L’MMB CONTINUA LA DIGITALITZACIÓ I L’INVENTARI DE LES SEVES COL·LECCIONS

  • Patrimoni
  • 19.01.2024

El Museu Marítim de Barcelona treballa en l’inventari i la digitalització de les col·leccions per garantir la conservació, la preservació i la difusió dels seus fons patrimonials gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


L’objectiu d’aquest projecte és posar al servei de les generacions actuals i futures un patrimoni material i immaterial que permeti explicar i generar nous continguts sobre la història marítima del nostre país.


Els documents que s’han digitalitzat al 2023 són trenta nou entrevistes realitzades durant els anys 2001-2005 dins el programa d’història oral Veus de la Mar. El programa consisteix en registrar testimonis orals que són d’interès per a la conservació de la nostra història marítima. Les primeres entrevistes es vàrem enregistrar en cintes de microcassets, un mitjà que avui ha quedat obsolet, però que, gràcies a la digitalització, ens permet difondre els testimonis.

Carta Esférica de una parte de la costa Septentrional y Meridional de la Isla de Cuba desde Nuevitas hasta el Rio Camarioca, y desde Sabana la Mar hasta Los Jardines con el Canal Viejo de Bahama y el de Santaren. Autor: Espanya Dirección de Hidrografía (entitat productora); Moreno, Miguel (dibuixant); Esteve i Vilella, Rafael (gravador); Herms, Marquerie (gravador text)

Imatges digitals de documentació en suport paper de 25 cartes nàutiques; 179 plànols de construcció naval de l’Ictineo II de Narcís Monturiol realitzats per Joan Monjo i Pons; 230 plànols sobre paper vegetal d’Astilleros Tarragona procedents del fons Nuevo Vulcano (TNV) relacionats amb la construcció i reparació d’embarcacions; 5 diaris de navegació del segle XVIII, on el capità fa constar qualsevol esdeveniment que succeeix durant la navegació; 1 llibre de les Ordinacions del Gremi de Mestres d’Aixa de Barcelona de 1616; 1 llibre de guàrdies del creuer auxiliar Mallorca en el període de la Guerra Civil, i documentació relacionada amb la colla d’estibadors del port de Barcelona Gallito.

A l’esquerra segell de La navegació submarina. Sociedad comanditaria. Constituida con escritura pública otorgada en 22 de mayo de 1861 ante el notario de esta ciudad D. Joaquin Serra y Muriá bajo la razón social de Monturiol, Font, Altadell y Compª.

Finalment, quant als fons de fotografies, s’ha revisat el seu estat de conservació i digitalitzat en alta resolució set àlbums de fotografies que contenen 1.100 imatges sobre la Compañía Trasatlántica; la Compañía MacAndrews; les embarcacions motonau Cabo San Vicente; la motonau Ms Augustus; el vapor Albula; i la Comisión de la Armada para el Salvamento de Buques

Representació de Sant Joan Baptista i Santa Caterina, patrons del gremi de mestres d’aixa de Barcelona. Dibuix ornamental del llibre de les Ordinacions del Gremi de Mestres d’Aixa de Barcelona de 1616
Diari de navegació del capità Miquel Martorell i Alsina. A través del diari podem resseguir les rutes marítimes, les condicions meteorològica, el perfil de la costa, o qualsevol altra esdeveniment que succeeix a bord durant la navegació.
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí