• A
  •   
  • A
CALENDARI
D'ACTIVITATS

«   »
dl dt dc dj dv ds dg
           
3
4
5
6
9
10
11
13
16
17
19
25
27
29
30
           
Abril 2018Estem a   Inici  >  Visita l'MMB  >  les drassanes reials  > Funcions i usos

Les Drassanes Reials de Barcelona. Funcions i usos

Les Drassanes Reials van ser concebudes com un arsenal de galeres, és a dir, com un espai de construcció naval, de reparació i manteniment, i també de servei per a la flota de guerra de la Corona d'Aragó. En aquest indret s’hi construïen galeres, però també s’hivernaven i s’hi emmagatzemaven aparells, ormeigs, armes, queviures, etc. Aquest primer ús és el que explica l’estructura arquitectònica del conjunt, tot i que, des del punt de vista estètic, tingui als nostres ulls un valor afegit.

L’ús de les Drassanes Reials com a arsenal va mantenir-se fins a la primera meitat del segle XVIII: oficialment la fàbrica de galeres es va traslladar a l’arsenal de Cartagena l’any 1745. A partir d’aquest moment passava a ser un edifici dedicat a usos militars: foneria de canons, caserna, mestrança i parc d’artilleria, fins l’any 1935 quan l’exèrcit va cedir la gestió de les instal·lacions a la ciutat.

Malgrat que hi havia projectes per enderrocar el conjunt per obrir un carrer que unís l’Eixample amb el port (Pla Cerdà de 1859, Pla Baixeras de 1889), una campanya encetada l’any 1927 per Carreras Candi i el Centre Excursionista de Catalunya, i recolzada per institucions civils i militars, va impedir la destrucció d’aquest monument. L’any 1936, malgrat l’esclat de la Guerra Civil i l’existència de les casernes, a les Drassanes s’hi va instal·lar el recentment creat Museu Marítim de Catalunya, i des de llavors el vell arsenal és un espai dedicat a la cultura marítima.

Des del 1941 una gran part del conjunt va ser dedicada a albergar el Museu Marítim de Barcelona, nom amb el qual va ser batejat el museu un cop inaugurat. A mesura que l’edifici era restaurat (durant la Guerra Civil havia patit certs desperfectes), els espais eren dedicats a l’exposició permanent del museu, o a serveis complementaris.

A partir del 1985, la redacció del Pla Director de Reforma i Restauració de les Drassanes dels arquitectes Esteve i Robert Terrades i d’un nou pla d’usos van impulsar la transformació de les instal·lacions per tal d’aconseguir que Barcelona pogués gaudir d’un espai al servei de la cultura marítima a l’alçada de la nostra història, la nostra cultura i la nostra tradició vinculada a la mar, que esdevingués un referent a la Mediterrània.VISITA L'MMB