• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
     
2
5
6
7
9
13
14
15
21
22
26
27
28
       
Febrer 2018Estem a   Inici  >  Notícies i novetats  >  Notícies

VII Jornades estudis portuaris


VII Jornades estudis portuaris
VII Jornades d'estudis portuaris Red EP
21/09/2017

Entre el  13 i el 15 de setembre de 2017 es van celebrar a Cadis les "VII JORNADAS DE ESTUDIOS PORTUARIOS RedEP", organitzades per la Universidad de Cádiz. En el marc d’aquesta trobada es va presentar la comunicació Los historiales de personal de la Compañía Trasatlántica para el estudio de la historia de la movilidad marítima (1893-1912), per Enric García (Museu Marítim de Barcelona) i Jordi Ibarz (Universitat de Barcelona).

La Compañía Trasatlántica (nascuda el 1856 com Antonio López y Cia. i constituïda com a societat anònima el juny de 1881) fou una de les principals companyies de navegació espanyoles de finals del segle XIX i principis del segle XX. L’excel·lent relació existent entre els seus principals propietaris, els marquesos de Comillas, i les autoritats de l’Estat expliquen aquesta preeminència.
 
Els fons conservats d’aquesta empresa estan repartits principalment entre tres arxius: el Museu Marítim de Barcelona, la Biblioteca de Temas Gaditanos de Cadis i la Real Liga Naval Española. En aquest darrer arxiu hi trobem els denominats “Historiales de Personal”, 68 volums enquadernats amb les fitxes personals de part dels treballadors de la companyia. Aquest i altres materials van ser digitalitzats pel Museu Marítim de Barcelona, i per a la seva explotació historiogràfica i museística s’ha iniciat la construcció d’una base de dades, TRASDOTA.
 
Aquesta comunicació presenta uns primers resultats de l’explotació d’aquest important fons documental. En concret, s’ha treballat amb les fitxes del personal subaltern de coberta (3198 registres) i de màquines (4135 registres). L’objectiu ha estat fer una primera aproximació al paper de la gent de mar en els processos migratoris a partir de la valoració de la procedència geogràfica dels treballadors. La recerca preliminar mostra clarament que els treballadors d’aquesta naviliera procedien majorment de zones determinades, amb unes tendències clares pel que fa a la preferència dels homes de la costa o de l’interior, i d’algues províncies cap a la sala de màquines o la marineria tradicional. Destaquen aspectes com l’abundància de gaditans, la sorprenent presència alacantina (i en especial de gent Benidorm i la Vilajoiosa) entre el personal de coberta, i també les destacades absències de catalans, bascos, valencians, balears, canaris o asturians. Aquesta investigació, que serà publicada a les actes del congrés, és una primera utilització d’un fons documental inèdit que permet valorar les grans possibilitats d’aquests registres, amb un valor enorme en un context de manca general d’arxius d’empresa en el sector marítim. 

Compartir:
NOTÍCIES I NOVETATS