonesa del gyotaku –impressions realitzades amb tinta xinesa sobre paper japonès-.

L’exposició està formada per més de 150 dibuixos de més de setanta espècies diferents de peixos i mol·luscos. Durant aquests anys, Victòria Rabal va anar de matinada al Mercat Central del Peix de Barcelona on seleccionava i imprimia els peixos de diferents espècies que allà es comercialitzen. A més, també hi trobareu dibuixos fets en mercats d’altres ciutats com ara: Catània, Baton Rouge, Mèxic, Rosario…

La paraula gyotaku està formada per “gyo” peix i “taku” refregar, i es pot traduir com ‘impressió de peixos’.

El gyotaku va néixer al Japó cap a l’any 1800, i s’utilitzava entre els pescadors per recordar les seves captures. La tècnica va prendre força als mercats on s’imprimien els peixos que es posaven a la venda, indicant l’espècie, pes, preu i la data de captura. A mida que la venda avençava, es retiraven les impressions. Avui encara es poden veure aquestes impressions en alguns mercats tradicionals del Japó. Actualment el gyotaku és molt popular entre els pesadors esportius que l’utilitzen com a trofeus dels peixos capturats.

El gyotaku no només recull la fesomia dels peixos sinó també la seva ànima i alhora la seva absència.


[+info]


Imprimir

Compartir:

Marines, paisatge matern. Carles Piqueras
(18/06/2014 - 05/10/2014)

Aquesta exposició, situada al vestíbul del Museu Marítim de Barcelona, es compon de 15 obres fetes amb els senzills llapis de colors de sempre, una tècnica no gaire estesa entre els artistes del nostre país.

Les pintures de Carles Piqueras ens parlen de l’interès de l'artista pels temes mariners. Els colors de la terra, el mar i el cel que el pintor ha fet tan seus i que contemplava embadalit quan era petit, formen el que ell mateix anomena «paisatge matern», l’escenari de les seves vivències, un paisatge del qual mai no ha sabut o pogut allunyar-se.

A l’hora de crear les seves obres, serveixen com a font d’inspiració de l’artista els paisatges que l’envolten a Sant Feliu de Guíxols –ciutat on resideix Piqueras–. Però, a més d’aquests racons i els colors de la natura que van determinar el seu estil propi, les primeres influències artístiques rebudes foren les dels pocs i reconeguts pintors de marines de Sant Feliu de Guíxols, i possiblement ells també són els responsables d’aquesta tranquil·la passió.

Les obres que us presentem mostren el peregrinatge terrenal d'aquest artista pel seu paisatge matern.

Podeu trobar més informació sobre l’artista Carles Piqueras a 
www.carlespiqueras.com

[+info]


Imprimir

Compartir:
Projecte barca
Projecte barca
(12/06/2014 - 24/08/2014)

El Museu Marítim de Barcelona ha obert al públic l’exposició Projecte Barca, un ambiciosa proposta educativa, que mostra el treball realitzat per professors i alumnes de l’Institut de Celrà (Girona), que durant 8 anys han pres la construcció d’una barca com a eix conductor d’un projecte educatiu.

El resultat, al llarg de tots aquests cursos, ha estat la construcció de deu embarcacions i multitud de maquetes, algunes de les quals es poden veure en aquesta exposició, que han servit per assolir objectius com el treball en grup, la responsabilitat, l’autonomia o la confiança en un mateix, alhora que es fomentava el descobriment del patrimoni marítim, el mar i la navegació.[+info]


Imprimir

Compartir:
Loop Festival 2014
Festival LOOP 2014
(29/05/2014 - 07/06/2014)

L’MMB torna a participar en l'edició d'enguany del Festival LOOP amb la projecció del grup de peces A Place Beyond the Sea, un grup de peces audiovisuals que tracten sobre la noció del viatge i els processos que implica: viatges a indrets reals o imaginaris, que tenen lloc en un temps i espai concret i que són representats de maneres diverses.

Les històries reunides intenten provocar viatges existencials als espectadors, permetent l’aparició de preguntes sobre les transformacions individuals o col·lectives. Allò que canvia i allò que es manté durant o després del viatge, són qüestions que les obres seleccionades ens conviden a explorar. Els autors i obres que es podran veure a l'exposició:

William Kentridge, Tide Table, 2003 (Col·lecció Fundación Sorigué)
Hans Op de Beeck, Sea of tranquility, 2010 (Ron Mandos Gallery)
Kara Walker, . . . the angry surface of some grey and threatening sea, 2007
Robbins & Becher, The Americans of Samaná, 1998-2001 (Col·lecció MACBA)
Ange Leccia, La mer, 1991

El Festival LOOP es va iniciar el 2003 i s’ha convertit en un punt de trobada internacional especialitzat en videoart.

Per a més informació sobre el Festival
www.loop-barcelona.com


[+info]


Imprimir

Compartir:

Víkings
(08/04/2014 - 28/09/2014)

Preus d'entrada
Activitats relacionades

El mar i els rius d’Europa van ser els aliats de les flotes de vaixells víkings entre els segles IX i XII dC. Aquests Homes del Nord van travessar Europa des de les terres fredes del nord fins a la càlides costes de la Mediterrània. Primer van expandir-se per les costes de la Bàltica i de la mar del Nord, després van baixar fins a Escòcia, Anglaterra i Normandia. Més tard van afrontar les grans distàncies i les incursions cap al Sud d’Europa i també cap a l’interior del continent asiàtic.

El Museu Marítim de Barcelona presenta l’exposició Víkings, produïda conjuntament per l'Statens Historiska Museet d'Estocolm i Museumspartner. La mostra ens relata com aquest poble d’Homes del Nord es relacionava amb altres comunitats i cultures europees, el simbolisme dels seus vaixells i també la seva extraordinària i magnífica artesania.

Els continguts científics de l’exposició s’articulen a partir de 400 objectes originals procedents del Statens Historiska Museet que han estat exposats tan sols en ocasions excepcionals fora del territori escandinau. L’exposició està estructurada en vuit àmbits que ens ofereixen una acurada i profunda visió sobre els diversos aspectes de la seva cultura: la seva vida quotidiana, els rituals i les creences, la mitologia, l’artesania i el seu significat, les seves embarcacions… La mostra també compta amb nombrosos elements interactius i produccions multimèdia, i ha estat molt ben acollida a nivell internacional.

Què és el que sabem realment del poble que anomenen Víkings?

Eren els víkings un poble de guerrers, saquejadors, exploradors, comerciants o agricultors? Més enllà del mite i la llegenda, que en sabem realment d’ells?

Els últims descobriments arqueològics ofereixen una nova perspectiva en l’anàlisi de l'Època dels Víkings. La idea popular dels Víkings –saquejadors ferotges de cascs amb banyes- s’ha substituït per una imatge molt més complexa.

Fa més de mil anys que la cultura vikinga es va anar desenvolupant i expandint i el que avui coneixem com l’Època dels Víkings correspon a un període mític dels pobles escandinaus que se situa cronològicament entre els anys 750 i 1100 dC, i que està documentat científicament en quatre continents.

Les poblacions establertes a Escandinàvia en l’Època dels Víkings no eren un grup unificat de persones, malgrat que moltes fonts escrites s’hi refereixen com a “normands” o “Norse”. També, segons els diversos especialistes, s’utilitzaven termes com “pagans”, “bàrbars” o “gent del nord”. El fet d’utilitzar la paraula “Víking” per descriure tota la cultura escandinava és una invenció de l’era moderna.[+info]


Imprimir

Compartir:
Arbres, esculls i reflexes. 1983
El paisatge mariner de Josep Albertí
(26/03/2014 - 08/06/2014)

Els paisatges mariners de l'artista Josep Albertí (Sant Feliu de Guíxols, 1913-1983) ens mostren la costa catalana i valenciana en un període que comença amb l'esclat del turisme dels anys seixanta. Però, a més d'aquests paratges, Albertí ens presenta també el paisatge humà a través d'alguns retrats de pescadors. Des d'un punt de partida més impressionista, ben aviat es decanta cap a l'expressionisme, cap a una pintura sorgida des de dins. Amb paraules del mateix artista, la pintura li ha permès, "mitjançant el que és epidèrmic, intuir el que és essencial, invisible". Els artistes han influït en l'imaginari que tenim de l'escenari del litoral, i són aquells paisatges captats els que formen part del vast món del patrimoni marítim. 

La ciutat i el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols commemoraren l'any passat el centenari del naixement de l'artista Josep Albertí. De la Costa Brava, la celebració s'estén a Barcelona, en el marc de les activitats de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, que el Museu Marítim de Barcelona lidera i impulsa. 
[+info]


Imprimir

Compartir:
Antàrtida
L'Antàrtida, la vida al límit. Els viatges científics avui
(21/02/2014 - 08/06/2014)

Exposició organitzada conjuntament pel Museu Marítim de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar – CSIC que té com a objectiu explicar com encara avui dia és una aventura anar al continent Antàrtic. Conformen la mostra diversos blocs temàtics que ens explicaran el viatge des del seu origen fins al retorn de tota l'expedició. Els visitants podran observar tot allò que és necessari per portar a terme aquest tipus de viatge: la documentació que cal tramitar, l'equip científic, els instruments, els objectes personals, etc. Es podrà veure també una maqueta del Buc d'Investigació Oceanogràfica Hespèrides, gestionat per l'Armada Espanyola, amb seu a Cartagena, i un robot submarí cedit pel Deutsches Schiffahrts Museum de Bremerhaven que els científics utilitzen per investigar el fons del mar.

L'exposició té diversos audiovisuals que complementen els textos. La mostra coincideix amb una nova expedició al continent gelat d’un equip de científics a bord del vaixell oceanogràfic Polarstern, dissenyat especialment per a expedicions científiques als Pols.

Trobareu més informació al blog
Museu Marítim Barcelona Educació

[+info]


Imprimir

Compartir:
Jordi Alumà
Jordi Alumà, 75 anys de pintura a Barcelona
(20/01/2014 - 09/03/2014)

El Museu Marítim de Barcelona presenta Jordi Alumà, 75 anys de pintura a Barcelona. L'exposició, que se celebra amb motiu dels noranta anys d'aquest pintor barceloní, mostrarà una selecció d’obres representatives de la seva trajectòria pictòrica que tracten sobre la seva ciutat natal.

Les pintures, elaborades a partir de tècniques tradicionals com el tremp d’ou sobre fusta i grisalles i pastels sobre paper japonès, se centren, principalment, en la particular temàtica dels “Terrats”, composicions dedicades als evocadors paisatges que Barcelona ofereix des de dalt dels terrats dels seus carrers. Alumà, que es defineix com a pintor autodidacte influenciat per la pintura de Jacques Villon, ens presenta una obra de maduresa artística, filla del cartellisme i del paisatgisme català del segle passat.

Video amb Jordi Alumà signant l'exposició


[+info]


Imprimir

Compartir:
Jordi Calvís
Mol·luscs, sorres i altres imatges. Jordi Calvís
(17/01/2014 - 16/03/2014)

El Museu Marítim de Barcelona presenta una exposició pictòrica amb obres de l'artista Jordi Calvís. L’interès de Calvís per la morfologia de mol·luscs i altres animals marins va començar quan, de ben petit, va anar a prendre un bany a la Barceloneta amb la seva família. A poc a poc, el contacte amb la mar, la sorra i els pescadors van portar el futur artista a descobrir tot aquest món, que ell va viure d’una manera molt engrescadora, interessant-se per la naturalesa d’aquells éssers del mar.

Aquest pintor, que conviu amb una esclerosi múltiple que l’ha ensenyat l’habilitat de vèncer els obstacles amb una actitud positiva, va viatjant per diversos països per recollir vivències i sorres de diferents colors i textures que després fixarà a la seva obra. L'artista trasllada el fons viu del mar a la superfície i ens el presenta d’una manera senzilla, amb la intenció d’apropar-lo al nostre món. 

[+info]


Imprimir


Compartir:
Exposició I Concurs fotografia de mar
Exposició de fotografia Tall Ships
(25/11/2013 - 12/01/2014)

Aquesta exposició de fotografia està vinculada al I Concurs de fotografia de mar Museu Marítim de Barcelona: Tall Ships, que es va celebrar del 21 al 24 de setembre, i que va tenir com a tema central l’estada al port de Barcelona de grans velers, amb motiu de la Mediterranean Tall Ships Regatta.

L’activitat va estar organitzada pel Museu Marítim de Barcelona i va comptar amb la col·laboració de Casanova Foto, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, el Consorci El Far i la Barcelona World Race-FNOB i amb el suport de Canon.

Aquest concurs es va obrir tant a professionals com a amateurs, i el jurat, compost un membres de totes les organitzacions participants i fotògrafs de reconegut prestigi, va escollir les fotografies premiades tenint en compte criteris d’originalitat, estètica i aspectes tècnics.

Per a configurar l’exposició, el jurat ha seleccionat 25 fotografies d’entre totes les presentades. S’inclouen les sis fotografies guanyadores, tres per a cada categoria, i una selecció de la resta d’imatges presentades, que podem considerar com a finalistes.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Els barris mariners
Catalunya marítima. Crònica en blanc i negre, 1880-1980
(20/09/2013 - 31/01/2014)

El Museu Marítim de Barcelona exposa a les Grans Naus dues mostres que pertanyen a la sèrie Catalunya Marítima, crònica en blanc i negre (1880 – 1980), amb imatges que pertanyen al fons del mateix museu així com també al del Port de Barcelona. Les exposicions que ara us presentem són Els treballs portuaris i Els barris mariners, que després d’itinerar durant anys per diversos llocs de la costa catalana, han tornat a les Grans Naus de les Drassanes Reials per mostrar-vos la vida quotidiana dels barris de pescadors, els edificis, les activitats i els treballs al port.

Els treballs portuaris: La història dels ports és paral·lela a la història de la navegació i al desenvolupament del comerç marítim. En un començament, quan la navegació era a vela, les barques buscaven refugi en cales o platges arrecerades dels forts vents i corrents. Les operacions de càrrega i descàrrega es realitzaven, amb freqüència, utilitzant barcasses que transportaven la mercaderia des de la platja al veler fondejat en la badia. En aquests ports naturals era freqüent que les obres realitzades tan sols es limitessin a la construcció d’un moll per atracar les barques i a d’altres petites millores. Amb la incorporació del motor i el desenvolupament del ferrocarril i el transport terrestre, es va accelerar el ritme general dels transports i van evolucionar les infrastructures portuàries. Els vaixells, amb un calat i tonatge cada vegada més grans, tindrien unes bodegues de gran capacitat que permetrien multiplicar el volum de les mercaderies. Per a facilitar les operacions d’estiba es van haver d’ampliar i construir nous molls i es van haver d’adaptar extenses esplanades per al dipòsit i manipulació ràpida de les mercaderies. Aquesta evolució en la fisonomia dels ports va provocar i segueix provocant transformacions en els treballs que s’hi desenvolupen.

A començaments del segle XX, a Barcelona es va crear un col·lectiu d’obrers especialitzat en la construcció i ampliació de molls i dics. De les canteres de Garraf extreien l’escullera per la construcció del Dic de l’Est. Un altre col·lectiu rellevant és el dels estibadors el qual, durant segles, s’ha especialitzat en la dura tasca de la càrrega i descàrrega dels vaixells. I un altre ofici a destacar és el de pràctic de port, representat per un professional amb un bon coneixement de l’àrea portuària, doncs la seva missió és la de donar servei en l’entrada, sortida i moviments dels vaixells. De fet, la llista de treballs portuaris seria molt llarga donada la gran quantitat de serveis que, durant segles, han ofert els ports: reparació de vaixells, construcció naval, pesca, empreses dedicades al tràfic comercial, desballestament de vaixells, subministraments, etc. Una llista que es va innovant amb la potenciació d’activitats ja existents i de llocs de treball de nova creació.

Els barris mariners: L’evolució de la fisonomia del litoral sempre ha estat supeditada a l’economia dels seus habitants. Ja a començaments del segle XX, aquests subsistiren gràcies als recursos que tenien al seu abast com la pesca, el conreu de la terra, la construcció naval o el comerç.

La fotografia en blanc i negre n’és testimoni i en podem gaudir de les belles imatges del passat. Les dècades dels anys 1950 i 1960 resultaren determinants en la configuració de l’espai costaner: la irrupció del fenomen del turisme de masses i del boom en la construcció afectà de manera profunda les formes de vida d’aquelles poblacions i produí uns greus desajustaments urbanístics i ambientals, sense tenir cap mena de consideració amb els valors naturals i les característiques singulars del paisatge costaner. Aquesta ocupació massiva de la façana marítima implicà, inevitablement, la reconversió del pagès o el pescador a comerciant o assalariat de l’activitat generada pel sector terciari. Aquest nou segle en el què ens trobem, ens proposa nous reptes. La incipient sensibilitat i germinació de nous valors en la nostra mentalitat aposta per un turisme que hauria de ser un dels elements de pes que impulsi noves polítiques de conservació i difusió del patrimoni natural i cultural. El turisme s’està convertint en una activitat econòmica més sostenible, que ha de buscar noves formes d’explotació del paisatge natural.

L’exposició pretén il·lustrar la transformació de les façanes marítimes de les poblacions costaneres catalanes, fent un recorregut des de les costes de llevant fins a les comarques de Tarragona. Imatges característiques de les comunitats litorals, platges amb barques a la sorra, habitatges de pescadors i mariners, omplen aquestes imatges en blanc i negre que reflecteixen un paisatge litoral avui gairebé desaparegut. Igualment, l'exposició pretén una modesta reflexió sobre la importància del paisatge com a creació vinculada al patrimoni cultural marítim i, en conseqüència, com un valor a salvaguardar per tal de transmetre’l a les generacions futures.


[+info]


Imprimir

Compartir:

Màquines de vent
(19/09/2013 - 06/01/2014)

La fotografia de Diego Yriarte és una obra de referència entre les col·leccions fotogràfiques del Museu Marítim de Barcelona que tracten la nàutica esportiva.

Nascut a l'Argentina i actualment resident a Catalunya, Diego Yriarte va estudiar periodisme i fotografia. La seva passió pel mar el va decantar per la nàutica de competició. Va seguir estudis nàutics i ha participat en regates en qualitat de tripulant. D’aquesta manera, des dels inicis de la seva carrera professional, unint periodisme, fotografia i nàutica, treballa per a diversos mitjans de comunicació (ràdio, revistes nàutiques, organització de regates, etc.) i participa en exposicions de fotografia de regates a l'Argentina, l'Uruguai i Espanya. Aquesta experiència i el domini de la fotografia de mar l'han portat aquests darrers anys a col·laborar amb el Museu Marítim de Barcelona en projectes diversos, entre els quals s'ha de destacar la tasca docent en cursos i tallers de fotografia destinats al públic general.

En aquesta exposició, Màquines de vent, és visible la simfonia d'impressions de l'impacte del mar en la càmera del fotògraf, conduïda per la bellesa, l'harmonia i la força de les veles i els bucs quasi arran de la línia de flotació. Sens dubte, aquesta sensibilitat per la percepció de l’equilibri entre elements que Diego Yriarte ens regala a través de la seva fotografia és un mirall de la personalitat sensible però plena de caràcter de l'autor.
 

[+info]


Imprimir

Compartir:

Viure a la Mediterrània
(19/07/2013 - 15/09/2013)

Viure a la Mediterrània és una exposició produïda per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), que mostra la realitat de l'arquitectura tradicional mediterrània remarcant, a l’hora,  els valors i la identitat històrica i cultural dels diferents pobles de la Mediterrània per tal de preservar aquest valuós patrimoni.
 
Molts dels elements arquitectònics tradicionals que mostra aquesta exposició i que defineixen la cultura mediterrània estan directament vinculats a l’estil de vida de Catalunya. L’evolució de l’arquitectura tradicional ha estat constant i un signe clau de la seva vitalitat, ja que permet als edificis adaptar-se a les realitats canviants i noves però, al mateix temps, pot produir la pèrdua progressiva dels trets essencials que caracteritzen l’arquitectura tradicional. La incorporació de nous materials i noves tècniques constructives, i les transformacions formals i funcionals d’edificis poden malmetre aquest patrimoni.
 
Al mateix temps, les exigències de confort, la manca de recursos econòmics o la pressió del turisme són alguns dels factors que originen processos de transformació. En alguns casos l’abandó i posterior ruïna són el resultat final de tot aquest procés. 
 
Aquesta mostra posa en valor l’estatus de l’arquitectura tradicional com una part del nostre patrimoni a protegir i a revitalitzar per tal de garantir la seva conservació. Afortunadament avui dia són moltes les iniciatives que conviden a la reflexió i a pensar en noves vies de salvaguarda del nostre llegat arquitectònic.
 
Àmbits de l’exposició:
  1. L’arquitectura tradicional com a patrimoni.
  2. L’arquitectura tradicional habitada / viva.
  3. L’arquitectura tradicional evoluciona i es transforma.
  4. L’arquitectura tradicional. Rehabilitació / revitalització.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Planeta Oceà
Planeta Oceà
(06/06/2013 - 29/09/2013)

Aquesta exposició, amb fotografies tant aèries, de la mà de Yann Arthus-Bertrand, com també submarines fetes per Brian Skerry, és fruït d’un projecte de col·laboració entre la fundació GoodPlanet i OMEGA. El primer producte que es va gestar arrel d’aquest projecte va ser el documental Planeta Oceà, filmat durant el 2011 amb l’objectiu d’augmentar la consciencia dels perills que amenacen als nostres oceans. Posteriorment va néixer la idea d’un projecte expositiu per tal de continuar la labor divulgativa i de conscienciació.

La mostra és un projecte únic a nivell internacional, i comptarà amb un acurat disseny i producció per tal d’aconseguir el màxim impacte mediàtic i social segons pretén el projecte. A més, es dissenyaran materials educatius de qualitat associats a la temàtica i els objectius de l’exposició.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Charles Darwin
Darwin. El viatge d'un naturalista
(10/05/2013 - 01/09/2013)

Activitats relacionades

Exposició itinerant produïda per l'American Museum of Natural History que ens mostra la vida i la trajectòria científica de Charles Darwin, brillant observador de la natura mundialment conegut com un dels científics i biòlegs més famosos de tots els temps per la seva teoria sobre l'evolució, recollida a L'origen de les especies.
 
Darwin va realitzar un viatge marítim, que va durar cinc anys, a bord del vaixell anglès HMS Beagle. Aquest vaixell el portaria a una singladura al voltant del món viatjant a través dels continents, des de la costa anglesa fins a les costes de sudamèrica, algunes illes del Pacífic i les costes australianes. En aquesta expedició científica Darwin va col·leccionar la major part dels espècimens que li van permetre, a partir d’un treball molt metòdic i rigorós de més de vint anys, formular la teoria de l'evolució per selecció natural. De fet, de tot aquest temps que va durar el viatge, dues terceres parts les va passar en terra ferma, sobretot a la zona servàtica del Brasil, Argentina, Xile i les illes Galápagos.

El viatge va suposar per al científic un meravellós descobriment ple de satisfaccions però, segons l’estat de la mar, passava moments molt difícils i les hores passades al vaixell se li feien molt molestes. Ell mateix escrigué al seu diari:
 
PLYMOUTH, ANGLATERRA
27 de desembre de 1831
Després de mesos de retard, el Beagle, per fi, salpa.
«No em vaig imaginar mai que els marejos m’havien d’ocasionar un patiment semblant.»
 
[...]
 
BAHIA
Agost de 1836
«Aquest moviment en ziga-zaga és molt desagradable. [...] Odio, detesto el mar i tots els vaixells que hi naveguen».
 
En observar intensament la natura en totes les seves formes –des de fòssils de peresosos fins a sinsonts, de canaris fins a nens– Darwin es va adonar que tots estem emparentats. Va concloure que cada organisme viu comparteix un ancestre i que la vasta diversitat de vida a la Terra és el resultat de processos en funcionament des de fa milions d’anys.

Amb persistència i passió, Darwin es va disposar a trobar respostes: va experimentar, va llegir de tot i va mantenir correspondència amb col·legues naturalistes d’arreu del món, va estudiar els indicis utilitzant eines senzilles, de vegades només un microscopi o una lupa. Darwin va observar amb atenció i nosaltres vam veure una nova forma de percebre el món.

Al seu retorn del viatge amb el Beagle, Charles Darwin es va traslladar amb la seva família a la pau del camp anglès buscant la tranquil·litat i l’entorn adequats per  poder treballar tal com desitjava. Finalment el lloc escollit va ser el petit poble de Down, proper a Londres.
 
L’exposició Darwin. El viatge d’un naturalista, està formada per vuit àmbits i es complementa amb material audiovisual i interactiu que facilita una millor comprensió de les explicacions de la mostra. A més, inclou fòssils recollits per l’investigador, la reconstrucció complexa de l'estudi del naturalista a Down House, on va proposar la seva teoria revolucionària que suggereix que la vida a la Terra no és estàtica sinó que canvia, i una recreació de la seva cabina a bord del HMS Beagle entre d'altres objectes i escenografies.

Cal destacar també el fet que el públic pot tocar alguns elements de la mostra, com ara l'esquelet d'un Glyptodont, una porció de pedra petrificada i models d'extremitats de diferents animals, entre d'altres peces. 

El Museu Marítim de Barcelona presenta aquesta exposició que ens permetrà descobrir tant a l'home com el seu immens  treball. La teoria de Darwin sobre evolució per selecció natural és l’única explicació científica de l’espectacular diversitat de vida a la Terra. Aquesta teoria proporciona un marc sòlid per comprendre la naturalesa i és una de les teories fonamentals del nucli de la ciència, sent considerada com la base de la biologia moderna.

Podeu trobar més informació sobre l'exposició original Darwin, the Exhibition, produïda per l'American Museum of Natural History, clicant el següent enllaç:
http://www.amnh.org/exhibitions/past-exhibitions/darwin
[+info]


Imprimir

Compartir:
Derechos Reales
Watt
(19/04/2013 - 07/07/2013)

El Museu Marítim de Barcelona presenta una exposició singular amb obres de Núria Balcells. La mostra té el seu origen en un model de vaixell creat per l’avi de l’artista, que la mateixa Balcells va trobar arraconat en el traster d’una casa familiar, acompanyat també de tot de documents vells. L’avi, enginyer de professió, havia batejat la maqueta amb el nom de Watt en honor al també enginyer James Watt (Regne Unit 1736 – 1819), qui va fer grans aportacions per a la millora de la màquina de vapor. El model real, que es pot veure en aquesta mostra, estava dotat de motor i podia navegar. Aquesta troballa va inspirar l’artista a idear una sèrie de pintures amb el Watt com a eix central, on combina l’acrílic, el collage i el pastel sobre un suport de paper o fusta. Amb aquestes obres, Núria Balcells ens submergeix en l’estètica que podem trobar en els objectes vells que ja no tenen cap ús, i en aquest oceà per on naveguem, que és el pas del temps.

L'exposició està formada per una cinquantena de quadres que l'artista Núria Balcells va crear inspirada pel model de vaixell Watt. En paraules de la pròpia Balcells: "el Watt em donaria idees pel que fa a la forma, i els papers, emprats en collage, em suggeririen harmonies de color".

La mostra inclou l'explicació d'alguns elements per accessibilitat: plafó d'introducció, dues pintures i el model Watt. Hi haurà una visita guiada per a persones amb discapacitat visual. Aquesta visita, que serà conduïda per Josep Forés, marxant d'art i representant de Núria Balcells, inclourà la possibilitat de poder tocar una de les obres per tal de fer més clar el procés de creació d'aquesta sèrie de pintures. [+info]


Imprimir

Compartir:
Ser dona. Avui
Ser Dona. Avui
(08/03/2013 - 01/09/2013)

Una exposició en què s’aborda la salut de la dona en el sentit més ampli: presenta un recorregut pels canvis biològics que es van produint en la vida de la dona, ofereix una visió contemporània de la posició social de la dona i explica com les innovacions científiques i mèdiques han contribuït a l’assumpció per part de la dona dels nous reptes personals i els nous rols socials.

Des de la Fundació Dexeus Salut de la Dona podem donar més de 4.000.000.000 de motius per promoure una exposició sobre la dona; tants com dones hi ha al món actualment. Ser Dona. Avui és un homenatge a totes les dones a través d’un compendi de realitats exposades de viva veu per més de 50 testimonis de dones reals. Una exhibició que recull els avenços i els canvis que ha viscut la dona en les darreres dècades i mostra com la sexualitat, la família, la feina, l’educació, la maternitat, la malaltia i la diversitat adopten una nova perspectiva perquè la dona pugui arribar al lloc que li correspon.

L’exposició compta amb tres grans àrees que dibuixen la complexitat a la que s’enfronta la dona d’avui. El visitant podrà participar inicialment d’un viatge per l’evolució fisiològica de la dona, a través d’una sèrie d’interactius en els quals trobarà resposta a les preguntes que tota dona es fa en la joventut, la plenitud, la maternitat, la menopausa o en la vellesa. Seguidament, Ser Dona. Avui convida a la reflexió sobre els principals àmbits socials que incideixen en la dona d’avui: com entenem la sexualitat, com són avui les famílies, el paper de la dona en el mapa educatiu, la maternitat i les seves diferents opcions, l’accés a la informació, la diversitat, o com ens enfrontem a la malaltia. Per últim, el visitant trobarà les opinions i reflexions de dones i metges sobre com la ciència i la medicina els ha permès adaptar-se a aquesta nova realitat social, permetent avançar en la historia.

Tot plegat amb una posada en escena acurada, moderna i de qualitat gràcies a l’aplicació de nous recursos expositius multimèdia: projeccions de gran format, instal·lacions interactives, grans panells gràfics, displays LED, un jardí de flors a base de petits displays i una projecció mapping sobre un corpori de cubs.

Ser Dona. Avui és una gran aposta per la socialització de la ciència, una aposta pel coneixement compartit i l’accés a la informació. És un viatge a través de la vida i la salut de la dona avui que us convidem a descobrir.

Més informació:
http://expo.dexeus.com/cat/
I a les xarxes socials:
facebook.com/dexeusmujer i @DexeusMujer

[+info]


Imprimir

Compartir:

Tripulacions. La gent de bord de les barques de pesca
(22/02/2013 - 07/04/2013)

El conjunt d’homes que treballen a bord d’una barca de pesca és el que anomenem la seva tripulació. Tots ells són necessaris per a poder sortir a pescar. Cadascú té un paper clau durant la jornada de feina en mar i també quan arriben a port. Els seus rols, els horaris i les barques que utilitzen varien considerablement segons la tècnica de pesca que desenvolupen. Actualment a Catalunya els sistemes de pesca més representatius són l’arrossegament, l’encerclament, el palangre i els arts menors, aquests darrers conformats genèricament per diferents tècniques de caire artesanal com els tresmalls, les soltes, les nanses i els palangres.

Anar en mar comporta risc personal i incertesa respecte al fruit i el guany que se’n pot extreure. Ser pescador és un ofici que no s’assembla a cap altre dels que es desenvolupen en terra. En el seu
 medi, el marítim, treballen de forma ordenada i controlada. Les confraries, que agrupen els pescadors, fan una regulació i una defensa de la seva feina i dels interessos de tots els associats.

En aquesta exposició us presentem els membres de les tripulacions de les barques de pesca més comunes de Catalunya resumides en sis pescadors amb sis papers ben diferenciats. Us expliquem la
 seva feina, la tecnologia que utilitzen per a desenvolupar-la i el seu lloc a l’embarcació. A més a més fem un repàs d’aquells temes clau per entendre millor aquest ofici: l’associacionisme laboral, la formació, la tradició, la tecnologia o la seguretat.

Us animem a embarcar-vos i acompanyar-nos
 cap a un millor coneixement i reconeixement de les tripulacions: la gent de bord de les barques de pesca.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Cambrils anys 60
Cambrils anys 60
(18/01/2013 - 17/02/2013)

El Museu Marítim de Barcelona presenta aquesta exposició amb fotografies d’Enric Pàmies, produïda per l’Agrupació Fotogràfica Cambrils amb la col·laboració del Museu d’Història de Cambrils. Enric Pàmies, nascut a Reus el 1923, va iniciar les seves activitats fotogràfiques el 1953, moment a partir del qual va obtenir diversos premis tant a nivell nacional com internacional, fet que li va permetre, entre altres fites, arribar a ser president de la Federació Internacional d’Art Fotogràfic.

L’exposició Cambrils anys 60 ens reflecteix diferents aspectes de la vida al port d’aquella població a meitat del segle XX. Just llavors, la línia de la costa i la fisonomia de moltes poblacions banyades per la Mediterrània es trobaven en ple procés de canvi, i un turisme incipient començava a envair la façana litoral. La pressió turística demana urbanitzar i transformar per sempre més molts paisatges on les platges, els roquers i les verdes badies havien estat des de sempre les protagonistes. I mentre es produïen aquests canvis, les comunitats pescadores d’aquests pobles intentaven seguir vivint amb la mirada fixa en els treballs de cada dia.

En aquesta exposició, Pàmies ens ofereix una visió molt particular d’aquest moment de canvi, amb la gran qualitat d’imatge d’un dels millors fotògrafs del país estretament vinculat al Port de Cambrils.

A la mostra es podran veure també alguns models d'embarcacions de pesca de les col·leccions del Museu Marítim de Barcelona.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Gent de port
Gent de port. Barcelona 1980
(21/09/2012 - 13/01/2013)

Exposició fotogràfica de Xavier Martí Alavedra que recull un seguit d’imatges que giren entorn del component humà al Port de Barcelona i a l’ús que la gent feia d’aquest espai ara fa tres dècades. Les fotografies ens mostren llocs esvaïts en el temps que una vegada foren estimats i que ara queden tan sols a la memòria individual.

El port dels anys vuitanta ja no existeix. Els molls, els edificis, els tipus humans ara formen part de la dimensió dels records, una mena de negatius mai revelats però que el fotògraf ens redescobreix amb aquesta sèrie d’instantànies d'aquells anys.

La mostra està formada per 32 imatges preses entre 1981 i 1983. En aquestes fotografíes l'autor va voler captar l'activitat que realitzava la gent als diversos espais del port. Les fotografíes, convertides avui en un document valuós on es poden veure diferents parts i edificis del port, alguns d'ells desapareguts a l'actualitat, estàn complementades amb objectes que ajuden a contextualitzar l'època en la qual es van prendre les imatges i que van marcar la manera particular del fotògraf de captar la realitat: tocadiscos i discos de l'època, les seves primeres càmeres, llibres d'avantguarda, llibres amb consells per fer fotografies i revelar en paper, productes químics per al revelatge... A més, s'exposen també un banc i una roda de timó de Las Golondrinas, cedits per Sirenas S.A., així com alguns models d'embarcacions, pròpis de l'època, de les col·leccions del museu i d'un maquetista particular. El visitant pot contemplar també dos audiovisuals, un d'ells amb més imatges del port fetes per Xavier Martí Alavedra que, per manca d'espai, no han pogut ser exposades en aquesta exposició, i un documental propietat del Port de Barcelona amb escenes de manipulació de maquinaria, treballs diversos i vistes aèries del Port.


Trajectòria del fotògraf 

Xavier Martí Alavedra neix a Barcelona el 1956. Després dels estudis de COU segueix la seva formació al Centre Internacional   de Fotografia de Barcelona, on va ser professor durant el 1983. L’any 1987 es titula com a tècnic  especialista en imatge fotogràfica a l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona. Amplia la seva formació assistint a nombrosos cursos complementaris de formació de tallers “workshop” amb mestres de la fotografia com Aaron Siskind, Susan Meiselas, Elliot Erwitt, Franco Fontana, Lucien Clerge, Sebastiao Salgado i Alex Web entre d’altres. Al llarg de la seva carrera ha combinat la labor docent (Escola Massana, Universitat Autònoma de Barcelona), amb diversos   treballs com a fotògraf comercial, de premsa, editorial, il·lustració, social,   documental i antropològic, així com exposicions individuals i col·lectives. 
La seva trajectòria professional l’ha portat a ser un expert en el camp de la fotografia documental, especialitat que té normes pròpies de realització en el marc del fotoperiodisme.
 
Com a material complementari a les exposicions us oferim les Gotes d'arxiu, un conjunt de documents relacionats directament amb l'exposició. Per aquesta exposició hem preparat Gotes d'arxiu, 7a entrega: El Port de Barcelona dels anys 80.


[+info]


Imprimir

Compartir:
Ilala
Ilala, l'estrella del llac Malawi
(11/05/2012 - 11/09/2012)


Exposició amb fotografies realitzades per Lydia Delgado durant el seu viatge a Malawi (Àfrica), que ens parla del vaixell Ilala, de la seva navegació pel llac Malawi i de la vida dels habitants de la riba d'aquest llac.

El transbordador Ilala pren el seu nom del poble on l'explorador escocès David Livingstone va morir el 1873. El Dr. Livingstone va ser el primer europeu en arribar al llac Malawi el 1859 i el va batejar com a "llac de les estrelles" pels reflexes del sol tropical sobre la seva superfície. El que va ser un luxós vaixell de línia, dotat de cabines de primera classe i plats i coberts de plata, ha envellit i s'ha adaptat al pas del temps. Ara, 60 anys després, continua navegant per les aigües del llac Malawi per transportar qualsevol objecte o mercaderia a les nombroses aldees que puntegen les vores del llac. A moltes d'aquestes petites poblacions no hi arriba cap carretera, per la qual cosa els seus habitants han convertit l’Ilala, el ferri que arriba dos cops per setmana, en el seu mitjà de transport. Malgrat els escassos recursos, la tecnologia antiquada i les limitades oportunitats educatives, la majoria de persones de Malawi, com l’Ilala, continuen endavant amb l'esperança d'arribar al port següent.

La mostra està composta per 21 imatges i diversos objectes de col·leccions privades que ens reflecteixen la vida i costums dels pobles d'aquell país africà.  L'exposició compta amb elements d'accessibilitat (fotografies en relleu i textos en Braille). Complementen l'exposició dos audiovisuals, un de navegació de l’Ilala  i un altre de la vida a l’aldea Ruarwe, fet per l’organització Phunzira.

El Museu Marítim de Barcelona ha volgut, amb aquesta exposició, obrir una finestra a un país i una cultura molt llunyans, amb un entorn molt divers al nostre i amb un llac com a teló de fons. El ferri Ilala solca tots els dies les aigües del llac Malawi, i és un mitjà vital per a la vida quotidiana dels habitants d'aquesta zona.

Lydia Delgado
Va néixer a Barcelona el 1972. Apassionada pels països llunyans i les cultures poc conegudes, des de molt jove ha recorregut el món acompanyada sempre de la seva càmera de fotos. Aquestes dues passions li porten a estudiar a GrisArt (Escola superior de fotografia de Barcelona) un curs de fotografia de viatges, per especialitzar-se l'any següent amb el curs de Fotoreportatge. La seva primera exposició individual "Gronxat per les ones" es va poder veure a l'Espai de Fotografia F.Català-Roca de la ciutat comtal. Una selecció del seu treball, que en aquell moment va titular "Ilala, símbol d'un país en transició", es va exposar durant el gener de 2011 a la llibreria Altaïr.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Titanic
Titanic The Exhibition
(23/03/2012 - 30/09/2012)

Sala Marquès de Comillas
Exposició per a tots els públics

Just a temps per commemorar l’any del Centenari de l’Enfonsament del buc RMS Titanic, Titanic The Exhibition arriba al Museu Marítim de Barcelona. L’exposició transporta el visitant al passat i li permet conèixer com va ser l’efímera vida a bord del vaixell, des de la seva concepció i construcció fins a l’estat actual de les restes, gairebé a 4 kilòmetres de profunditat a l’Atlàntic Nord. Els quasi 200 objectes reals, les seves fidels recreacions de les estances interiors del trasatlàntic com els camarots o els passadissos de primera classe, i la manera com es recull la veritable història del vaixell, l’han convertit en una de les exposicions itinerants més visitades del món.

Entre els objectes originals que podem veure, destaquen la llista completa dels passatgers, aprovada i certificada per la White Star Line el 31 de maig de 1912 (l'única conservada en l’actualitat), un tros de carbó de més de 2 quilos de pes (de la sala de calderes núm.1, que va estar funcionant fins a l’últim moment), o les dues cartes originals del Titanic escrites pel seu primer oficial, William Murdoch. Peces de la vaixella de primera classe, la llista original dels cossos recuperats de la tragèdia, llibres, cartes, fotografies, sabates, cartes d’embarcament o una carta de navegació mai exposada abans.

Per realitzar aquesta tasca divulgativa, Titanic, The Exhibition compta amb el seu propi especialista, C.G. Wetterholm, historiador del Titanic durant més de 30 anys i una de les persones que van participar en les expedicions de rescat de les restes del buc al llarg de la dècada dels noranta.

Per a més informació adreceu-vos a Musealia al telèfon 902 231 823.

Horaris
De dilluns a diumenge, de 10 a 20h. A les 20h es vendrà l'última entrada i més tard d’aquesta hora ja no es podrà entrar a l’exposició. Es preveu tancar les taquilles abans de les 20h en cas que l’afluència de públic sigui molt gran.

Preus (amb audioguia inclosa)

General: 12 €

Bonificada: 7 € (menors de 14, estudiants fins a 25, posseïdors del Carnet Jove, majors de 65 i col·lectiu d'aturats). Cal acreditar la condició presentant la identificació corresponent)

Bonificada: 9 € (Treballadors de TV3, socis FNAC, treballadors de la Diputació de Barcelona i membres adults de família nombrosa. Cal acreditar la condició presentant la identificació corresponent)

Bonificada: 9 €. Socis del Club TR3SC. Possibilitat de comprar un màxim de 4 entrades. La promoció sols s'aplica a la tarifa general d'adult(no a la tarifa bonificada). Cal comprar les entrades a les taquilles del Museu.

Grups: 9 € (mínim 20 persones. Cal reservar )

Menors de 7 anys amb audioguia : 3 € / Menors de 7 anys sense audioguia: gratuït.

Gratuït: Socis Club Fundación Titanic, membres de l'Associació d'Amics de l'MMB, membres de l'Associació de Museòlegs de Catalunya, membres de l'ICOM, professors de les escoles de la Generalitat de Catalunya i treballadors del Consorci de Patrimoni de Sitges. En tots els casos cal acreditar la condició amb el carnet corresponent i la gratuïtat és només pel titular.

Els descomptes no són acumulables i únicament es poden utilitzar a una sola entrada d'adult.

Grups
Sols es fan reserves per a grups, a partir de 20 persones.Cal contactar amb
reserves.mmaritim@diba.cat o bé al telèfon 933 429 929

Audioguia (inclosa en el preu d'entrada)
Disponible en 12 idiomes: castellà, català, portuguès, anglès, francès, alemany, italià, danès, suec, noruec, finlandès i rus.
Per a persones amb discapacitat auditiva disposem de la transcripció de l'audioguia (català i castellà). Es recomana avisar amb antelació per tal de garantitzar la disponibilitat de la transcripció.

Venda d'entrades
Es poden adquirir a les taquilles de l'exposició el mateix dia de la visita. Per fer la visita un altre dia caldrà comprar-les online, a partir del 12 de març a
www.titanic.eu. La compra d'entrada anticipada no implica l'accés immediat a l'exposició.

Visites guiades
No n'hi ha. La visita es fa amb l'audioguia.

Activitats

Paral·lelament a l'exposició s'ha programat un ampli ventall d'activitats adreçades a diferents tipus de públic. Les trobareu a la secció d'
activitats Titanic.

Activitats per a escoles
Les trobareu a la secció
Titanic per a escoles

Sopars de Norai: Els transatlàntics
Trobareu tota la informació a la secció
Sopars de Norai: Els transatlàntics

Sopar de gala

El 14 d'abril tindrà lloc un sopar de gala. Per reservar plaça contacteu amb la Fundación Titanic a club@fundaciontitanic.com o bé al telèfon 902 231 823.

Activitats accessibles
Visita adaptada

Accessibilitat del recinte
Totes les instal·lacions estan adaptades per a persones amb discapacitats físiques, així com per cotxets de bebé.

Catàleg de l'exposició
El preu de venda del catàleg és 20,80 €. Es pot adquirir a la botiga de l'MMB.


Per motius de conservació i drets d'imatge està prohibit l'ús de càmeres fotogràfiques, càmeres de video o telèfons mòbils a l'interior de l'exposició. 

[+info]


Imprimir

Compartir:
Josep Esquirol
Josep Esquirol. La memòria fotogràfica
(20/01/2012 - 01/05/2012)

Exposició itinerant procedent del Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) de l'Escala, amb 50 imatges realitzades pel fotògraf Josep Esquirol (Barcelona, 1874 – l’Escala, 1931), que provenen de l’Arxiu Històric de l’Escala. La mostra es complementa amb objectes personals de l’autor (càmera, ulleres, diversos talonaris de postals, alguns positius ampliats i emmarcats originals, etc.).
 
Esquirol es va establir a l’Escala a finals del s. XIX. Amb la seva càmera va captar tant  esdeveniments importants com l’inici de les excavacions d’Empúries l’any 1908, així com també la vida quotidiana d’un poble de pescadors. La seva obra ha estat un document valuós per documentar el final del s. XIX i principis del XX. Editava les seves fotografies en format postal, conscient del valor que tindrien en el futur aquelles imatges que expressaven el pas del temps. Una de les sèries més reeixides de la seva col·lecció és la que ell va anomenar Caps d’Estudi: els retrats dels vells pescadors i llops de mar amb els rostres recremats pel sol i els vents.
 
A l’Arxiu Històric de l’Escala es conserva tota la col·lecció de negatius de vidre de Josep Esquirol (3.000 negatius), i es treballa en la conservació i difusió d’aquest llegat.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Vells vaixells
Vells vaixells, noves onades
(28/10/2011 - 11/01/2012)

Entrada gratuïta

Nascuda a Barcelona, Carme Riera va exposar individualment per primer cop a la seva ciutat natal el 1977. Sempre en diàleg amb els poetes visuals, l’artista s’ha caracteritzat per la seva experimentació constant. La seva obra, diferent i renovadora, amb una gran varietat de registres, gamma de colors, tons i matisos, ens mostra una trajectòria artística en la qual podem trobar des del treball del paisatge fins a l’abstracció. Riera reinventa, descobreix i recrea objectes quotidians per a convertir-los en peces d’art. El tractament dels materials es veu alterat sempre per una sensibilitat extrema de l’autora en què el detall és molt important.

L’artista viu i sent la Mediterrània des del seu interior, i ha viscut mirant al mar. Les naus són elements freqüents en la seva trajectòria artística. En les seves pintures d’acrílic sobre tela, aconsegueix una barreja en sintonia dels blancs, grocs i grisos, de vegades en contrast fort amb marrons i negres, mentre que les escultures, per a les quals utilitza com a base ferro, bronze, estany i fusta, són sovint esquemes essencials de vaixells aparentment molt fràgils i amb les veles inflades al vent. Dóna forma a embarcacions d’origen divers, algunes pesades i sòlides, d’altres lleugeres i fràgils; totes elles evoquen l’emotivitat i la sensibilitat amb què han estat creades.

El poeta Carles Duarte ens parla de l’artista i de la seva obra i, al mateix temps, dedica un poema al vaixells creats per l'artista:


“Carme Riera entén l’art no pas com un gest estrident o una provocació, sinó com una lenta reconstrucció de la matèria, de les formes perquè des del ressò del que eren i des de l’obra que esdevenen siguin una expressió del que és més íntim i essencial en nosaltres. Hi contribueix decisivament el seu savi, exigent i minuciós treball de les textures i dels colors que fa que cossos minerals es tornin d’aigua i de llum. L’obra de Carme Riera ens commou per la bellesa profundament poètica que hi respira, però també perquè hi bateguen la memòria i el somni, la vida incansable, incessant, reescrivint-se. A Vells vaixells, noves onades sentim l’antic, l’immens batec del temps i de la mar dins nostre."


Vaixells
 
Les gavines naveguen contra el vent,
travessen el mirall de l’horitzó,
arriben els vaixells,
uns cavalls fatigats.
Del cos del mar
s’enlairen les onades,
davallen blanques, nues,
cap al gris, dens silenci.
 
La tarda és una mà,
la terra, una illa.
La pell del món,
els còdols del capvespre,
els núvols i el seu gest.
El mur de vidre es trenca.
 
 
Carles Duarte i Montserrat


 
Imprimir

Compartir:
Cavallet
Vida Aquàtica
(09/09/2011 - 19/10/2011)

La mostra explicada pel seu autor. Feu clic aquí per veure el vídeo.

L'exposició Vida Aquàtica ens presenta un treball que sorprén per la seva originalitat. En Raül Martínez és el creador d'aquesta col·lecció de peces, fetes amb materials de rebuig. 

Vida Aquàtica és el resultat de dos anys de creacions inspirades en models naturals, intentant imitar no tan sols el moviment sinó també el caràcter i, sobretot, l’essència de vida que desprenen tots els organismes del planeta.
 
La percepció de vida de les peces contrasta amb els metalls i materials reciclats amb els què han estat creades les figures, que provoquen una sensació de bellesa recuperada i de segona oportunitat. Alguns dels materials que s’han aprofitat per fer les peces són motors de vehicles fora d’ús, paraigües, retalls de ferros de tallers, etc.
 
El visitant podrà veure uns éssers marins en moviment que aporten un punt de màgia per la naturalitat que desprenen, i animen a descobrir noves formes de vida i a desgranar la simplicitat dels seus mecanismes. Les obres estan realitzades amb mecanismes senzills, però molt eficaços i s’activen mitjançant sensors de proximitat. Els objectes estan presentats amb un entorn ambiental especial de llum i so que fa més amena la visita.
 
L’exposició pretén ser un petit mostrari de formes, materials i sensacions que no tan sols ensenyen sinó que també diverteixen i entretenen. El projecte consta d’unes 12 escultures mecàniques que s’activen quan el públic s’aproxima a elles, i que representen un espai de naturalitat que contrasta amb els materials empleats per a la seva creació. A l'exposició hi podrem trobar, entre d'altres, les següents figures:
 
Peix de les profunditats- provist d’un led per atraure als visitants.
Banc de peixos- posseeix un detector de presència. 
Medusa I- Un detector de presencia activa el motor i mou els braços de l’animal.
Medusa II-  Un detector de presencia activa un motor que fa obrir i tancar un paraigües.
Cranc ermitany- Un detector de llum. Activa un motor que fa girar un eix i provoca que surti i entri el cranc de dintre de la closca.
Cranc- Dos detectors de presència, un fa moure l’animal donant voltes i l’altra mou els braços articulats.
Balena beluga- Un detector de presència, fa moure un motor que gira un eix que, amb uns cables d’acer, fan articular la balena.
Peix globus- Una bomba d’aire manual fa inflar un globus fins que arriba a un punt màxim que detecta un final de cursa i fa desinflar el globus.
Cavallet de mar- Un detector de moviment activa un motor i aquest arrossega un fil que mou la cua.
Estrelles de mar- Uns detectors de moviment activen dos motors on van les dues estrelles de mar.
Tortuga- Un detector de llum activa dos motors independents que articulen les potes per fer l’avanç de l’animal.
Banc de musclos- Un detector de moviment activa els musclos que van obrint i tancant les closques. 

La mostra explicada pel seu autor. Feu clic
aquí per veure el vídeo.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Laberint Mirades
Laberint de Mirades
(21/06/2011 - 26/08/2011)

L'exposició Laberint de Mirades és un recorregut per la fotografia documental iberoamericana, produït per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i Casa Amèrica Catalunya. La mostra compta amb obres de 76 fotògrafs i 16 col·lectius fotogràfics de tota Iberoamèrica.
 
Laberint de Mirades porta dos anys viatjant per tota Amèrica Llatina, sumant 27 itinerances per tot el continent centre i sudamericà. Aquesta esposició que consta de tres exposicions temàtiques: Identitats i Fronteres, Friccions i Conflictes, i finalment de de Col·lectius; es va poder veure per primera vegada al complet amb un total de 546 imatges i 21 projeccions a Mèxic D.F el passat juliol.

S'ha editat un catàleg de l'exposició que està a la venda a la botiga del Museu.

L'exposició es pot visitar a la Sala Marquès de Comillas. Entrada gratuïta.

Comptarà amb activitats paral·leles. Per a més informació consulteu
www.americat.netImprimir

Compartir:

Hidrarquia: poder i resistència al mar
(10/05/2011 - 12/06/2011)

En el marc del Loop Festival, l'MMB presenta l'exposició Hidrarquia: poder i resistència al mar, una mostra grupal que examina el context cultural, polític, social i econòmic de les profunditats del mar, a bord d’un vaixell o a la costa. Les obres se centren en esdeveniments concrets, situacions i mitologies relacionades amb la història marítima tant del passat com del present. D'aquesta manera es mostren les relacions de poder al mar i les formes de resistència i supervivència que s’hi desenvolupen com a resposta.

El grup d’artistes d'Hidrarquia exploren tòpics que van des del colonialisme i la pirateria, al turisme i el comerç transoceànic. Tot i que no sempre s’explicita, en totes les obres el vaixell és el lloc comú de les activitats, històries, relacions i situacions que s'hi mostren, i així, n’unifica els elements de l’exposició.  

L’exposició que té lloc al Museu, té una continuïtat i es complementarà amb l'activitat Hydra Decapita II al Macba. 


Imprimir

Compartir:

Veus de la Mediterrània
(09/03/2011 - 25/04/2011)

Exposició produïda pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí que ens apropa a la realitat i la diversitat de l'espai mediterrani. La mostra posa de relleu la importància de les veus com a element imprescindible per a la construcció de la comunitat, i es basa en un laboriós treball de camp realitzat a 10 països de la Mediterrània occidental amb una sèrie d'enregistraments audiovisuals.

L'exposició es pot visitar al vestíbul del Museu.Imprimir

Compartir:
Futurotextiles
Futurotextiles
(15/02/2011 - 02/04/2011)

Exposició que combina ciència, tecnologia i art en el tèxtil. Noves fibres, aplicacions sorprenents del tèxtil per a la llar, l’arquitectura, l’esport, la medicina o l’agricultura, roba interactiva o gaudir de les creacions més innovadores de grans dissenyadors seran algunes de les possibilitats que els visitants podran experimentar.

Un viatge artístic, lúdic i poètic a través del tèxtil és la proposta cultural que l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE), en col·laboració amb l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona i lille3000, porta a Barcelona amb l'objectiu de mostrar al públic en general les potencialitats d'aquest sector.

Adjuntem la guia didàctica de l'exposició.


[+info]


Imprimir


Compartir:
Viatge mar enllà
Viatge mar enllà
(23/12/2010 - 06/04/2015)

Aquesta exposició explora el significat de viatjar per mar i proposa un recorregut per la col·lecció del Museu Marítim de Barcelona (MMB). L’exposició vol mostrar les diferents dimensions de l’experiència de viatjar amb vaixell, a través dels elements físics i simbòlics que intervenen en qualsevol viatge.

La mostra aplega prop de cent peces provinents de la col·lecció de l’MMB, entre models de vaixells, cartografies nàutiques, instruments de navegació, pintures de temàtica marítima, exvots i mascarons de proa. S’hi poden veure alguns dels seus tresors més preuats com la carta de Gabriel Vallseca, un dels models de la galera Reial de Joan d’Àustria o la col·lecció d’exvots mariners.[+info]


Imprimir


Compartir:
Admiral's Cup 1979
Exposició de fotografies. Avelino Pi. NY-BCN
(26/11/2010 - 13/02/2011)

Exposició fotogràfica d’una part de l’obra d’Avelino Pi (Barcelona, 1933) dedicada a les competicions nàutiques transoceàniques en les que ha estat present Barcelona. L’autor és un dels pioners de la fotografia esportista d’Espanya, ha treballat com a fotògraf oficial del comitè olímpic Internacional i ha estat present en diversos Jocs Olímpics. La mostra s’exposarà a Barcelona amb motiu de la segona edició de la Barcelona World Race (BWR) que tindrà lloc al desembre.

L’exposició és gratuïta i estarà instal·lada al vestíbul del Museu.

[+info]


Imprimir

Compartir:
Escoles d'altres mons
Escoles d'altres mons-fotografia i literatura
(22/09/2010 - 31/12/2010)

Exposició formada per 80 fotografies en blanc i negre del fotògraf Kim Manresa que mostren la realitat de l’educació a més de 30 països del món.

Aquesta serà la primera vegada que les imatges aniran acompanyades dels manuscrits de reconeguts escriptors internacionals, entre els quals hi ha 10 premis Nobel de Literatura, com ara Gabriel García Márquez, José Saramago o Dario Fo, i altres escriptors més propers com Quim Monzó, Rosa Regàs o Enrique Vila-Matas.
 
L’exposició disposa d’informació en braille i en gros caràcter. Visites guiades adreçades a persones amb discapacitat visual. Reserves al telèfon 933 429 929 o a reserves.mmaritim@diba.cat

[+info]


Imprimir

Compartir:
Rússia, sXX
Rússia, sXX
(18/06/2010 - 21/11/2010)

L’exposició Rússia, SXX presenta més d’un centenar d’obres d’artistes del segle XX que reflecteixen la vida quotidiana de Rússia, desconeguda per al gran públic a causa de les circumstàncies històriques d’aquest país.

L’objectiu d’aquesta exposició és donar a conèixer l’obra d’alguns pintors russos contemporanis. És un homenatge a tots aquests artistes que han sabut plasmar en les seves obres inèdites la intimitat i els sentiments del poble rus.

L’exposició ha estat organitzada per la Fundació Surikov i el Museu Marítim i es podrà visitar del 18 de juny al 21 de novembre de 2010 a la Sala de les Naus de la Generalitat.Imprimir

Compartir:
Crònica Blanc i Negre
Catalunya marítima. Crònica en blanc i negre, 1880-1980
(18/06/2010 - 21/11/2010)

Les activitats marítimes en temps recents han estat documentades molt àmpliament a través de la fotografia. Però aquest vastíssim patrimoni d’imatges, testimoni de l’evolució de la nostra relació amb el mar, sovint és poc conegut.

Per descobrir molts d’aquests tresors, el Museu, amb el suport de Caja de Ahorros del Mediterráneo, impulsa el projecte Catalunya marítima. Crònica en blanc i negre, 1880-1980, una sèrie d’exposicions a partir del seu fons i també del que es conserva a l’arxiu del Port de Barcelona.

La sèrie es composa de cinc exposicions itinerants: Els barris mariners, La pesca tradicional a Catalunya, Els treballs portuaris, Els grans transatlàntics i L'oci i el mar.

Exposicions disponibles

La pesca tradicional a Catalunya
L'oci i el mar[+info]


Imprimir


Compartir:
Imatges de Voramar
Imatges de voramar
(18/06/2010 - 21/11/2010)

Els diversos treballs que s’han desenvolupat al llarg del nostre litoral han atret durant dècades l’atenció de nombrosos fotògrafs professionals i aficionats. Així, s’ha anat conformant un vast i interessant patrimoni fotogràfic, conservat i estudiat en diversos museus, arxius i centres patrimonials catalans.

La
Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana ha produït i seleccionat aquesta exposició, que trasllada visualment el visitant fins a començaments del segle XX. Un viatge en el temps per conèixer el front marítim, el treball dels mestres d'aixa, les embarcacions, les feines feixugues d'amarrar i de treure les barques i, en definitiva, la vida i el batec d’aquella gent i dels pobles costaners.

[+info]


Imprimir


Compartir:
Fotografies de Jake Sadhu i Felipe Escolano
Nits de Tinta
(18/06/2010 - 21/11/2010)

Obres de la cultura tradicional d’un art de pesca
 
Els penya-segats del litoral de la Marina Alta (Alacant) amaguen entre les seves abruptes parets unes estructures ben singulars: les pesqueres.

Aquestes obres de la cultura tradicional estan situades a les parets dels tallants, racons pels quals s’arriba, entre sendes, cordes i escales naturals, a una base construïda amb canyissos penjats sobre la roca a pocs metres de la mar, lloc on es practicava aquest tipus de pesca tan característica fent servir diferents tècniques i ormeigs.

Els personatges que exercien aquesta pesca tan arriscada eren homes de Poble Nou de Benitatxell principalment, i alguns de pobles veïns com ara Gata, Calp i Xàbia. Els primers indicis es remunten al s. XVI, fet que ha donat lloc a moltes anècdotes, alguns accidents i nombroses morts.

L’exposició Nits de tinta, fent al·lusió a la foscor de les hores de pesca i a la tinta de calamars i sepies que se solien pescar, és fruit d’un projecte de recerca, endegat el 2002 per Jake Abbott i Felipe Escolano, que vol donar a conèixer les pesqueres, així com les vivències, les anècdotes i la toponímia que ha sorgit al voltant d’aquest art de pesca.
 
El Museu Marítim de Barcelona inclou aquesta mostra fotogràfica dintre de l'oferta d'exposicions itinerants:
Espai requerit: 30 m lineals
Nombre d'imatges: 22 + 1 plafó d'introducció
 
 
 

[+info]


Imprimir

Compartir:
Patins de Vela
Patins de Vela
(18/06/2010 - 21/11/2010)

Exposició composta per fotografies i plafons que ens expliquen la història del patí català o patí de vela des dels seus orígens fins a l'actualitat, recalant en la seva evolució al llarg dels anys. Des de la seva creació, el patí de vela ha anat prenent més rellevància a les nostres platges. Avui dia, la que va començar sent una embarcació rudimentària s’ha convertit en un catamarà econòmic amb molts avantatges envers la resta d’embarcacions a vela. La seva característica principal és no tenir timó ni orsa –peça que ajuda a mantenir l’estabilitat de l’embarcació-, que són elements imprescindibles per a la navegació. Això fa que el patí sigui una embarcació ideal per a navegar per la costa.

A la mostra s’exposen també quatre patins de vela i altres elements de les col·leccions del Museu Marítim de Barcelona, així com una gravació amb imatges de 1945 cedides per la Filmoteca Española.


[+info]


Imprimir

Compartir:EXPOSICIONS