• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018Estem a   Inici  >  Visita l'MMB  >  les drassanes reials  > Història

Les Drassanes Reials de Barcelona. Història

El Museu Marítim de Barcelona es troba ubicat a l'edifici de les Drassanes Reials, en la façana marítima de la ciutat i al peu de la muntanya de Montjuïc. Les Drassanes van ser construïdes com a arsenal de galeres al servei de la Corona d’Aragó.

Les instal·lacions van ser creades per Pere II el Gran a finals del segle XIII per poder disposar d’un espai per a la construcció i el manteniment de galeres exclusivament al servei de
la corona. Aquest primer recinte consistia en un terreny descobert clos per un mur i obert al mar, amb quatre torres als angles.

Va ser Pere III el Cerimoniós qui, a mitjan segle XIV, va ordenar la construcció d’un primer edifici dins del recinte, que va consistir en un seguit de pilars i arcs de dimensions menors a les de l’edifici actual. Cap a final de segle, el propi monarca va decidir substituir aquella primera construcció per dues sèries d’arcs i pilars, que configuraven les naus de muntanya i les naus de mar – de les quals se’n conserven dues que conformen la façana principal-, separades per un pati central.

Aquest conjunt quedaria integrat al recinte protegit de la ciutat gràcies a la modificació en el traçat de la muralla que es va realitzar durant el regnat de Pere III. Avui encara podem veure les restes d’aquesta construcció defensiva a l’avinguda del Paral·lel.

A mitjan segle XV es va sumar una nova construcció: la Botiga nova de la Diputació del General, un edifici finançat per la Generalitat per tal d’emmagatzemar els materials, els estris i els pertrets de les galeres d’aquesta institució, i que es conserva íntegra.

El cos central de l’edifici va ser construït a partir de la segona meitat del segle XVI, tal i com han demostrat els darreres estudis arqueològics i documentals. Les vuit naus es troben situades damunt la construcció medieval i més cap a l’interior que aquesta. Adossades a aquest nucli es troben les naus de la Generalitat, del segle xvii i finançades per aquesta institució.

La darrera gran intervenció a l’edifici va ser la unió de les dues naus centrals per construir la Grada major, on ara es pot veure la rèplica de Galera Reial. Aquesta obra es va dur a terme a començament del segle XVIII.

A banda de la muralla medieval, el conjunt de les Drassanes Reials va tenir, al llarg de la seva història, nombrosos elements fortificats, dels quals en queden vestigis: la torre i el portal de Santa Madrona, que permetien l’accés a la ciutat emmurallada estaven integrades en la caserna del mateix nom, avui desapareguda. També es conserva el baluard de Santa Madrona,a l’angle format per l’avinguda Paral·lel i l’avinguda del Portal de Santa Madrona.

Molts altres no han arribat als nostre dies: a l’actual plaça de les Drassanes s’ubicava el Baluard del Rei que va desaparèixer amb l’obertura de l’avinguda del Paral·lel. Pel costat de la Rambla, els elements fortificats, les casernes i la Torre de les Puces, que formava part de la muralla, van ser enderrocats durant la segona meitat del segle XIX i començament del segle XX.

El conjunt de les Drassanes Reials de Barcelona va ser inclòs en el Registre de Patrimoni Històric, Artístic i Científic de la Generalitat de Catalunya l'any 1937, i va ser declarat Monument Històrico-Artístic per decret del Consell de Ministres del Govern espanyol el 5 de març de 1976.VISITA L'MMB