• A
 •   
 • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018Estem a   Inici  >  Qui som  >  cooperació  > Estructures internacionals


Associació de Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM)


L’any 1998, sota l’impuls del Museu Marítim de Barcelona, es va crear l'Associació de Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM). L'AMMM és una entitat amb personalitat jurídica pròpia, que aplega els museus marítims i, en general, totes les institucions gestores de patrimoni i entitats culturals que desenvolupen la seva actuació en l'àmbit del patrimoni marítim de la conca mediterrània.

L'AMMM es constitueix amb els següents objectius:
 • Garantir la preservació de la història i la cultura marítimes i la seva interpretació seguint els estàndards professionals de qualitat.
 • Millorar els estàndards professionals i promoure la recerca en temes relacionats amb el patrimoni marítim i el patrimoni històric.
 • Vetllar per la salvaguarda del patrimoni marítim.
 • Impulsar la cooperació entre institucions en els camps de la recerca, publicacions, exhibició, conservació i sensibilització social.
 • Promoure la legislació que afavoreixi la salvaguarda, estudi i difusió del patrimoni marítim.
Museus i institucions culturals que són membres numeraris:


Xarxa de Drassanes Històriques de la Mediterrània

El Museu Marítim de Barcelona va endegar la iniciativa de constituir una xarxa europea amb la voluntat d’esdevenir una plataforma internacional per analitzar i millorar la gestió de les drassanes històriques de la Mediterrània i vèncer els reptes del nou segle, i donar-li a aquest patrimoni un ús cultural.

Des de l’any 2008 els gestors de les drassanes de Sevilla, València, Barcelona, Chania, Gènova, Gouvia, Hvar, Nàpols, La Valetta, Palermo, Pisa, Toulon, Alger i Venècia organitzen trobades per tal de treballar conjuntament en la promoció d’accions d’estudi, difusió i conservació d’aquesta tipologia d’edificis històrics.

International Congress of Maritime Museums (ICMM)

L’International Congress of Maritime Museums (ICMM), és una associació de museus, associacions i professionals que treballen en el camp de la preservació del patrimoni marítim. L’Associació promou les relacions internacionals, la cooperació entre els seus membres i el respecte i comprensió entre ells. L'ICMM, constituïda des de fa més de setanta anys, està integrada dins de l’ICOM (International Council of Museums).

L’ICMM organitza trobades arreu del món de forma regular creant així una sòlida xarxa de museus i professionals. L’Associació intenta ser un punt de contacte i suport professional per als museus, oferint assessorament tècnic sobre preservació d’embarcacions, oportunitats d'intercanvi entre els professionals dels museus i, en general, en projectes de preservació de patrimoni marítim.

Des de ja fa uns anys el Museu Marítim de Barcelona té un representant en el Comitè Executiu de L’ICMM. A més es responsable d’informar sobre els museus marítims de la Mediterrània que es publica en el seu butlletí i en la seva web.

International Council of Museums (ICOM)

L’International Council of Museums vetlla per la conservació i difusió de museus i els representa davant de les institucions que s’ocupen de la seva gestió tant a nivell nacional com internacional. Analitza i difon els principis, tècniques i polítiques de salvaguarda, conservació, protecció i valorització dels museu.

L'ICOM coopera amb la UNESCO, l’ICONMOS i l’ICCROM i altres institucions internacionals en la defensa dels mateixos interessos. També fomenta l’adopció de recomenacions internacionals i nacionals a partir de les conclusions dels grups de treball nacionals. El Museu Marítim de Barcelona n’és membre.

European Maritime Heritage

European Maritime Heritage és una associació d’àmbit europeu que engloba organitzacions dels diversos estats de la Unió Europea implicats en la preservació del patrimoni marítim flotant, vaixells operatius o no, en la que també hi participen propietaris individuals, museus marítims i altres entitats interessades en aquest sector.

El principal interès d'aquesta associació són els vaixells històrics en actiu, és a dir que naveguen. A més té la voluntat de contribuir a la comprensió entre les diverses cultures marítimes i fomentar el coneixement entre les diverses regions marítimes europees.

Les accions que l’Associació desenvolupa estan sempre relacionades en activar estudis que ajudin a resoldre problemes generals que pateixen les embarcacions històriques arreu d’Europa i concentra els seus esforços per incidir en la política marcada per la Unió Europea.

Des de l’any 2000 l'MMB és el museu de referència per l’European Maritime Heritage en matèria d’embarcacions històriques a Espanya i a la Mediterrània i el Museu actua en nom de l’Associació en aquest àmbit geogràfic.

World Ship Trust

El World Ship Trust es dedica al reconeixement i al suport dels vaixells històrics. Concedeix un premi de patrimoni marítim de prestigi internacional a aquells vaixells dels que es considera que tenen una importància transcendental en el context de la història i el patrimoni marítim.

Aquesta associació compta amb la participació d'institucions i entitats de més de 40 països. Un dels seus projectes més importants és l’elaboració del Registre Internacional de Vaixells Històrics que és revisat de forma constant i es publica de forma periòdica.

Representants del World Ship Trust van visitar Barcelona per tal de conèixer la restauració del pailebot Santa Eulàlia que en aquells moments portava a terme l'MMB. El projecte de recuperació i restauració d’aquesta embarcació va rebre una menció especial a nivell internacional d’aquesta associació per la qualitat i fiabilitat dels treballs realitzats.

Mediterranean Maritime History Network

L’any 2000 un grup d'historiadors i investigadors que treballen en el camp de la història marítima de la Mediterrània va decidir agrupar-se per tal de compartir esforços i coneixements. Un any després es constituïa la Xarxa amb la presència de participants de França, Itàlia, Malta, Grècia, Tunísia, Israel i Espanya, entre altres.

Els centres d'interès d'aquesta associació són els següents:
 • L'ús dels recursos de la mar: la pesca i les activitats que s'hi relacionen, els aspectes socioeconòmics de les comunitats marítimes.
 • L'ús de la mar com a mitjà de comunicació per al transport de persones i mercaderies, el desenvolupament dels ports, les ciutats portuàries i el seu “hinterland, i el món de la navegació en un sentit ampli.
 • L'ús de la mar per a la projecció del poder a través de la política naval, el corsarisme, la pirateria, aspectes estratègics i tecnològics.
 • L'ús de la mar per a objectius científics: oceanografia, climatologia, les polítiques governamentals dirigides cap al desenvolupament de les ciències i la tecnologia marines des del punt de vista històric.
 • L'ús de la mar per activitats de lleure: el turisme, l'aprofitament de la mar i la costa, els esports de mar des d'una perspectiva històrica.
 • L'ús de la mar com a inspiració en la cultura i en el pensament, incloent-hi les visions artístiques, i les interpretacions ideològiques.
El Museu Marítim de Barcelona es va integrar al Mediterranean Maritime History Network com a punt de referència per a l'Espanya mediterrània i fins i tot per tot l'Estat, amb l'objectiu que historiadors del nostre país s'incorporin a aquest projecte en la mateixa proporció que ja s’està fent des d’altres indrets.

Rete dei Musei, Enti di Ricerca e Tutela del Patrimoni Culturale Marino del Mediterraneo

El Museu col·labora, des de l’any 2002, en aquesta iniciativa gestionada per el Museo Regionale Palazzo de Terrasini, Sicília, la Rete dei Musei, Enti di Ricerca e Tutela del Patrimoni Culturale Marino del Mediterraneo. Es tracta de la creació d’un espai per a la valorització i a la protecció del Mediterrani, amb l’objectiu d’agilitzar l’avançament de la recerca científica. Té a més la voluntat de difondre el patrimoni del museu en l’àmbit regional i nacional, així com en l’àmbit europeu i internacional i, molt concretament en els països localitzats en la conca del Mediterrani.


QUI SOM