Un enigma i la solució a dins mateix de la biblioteca

  • Biblioteca
  • 02.02.2017
Josep Baralt
A la Biblioteca, des de l’inici, s’han guardat els fulletons i els llibres de poques pàgines en caixes. Ara anem examinant l’estat de tot el que hi ha dins per si s’ha de restaurar, per repassar que estigui catalogat, i per -si és interessant i lliure de drets- poder-ho digitalitzar i penjar a l’Archive.

 

L’altre dia, mentre repassava el contingut d’una caixa vaig trobar sis quadernets que no estaven al catàleg, semblava que tenien relació entre ells. La matèria era similar. La paginació continuava, les signatures (les lletres que agrupen quadernets també lligaven, excepte en el primer quadern, Tratado de cosmografía que tenia una tipografia diferent i les signatures eren números, no pas lletres).

Tot feia sospitar que el primer era un llibre a part, però havia de ser molta casualitat que la resta de quadernets comencessin la paginació on acabava la paginació del primer i que estiguessin junts…

El primer que es fa en aquests casos és mirar si hi ha alguna còpia igual a altres biblioteques. El nostre primer referent és el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) que, encara que tingui aquest nom és un catàleg que no només inclou biblioteques universitàries sinó també la Biblioteca de Catalunya i un munt de biblioteques especialitzades. L’altre catàleg que vàrem consultar va ser el de la Biblioteca Nacional d’Espanya, apareixia el primer quadern solt i donava com a autor un impressor, Juan Abadal.

Vàrem veure que la Biblioteca de Catalunya també tenia catalogat el Tratado de cosmografía i no tenia autor. Va anar bé que al seu catàleg hi hagués un enllaç al text complet penjat al Google Books i així vam comprovar que era un exemplar exacte al nostre.

Semblava que teniem la primera part resolta … ho semblava.

Vàrem buscar la resta, semblaven capítols d’un llibre però tot i així vàrem trobar catalogats tres dels cinc quaderns restants (Explicación de los cuatro términos de navegación, De la hidrografía i Construcción y uso del quadrante). Això significava que les autoritats bibliotecàries consideraven cada quadernet una obra autònoma. Aquests tres quadernets tenien com a autor Josep Baralt i Torras. Dels altres dos: De la geografía i Uso de los glovos, ni rastre.

La Biblioteca de Catalunya també té digitalitzat al Google Books el quadernet Explicación de los cuatro términos de navegación. Al final del quadern hi ha una anotació manuscrita que diu “autor: Baralt y Torras, Josep 2ª edición Vic: imp Dorca, 1814 segons datos d’un erudit d’Arenys de Mar 25-III-1959″

 

Per a nosaltres Baralt és un vell conegut ja que a la biblioteca tenim dos exemplars de la Recopilación de varias cartas de navegación… podria ser que fossin fragments d’aquella obra?

Doncs no, un cop consultat veiem que no ho són.

 

Ara quedava mirar què deia un vell amic d’abans d’internet, el Manual del librero hispanoamericano de Palau. És la bíblia, fruit d’una feina colossal de recerca i d’una saviesa extraordinària, Antonio Palau va recollir tota la informació possible sobre tot el que es va publicar d’àmbit espanyol des de l’invenció de la impremta fins a la data del publicació de l’obra als anys quaranta. Vaig pensar de buscar al volum de la B per saber què deia que havia escrit Baralt.

 

I llavors, de cop, vaig pensar… què tenim de Baralt a la biblioteca nostra? La Recopilación, aquella obra del segle XVIII i un llibre titulat Textos d’ensenyament nàutic editat el 1995, miro el catàleg i, efectivament, hi ha un exemplar a la sala de consulta. Aquest títol … i si reprodueix algun dels quadernets?
Corro cap al prestatge, miro el sumari … Conté el facsímil de tots aquests llibrets, tots sis! Confirmat, el primer també és de Baralt.

 

I ara ja sospito qui és “l’erudit” d’Arenys que -l’any 1959- va ajudar a identificar el llibret guardat a la Biblioteca de Catalunya. L’edició del llibre del 1995 anava a cura de Josep M. Pons i Guri, l’historiador d’Arenys, autor -entre d’altres- del llibre Estudi de pilots, sobre l’escola de nàutica d’Arenys de Mar. Pons Guri coneixia perfectament l’obra de Baralt, segur que va assessorar la Biblioteca de Catalunya.

Però en definitiva, què són aquests sis quaderns? doncs són els apunts redactats per Baralt, podríem dir els llibres de texts dels alumnes de l’escola de nàutica de finals del XVIII i principis del XIX. I la paginació era correlativa per si es volien relligar en un sol volum tot i barrejar edicions.

ExplicaciónDe la HidrografiaUso de los glovos

I amb tot això, gràcies a dos grans savis del segle passat, Pons Guri i Palau Dulcet, hem pogut esbrinar la veritat i ampliar el catàleg.

Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària

Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí