• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
19
23
24
25
27
29
30
           
Abril 2018Estem a   Inici  >  Notícies i novetats  >  Notícies

Dona'm la mar


Dona'm la mar
Engega el projecte Dona'm la mar
06/02/2018

El MMB es repensa i engega Dona’m la mar, una recerca que pretén donar veu a les dones que s’han fet al mar per canviar la manera com hem explicat la realitat marina. Es tracta d’una intervenció pionera per a reorientar la narrativa del museu i incorporar la perspectiva de gènere.
 
Després de mesos treballant-hi, el Museu Marítim de Barcelona (MMB) ha posat en marxa Dona’m la mar, una recerca sobre la invisibilització de la dona en l’àmbit de la Mediterrània que té com a objectiu iniciar una profunda política de revisió dels discursos de l'MMB. 
 
Amb la posada en marxa d’aquest projecte, l'MMB es posiciona com un dels primers museus arreu del món que es repensa i visibilitza quina és la situació de la dona a la mar en l’actualitat i quins reptes té per endavant. 
 
La iniciativa s’inclou en el Pla de Museus de Catalunya 2030, que recull els reptes que tenen aquestes institucions pels propers anys, entre els quals hi ha el d’incorporar mirades de col·lectius poc representats. 
 
L'MMB ha encomanat la tasca a Catalina Gayà Morlà, doctora en Comunicació i codirectora de Dones, programa en favor de la igualtat d’’IB3 Ràdio. Catalina Gayà, juntament amb Laia Seró, periodista i màster d’Antropologia de la UB, ha plantejat un projecte pioner, tant pel que fa a la recerca com a la possibilitat de generar una nova narrativa museística. De fet, a diferència d’altres iniciatives arreu del món, Dona’m la mar vol fer emergir la lluita silenciosa de la dona per ser part de l’univers aquàtic, no ja com a mite, llegenda o sirena, sinó com a actor social amb veu. “No buscam noms i cognoms; cerquem un discurs coral que sumi veus de dones que s’han fet a la mar i ens ajudin a entendre com podem mirar, i narrar, la mar d’una manera més igualitària”, explica Catalina Gayà, coordinadora de Dona’m la mar i també autora del llibre El mar es tu espejo, editat el 2017 per Libros del K.O.
 
Per canviar la manera com s’ha explicat la mar fins ara, Dona’m la mar explorarà quin paper juguen les dones en els cinc àmbits: la marina professional, el turisme, el conflicte, la ciència i l’activisme mediambiental i la pesca. A través de taules rodones, el museu posarà sobre la taula conceptes transversals com els estereotips, la bretxa salarial, la violència masclista o la desigualtat de gènere.
 
L'MMB busca involucrar la societat en tot aquest procés de reflexió. És per això que Dona’m la mar organitzarà 5 taules rodones amb expertes en la matèria i testimonis obertes al públic, i altres iniciatives s com el desenvolupament de material pedagògic per a escoles, una exposició, una publicació, entre d'altres. 
 
Les activitats començaran a l'abril, amb la primera taula de debat, i està previst que finalitzin a l'octubre.
 

Compartir:
NOTÍCIES I NOVETATS