ARA ET TOCA A TU

  • Educació
  • 13.12.2023

Nous espais interactius “Ara et toca a tu” a l’exposició permanent per gaudir en família.

Una de les preocupacions i ocupacions de l’equip de l’MMB és anar buscant estratègies per fer el relat del Museu més obert i accessible a tots els públics i això inclou, evidentment, les criatures.

La incorporació dels quatre mòduls “Ara et toca a tu” respon al treball que l’MMB està portant a terme per obrir el Museu a nous relats per a públics diversos. Són propostes lúdiques amb un rerefons educatiu, i que responen a la missió de la nostra institució.

L’opció dels autoguiats

Fa molts anys que el públic familiar demana elements destinats als infants tant a l’exposició permanent com a les temporals. El Museu té incorporats alguns interactius digitals en diversos punts del recorregut.

A més, les famílies tenen a la seva disposició a les taquilles del Museu, tres autoguiats, que proposen visites a les diverses exposicions de la col·lecció permanent en format lúdic:  Els tresors amagats dels Guitart, Tripulants de galeres i Un viatge mar enllà.

Alguns exemples com a inspiració

A l’hora de plantejar-nos la concepció de propostes expositives per al públic familiar, teníem al cap obrir una àrea amb diversos mòduls d’activitats en algun indret, fos dins o fora l’exposició permanent, com han fet Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya amb l’Espai Explora 0-6, una fantàstica sala oberta on les famílies tenen a la seva disposició diverses propostes entorn la tecnologia per poder explorar, de manera lliure.

Un  altre espai familiar que considerem un referent, és el Niu de Ciència del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, tot i que no és un espai d’accés lliure, sinó que cal haver-ne reservat la visita.

I també ens han servit d’inspiració les propostes d’experimentació que altres centres, com el Museu d’Història de Catalunya o el Caixaforum, habiliten dins les seves exposicions temporals per a aquest segment de visitants.

Noves propostes interactives a l’exposició permanent

L’opció escollida per l’MMB finalment ha estat integrar quatre mòduls d’activitats distribuïts en diferents àmbits expositius al llarg del recorregut de la visita: un sobre les Drassanes, un altre entorn les marques de picapedrer, un a l’espai dedicat a la pirateria i, el darrer, referent als velers del segle XIX.

Hem considerat que aquesta integració augmenta l’accessibilitat de l’exposició permanent i en relaxa el relat fent-lo més lúdic, no només per a les famílies, sinó a qualsevol mena de públic amb ganes de participar.

Aquests espais d’interacció han estat concebuts entre l’equip de l’Àrea d’Educació i Activitats del Museu i  la Chus Franco i en Mario Croissier, d’Aula Uala, i porten per títol Ara et toca a tu.

Ara et toca a tu: Pirates

Just a l’inici de l’exposició Catalunya mar enllà, centrada en la relació comercial entre el Principat i Amèrica -en l’àmbit sobre la seguretat al mar-, hem instal·lat un joc sobre la pirateria.

Tot un tram de paret ha estat cobert amb una silueta de pirata impresa sobre un vinil magnètic. Al costat hi ha un cofre amb diversos elements imantats per ubicar-hi damunt.

Primer de tot caldrà posar-li cara i escollir entre rostres femenins i masculins de diverses races. Després es pot buscar el vestit més convenient i anar afegint-li els objectes típics i tòpics d’aquests lladres de la mar: el cofre del tresor, el lloro, el mico, la ullera llarga vista, el garfi, l’espasa, la pistola…  

És una proposta destinada a criatures d’entre tres i deu anys que està tenint una gran acceptació. I és que tot allò que es refereix a la pirateria és una provocació per a l’imaginari infantil.

Ara et toca a tu: Drassanes

Que l’equip d’Aula Uala són arquitectes s’havia de notar amb aquesta proposta que té com a objectiu construir les naus de les Drassanes Reials amb dos tipus de peces: un arc i un contra-arc, que combinats permeten anar generant les naus longitudinals d’aquest edifici històric.

Per complicar-ho una mica, hi ha un tercer tipus de peces per fer els tancaments perimetrals de la façana. 

D’aquesta manera, és molt fàcil entendre l’estructura arquitectònica característica de les Drassanes. Aquest mòdul és per a tota mena de públic.

Ara et toca a tu: Les marques de picapedrer

Al llarg de tot el recinte arquitectònic de les Drassanes Reials podem trobar marques gravades pels picapedrers que el van construir. Aquestes marques a la pedre servien per fer el recompte de les pedres que havien tallat i col·locat, i poder-ne cobrar la part corresponent segons la feina feta: creus, lletres, fulles, ferradures, torres…

Aquesta història de les marques dels picapedrers s’explica en una vitrina a l’inici de l’exposició Drassanes i galeres on es poden veure diversos tipus de marques i algunes eines de tallar pedra.

Al costat s’hi ha instal·lat una taula amb cinc rajoles de terrissa que reprodueixen aquests símbols i que permeten dues coses: d’una banda, que la gent amb problemes de visió pugui tocar-les i copsar-les amb els dits i, de l’altra, que el públic infantil se n’apropiï senzillament fregant un llapis en un paper posat al damunt.

Amb la marca capturada, hauran de descobrir la ubicació de les marques a les naus de l’edifici.

Aquest joc visibilitza els artesans que van aixecar les naus i obliga a posar la mirada en l’edifici.

Ara et toca a tu: Velers

Allò que principalment diferencia els velers que feien la ruta comercial entre Catalunya i Amèrica, era el nombre de pals i el tipus de veles.

Si per navegar pel Mediterrani s’utilitzaven bàsicament veles llatines (triangulars), per travessar l’Atlàntic era preferible l’aparell rodó (veles quadres) o cangrees (veles trapezoidals), que molt sovint es combinaven.

Per poder entendre la diferència entre un tipus de veler i un altre, hem col·locat dos bucs de tres pals al costat de l’àmbit sobre les naus de comerç del segle XIX que hi ha a l’exposició Catalunya mar enllà. El joc consisteix a penjar-hi l’aparell que es vulgui, a partir d’un sistema d’imants incrustats tant als pals com a les veles, i construir el propi vaixell.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí