La Madrona capturada per Tusquets

  • Foto de mar
  • 17.06.2021

Les nostres col·leccions fotogràfiques estan farcides de sorpreses. La primavera de 2020 vàrem adquirir el fons Joaquín Tusquets de Cabirol, trobat en un contenidor de Palma de Mallorca. Dues caixes de sabates contenien 4.317 negatius en format 6×6, principalment sobre el port de Barcelona, la costa catalana, i poblacions de l’interior del país durant els anys de postguerra. La qualitat tècnica, artística i documental del fons és de gran valor, com es pot apreciar en l’exposició Imatges trobades. La Barcelona marítima de postguerra.

Sens dubte, el misteri d’aquesta inesperada troballa no té límits: hi ha milers de fotografies que encara amaguen més sorpreses.

Entre les fotografies que no veurem a l’exposició, ens agrada destacar en aquest post una petita selecció que ens fa especial il·lusió doncs mostra la nostra emblemàtica Madrona avarada plàcidament sobre la sorra de la platja de Montgat, l’any 1947. Durant les excursions fotogràfiques de Tusquets per les platges catalanes, aquesta esplèndida barca palangrera va atraure l’ull del fotògraf que s’hi va acostar per a capturar 4 instantànies, sense saber que serien possiblement les últimes fotografies de la Madrona en el seu hàbitat natural, la costa de Montgat.

Foto: J. Tusquets de Cabirol. MMB/arxiu família Tusquets Gras

La Madrona va ser construïda a Badalona el 1924, per al patró de Montgat, en Bartolomé Codina Batlle. L’any 1939, en morir el pescador, la barca canvia de propietat, a favor del seu fill Bartolomé Codina Rementol que la va conservar durant una dècada. Dos anys després de que Tusquets retratés la palangrera, el Museu Marítim de Barcelona compraria aquesta palangrera per 1.200 pessetes el 22 de novembre de 1949. Des de llavors, roman arrecerada sota les arcades de les Drassanes Reials.

Rebut de la compra de la Madrona. 1949

Fins aquesta troballa, no hem localitzat fotografies de la Madrona fora del recinte del Museu. Per aquesta raó, descobrir la nostra palangrera a la vora del mar poc abans que li digués adéu al salnitre, el sol, la pluja i els constants vents de Llevant i Garbí, per entrar per la porta gran de les Drassanes Reials i de la història marítima del país, és un obsequi preuat.  

La Madrona al Museu Marítim

La fotografia contextualitza els nostres elements patrimonials, ens permet apreciar-los i entendre’ls millor. Aquestes petites anècdotes sobre els nostres fons museístics, atorguen valor al nostre passat mariner i als futurs reptes en la seva interpretació.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí