CURS ESCOLAR 2022-23. LA MIRADA EDUCATIVA DEL MAR

  • Educació
  • 08.07.2022

L’MMB proposa una mirada educativa del mar per al proper curs escolar 2022-23.

El curs escolar 2022-2023 ha de ser el primer que recuperi la normalitat anterior a la pandèmia de COVID-19 que, durant els darrers dos anys, ha capgirat les dinàmiques habituals que el Museu tenia amb els centres educatius.

Durant aquests dos anys hi ha hagut molts canvis, alguns dels quals motivats pels nous escenaris generats arran de la pandèmia, en especial, la possibilitat de fer projectes educatius a distància.

Però la presencialitat als museus segueix sent un valor afegit, raó per la qual, malgrat hi ha algunes novetats al calendari escolar, les visites tornen a ser el pal de paller principal de les activitats que el Museu Marítim de Barcelona organitza per al nou curs escolar 2022-23.

Programa d’Activitats Pedagògiques al Museu

La temàtica transversal i curricular del Museu Marítim és ideal per desenvolupar projectes educatius o per complementar l’activitat docent amb visites puntuals al Museu.

Les exposicions temporals i permanents del Museu, les embarcacions i el Planetari es transformen en espais d’aprenentatge on s’hi desenvolupa un ampli ventall d’activitats.

En aquest sentit, l’alumnat -a través de l’observació, la descoberta, l’experimentació i el diàleg-, descobreix què és un vaixell; com s’ha construït la imatge del món; com s’orientaven i es navegava a l’antiguitat; quina activitat hi ha al Port de Barcelona; com és la qualitat de l’aigua del port…

El Museu continua treballant en la difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 (ODS 2030) a bona part d’aquest activitats per donar-los a conèixer i sensibilitzar a infants i joves i remar conjuntament cap a un món més sostenible.

Nova exposició que recorda l’enfonsament del Prestige

El novembre d’enguany farà 20 anys de l’enfonsament del petrolier Prestige, davant les costes gallegues, que va produir un desastre mediambiental del qual encara avui, en queden conseqüències.

El Museu organitza una exposició temporal sobre aquesta temàtica, i posa a disposició dels centres educatius materials i recursos amb els ODS 2030 vinculats com a eix central per treballar el tema abans o després de la visita a l’exposició, a més de poder fer-hi la visita de manera autònoma.

Exposició de programes educatius a l’MMB

La trajectòria educativa del Museu Marítim de Barcelona ja volta els 30 anys.

En tot aquest temps, el Museu s’ha convertit en un referent per a la comunitat educativa, que ha tingut el mar, la cultura i el patrimoni marítim com a eix de projecte de centre en moltes ocasions, o d’altres, s’ha incorporat la perspectiva marítima en els treballs curriculars.

A partir del 6 d’octubre, el Museu mostrarà en una exposició temporal, els diferents projectes educatius duts a terme en tot aquest temps sobre com el mar pot formar part dels projectes educatius d’una manera globalitzada, transversal i competencial. Es podrà fer visita lliure.

Caixes didàctiques

El servei de préstec gratuït de caixes didàctiques segueix sent un dels recursos més demanats per part del professorat per poder treballar a l’aula determinats temes vinculats amb el món del mar i la navegació.

Les caixes didàctiques del museu tracten temes tan variats com els pirates, el comerç, la vida a l’aigua o els vaixells, i es poden sol·licitar enviant un correu a aquesta adreça electrònica: reserves@mmb.cat

Recursos pedagògics en línia

La irrupció de la pandèmia de COVID-19 va obligar moltes institucions culturals a generar productes digitals per poder treballar online amb els seus usuaris. Aquesta oportunitat ha estat aprofitada per crear un seguit de recursos relacionats amb les col·leccions del museu.

En aquests enllaços podreu trobar recursos per treballar la navegació, aprofitant el centenari del llagut Far de Formentera, i també per commemorar el cinquè centenari de la primera volta al món, que va protagonitzar Elkano a bord de la nau Victòria

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí