Noves adquisicions 2017

  • Foto de mar
  • 25.01.2018
L’any 2017 l’arxiu fotogràfic ha ingressat  12.093 fotografies (sense comptabilitzar les centenars de fotografies generades per la pròpia institució: exposicions, actes, reproduccions dels objectes de les col·leccions, treballs de restauració, activitats del Museu, etc). Aquí teniu una selecció de fotografies, algunes ja han anunciades fa uns mesos a través d’aquest blog. Les noves adquisicions són resultat de la generositat de molts dels nostres col·laboradors habituals i també de donacions ocasionals que enriqueixen el patrimoni fotogràfic del Museu, i per tant, del país. En definitiva, de tots. Us animem a col·laborar amb nosaltres!
Caminant pel carrer en direcció a la platja. Catalunya. ca 1970. Foto: X. Agramont Cruanyes. 
 
 
El Sr. Xavier Agramont Cruanyes, fotògraf i col·laborador de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 331 fotografies sobre reportatges datats majoritàriament entre la dècada dels 60 i 80, sobre espais de la costa catalana. 
 
 
La Sra. Esperanza Ariño Rodríguez dona 1 àlbum fotogràfic amb 16 fotografies: quinze relatives al naufragi del avpor  “Teide” (7 juny 1932) a punta Oscura, i una d’un vapor no identificat.

Naufragi del vapor “Teide” a punta Oscura. Autor desconegut



El Sr. Jaume Cifré Sánchez, expert en marina mercant i militar, i voluntari de l’arxiu fotogràfic, dona 62 fotografies datades a finals de finals del XIX fins ca 1960 sobre vaixells mercants, militars, port de Barcelona. A destacar la fotografia del balandreEvalú, dedicada pel navegant català Enric Blanco Alberich, 1930; 3 capses de negatius sobre vidre amb imatges d’embarcacions de pesca, vaixells de guerra a Barcelona, litoral de la costa de Girona, ca 1910-1930; i 33 fotografies b/n sobre un reportatge de pesca en una barca d’arrossegament, ca 1950.

Port de Barcelona. Grua hidràulica en primer terme, ca 1910. Autor desconegut
Bot de rems. Port no identificat. ca 1930. Autor desconegut


El Sr. José De Dios Dacal, fotògraf i expert en  marina militar, dona una col·lecció de 933 fotografies digitals: 170 fotografies digitals de vaixells militars (autor: J. de Dios Dacal); i 763 fotografies digitals vaixells militars, construcció naval, ports (s.XX i XXI) fruit de la cerca de materials inèdits per les xarxes.



Pescamines M34 Turia. Barcelona. Foto: J de Dios Dacal

 

El Sr. Vicens Forner Puig, fotògraf i voluntari de l’arxiu fotogràfic, dona 55 fotografies digitals sobre la cavalcada de Barcelona, en el moment en què els Reis d’Orient entren a Barcelona a bord del pailebot Santa Eulàlia,  5 gener 2017. Autor: Vicens Forner Puig

Cavalcada Reis d’Orient al pailebot Santa Eulalia. Gener 2017. Foto: V. Forner

 

El Sr . Manuel Garcia Garcia, expert en filatèlia naval i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 29 fotografies d’autoria pròpia sobre vaixells, entre elles un reportatge que ha realitzat a Croàcia (2017), i postals com la del pailebot “Inés” al port de Barcelona, meitat s.XX.

Pailebot “Inés” al port de Barcelona, meitat s.XX

 

El Sr. Laureano Garcia, expert en marina mercant, concretament sobre la Cia Trasmediterranea, i col·laborador voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació d’una postal del vapor “Teide” (Cia Trasmediterranea).  A simple vista, la fotografia no aporta gaires dades que ens ajudin a documentar el vaixell retratat, però el Sr Garcia sap identificar-ho. Aquesta és la raó per la qual adquisicions com aquesta tenen un doble valor: per la imatge i per la investigació que hi ha darrera.

Vapor “Teide”

 

El Sr. Jordi Gil Rodriguez fa donació de 500 fotografies (diapositives, negatius i contactes) sobre espais de la costa catalana, de França i de Venècia. Ca 1980-90. Autor: Jordi Gil Rodríguez.



Platja de Badalona, ca 1980. Foto: Jordi Gil



El Sr. Andreas González Beilfuss fa donació d’una còpia d’una fotografia dels tripulants de vapor “C. López y López” (CTE), ca 1910, en la que apareix un avantpassat seu, Juan Atienza Mayor; primer contramestre, i que anys desprès va morir en naufragar el vapor correu “Carlos de Eizaguirre” l’any 1917.

Tripulació del “C. López y López”, ca 1910. Autor desconegut
El Sr. Jep Martí Baiget fa donació d’una fotografia de llaguts de pesca en la platja, possiblement de la Catalunya Nord (finals XIX, inicis XX). 

Llaguts avarats a la sorra. ca 1900.Autor desconegut

 

El Sr. Jordi Montoro Fort, fotògraf, expert en marina i voluntari de l’arxiu fotogràfic dona una col·lecció diversa de 15 fotografies datades d’inicis del XX fins els anys 1970 aproximadament, sobre espais de costa, banyistes, esports i embarcacions de diferent tipologia. 


Windsurfista, ca 1980. Autor desconegut
Banyistes, ca 1930. Autor desconegut
El Sr. Josep Ramon Reventós fa donació d’una fotografia d’un hidroavió i del portaaeronaus “Dedalo” a Barcelona, ca 1930. És interessant aquest angle poc habitual, segurament realitzada des d’una embarcació de rem.


Hidroavió i portaaeronaus “Dedalo”. Barcelona, ca 1930.

 

El Sr. Vicente L. Sanahuja Albiñana, expert en marina mercant, redactor del web Vida Marítma i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 23 fotografies sobre vaixells que tenen la singularitat d’ésser difícils d’identificar o dels que hi ha poques imatges conegudes. A destacar el reportatge fotogràfic de 45 fotografies sobre pesca a bord de bou de la Cia Viuda de Canosa Cierto, ca 1920, 2 fulls amb 8 fotografies B/N, sobre diversos pailebots i velers, i una postal vapor “Tharsis” al port de Santander, primera meitat XX.

Pailebots i velers. Meitat s. XX. Autor desconegut
La Sra. Teresa Soldevila Garcia dona una fotografia del port de Santa Isabel (Guinea Equatorial) sobre l’arribada d’un governador, primera meitat s. XX.

Arribada d’un governador. Guinea Equatorial. , primera meitat XX. Autor desconegut
Anvers i revers de la fotografia

 

El Sr. Eusebi Vila, que va ser fotògraf dels Talleres Nuevo Vulcano, en les dècades de finals dels 80 i els 90 del XX, fa donació d’aproximadament 483 fotografies sobre les instal·lacions i vaixells que hi van fer estada. Autor: Eusebi Vila.

Reparacions a TNV. ca 1980. Foto: Eusebi Vila
El Sr. Lluis Villaronga Maicas que fou cap de manteniment i seguretat de Talleres Nuevo Vulcano, així com també fotògraf de l’empresa durant els anys 1960 a 1986 aproximadament, fa donació d’unes 10.000 fotografies (negatius, diapositives i paper). Documenta reparacions, fabricació i altres treballs realitzats en aquest taller. El  fons té el valor afegit d’arribar força documentat i ordenat per nom del vaixell, treball i data. Autor: Lluis Villaronga Maicas. 


Vista aèria del port de Barcelona. Instal·lacions de TNV i dic sec.


Es compra en un llibreter de vell un lot de 144 postals sobre temes diversos com marina militar, civil, pesca, datades d’inicis del XX a anys 1970 aproximadament, 4 col·leccions de postals de propaganda dels vaixells Teide, Infanta Beatriz, Reina Victoria Eugenia i Ciudad de Cadiz.





Postals del “Teide”. Funda de les postals, i 3 postals: vista exterior  i dos espais interiors


A través d’alguns de portals de venda de fotografia per internet, adquirim fotografies sobre vaixells de la naviliera Viuda de Canosa Cierto, al port de Barcelona, datades ca 1920; i 3 fotografies realitzades amb càmera Kodak 100 Vista, ca 1889, sobre un viatge transoceànic

Un vapor i veler de tres màstils davant la costa,
 a Cumberland Sound, ca 1889. Autor desconegut
Vaixell de pesca, de Cierto Canosa, Barcelona, ca 1920. Autor desconegut
S’adquireix el fons documental Ferran Llagostera, sobre el món de la pesca. Es tracta dels màsters i films editats de les gravacions realitzades pel litoral de la Península Ibèrica i per tot el món, des dels anys 1970 fins a l’actualitat, i que van ser produïdes per a diverses administracions del país. Més de 400 cintes (aproximadament més de 200 hores de filmació), entre elles les sèries documentals: La pesca a Catalunya (1985), La pesca a Espanya (1978), o L’home i el mar (2015). Ja hem iniciat els tràmits per a digitalitzar el fons, que preveiem estigui acabat
Agraïm molt a totes les persones i institucions que estan ajudant a completar les col·leccions fotogràfiques del Museu. La seva generositat i sensibilitat fan possible enriquir la cultura. Un patrimoni de tots i per a tots.


Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona



Links relacionats:

Album Pinterest: MMB adquisicions 
Noves adquisicions, gener a juny 2017
Pesca en un bou de Viuda Canosa

Comparteix aquest post: https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2018/01/noves-adquisicions-2017.html


  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí