• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018


Estem a   Inici  >  Exposicions

Exposicions virtualsLa platja, un espai canviant
La platja, un espai canviant

Al llarg del segle XX les platges del nostre país s'han transformat per deixar de ser un espai de treball i esdevenir un espai de lleure. Aquest canvi tan profund, però, ha estat gradual, i durant molts anys han conviscut diferents usos i ocupants a les nostres platges.

Us presentem aquí una selecció d'imatges dels arxius fotogràfics de l'
Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i del Museu Marítim de Barcelona, que il·lustren a bastament aquest procés.

Des de l'
Arxiu Històric Fotogràfic de l'IEFC s'ha dut a terme un acurat treball de laboratori digital perquè la seva visualització mostri tota la riquesa de detalls i matisos que els procediments originals ofereixen.

El Museu Marítim de Barcelona, ens explica aquest canvi en el text La platja, un espai canviant. Com conclou el text: la fotografia permet documentar aquests canvis i jutjar també el resultat final.

Galeria d'imatges


La platja, un espai canviant

Durant segles, la fesomia del territori ha evolucionat, sotmesa a l'activitat humana, ja que és la gent que hi viu qui l'ha anat modelant d'acord a unes formes de vida canviants. Un dels espais que han patit més transformacions, especialment en el darrer segle, ha estat la costa, la frontera entre la terra ferma i el mar.

L'interès per l'espai litoral, i especialment per la platja, és relativament recent. Temps enrere era considerat un lloc inhòspit, on hi treballava la gent pobra que es dedicava, bàsicament, a la captura del peix i a la construcció d'embarcacions. Era un espai de treball dur en condicions dures, compartit per homes, dones i nens. També era lloc d'habitatge pels qui no tenien més opcions, com ara barraquistes, rodamóns, etc., i encara més, era sovint el pati de darrere d'indústries i d'obres públiques que feien de la platja un abocador o simplement un territori salvatge que es mirava sense veure'l.

A començaments del segle XX, les classes benestants van anar descobrint que aquest espai tenia un atractiu molt poderós com a espai de salut i d'esbarjo. Poc a poc varen començar a fer les seves incursions a les tranquil·les cales i platges, competint amb els seus ocupants tradicionals. Així, es va començar a normalitzar la convivència de dos usos ben diferents: espai de treball, i espai de lleure. Aquesta coexistència no va ser sempre pacífica, sobre tot quan la platja va esdevenir un espai cobdiciat i econòmicament valuós.

Aquesta selecció de fotografies ens mostra com, en un segle, la transformació ha estat vertiginosa. La platja ha estat disputada (pescadors contra ferrocarril, pescadors contra turistes, turistes de luxe contra turistes d'espardenya) i en el procés ha estat modificada, sovint fins a fer-la irreconeixible. La fotografia permet documentar aquests canvis i jutjar també el resultat final.


  

Imprimir

Compartir:
EXPOSICIONS