Viatges transoceànics

  • Foto de mar
  • 03.01.2018

Recentment hem adquirit 3 fotografies, en molt bon estat de conservació, datades ca 1889. La singularitat del material i la temàtica ens van fer valorar l’opció de compra.

 

Pel Museu és primícia perquè fins ara no havíem conservat fotografies realitzades amb una càmera Kodak 100 vista, que atorga aquest característic format circular a la imatge. Aquesta càmera, patentada per George Eastman el 1888, era d’una gran modernitat per l’època. El fet de no ser necessari tenir coneixements en fotografia per la simplicitat en disparar i revelar les fotografies, va ser-ne un gran reclam: la càmera es comprava carregada amb un rodet de 100 fotografies. Un cop acabat el rodet, es portava a la botiga on es revelaven les fotos. “You press the button, we do the rest” era l’eslogan amb el que Kodak va popularitzar aquest nou fenomen fotogràfic i que resumeix molt bé l’inici de la popularització de la fotografia. A partir dels anys 1890 les tècniques fotogràfiques es simplifiquen i, per tant, augmentarà molt considerablement la producció fotogràfica.

 

 

Però el fenomen fotogràfic no es pot entendre com un fet aïllat, sinó com un símptoma de revolució global arreu del món occidental. L’expansió colonial i els avenços tecnològics van ser determinants, i les còpies fotogràfiques serien el millor testimoni visual per a documentar, explicar, narrar, expressar, fer emocionar i fer sorprendre al món d’unes vivències nodrides d’exotisme. La fascinació del viatger-fotògraf va estendre el fenomen de la “globalització del mar” a través de la imatge en un temps en que es van popularitzar els viatges pel mar, a bord de vapors que solcaven mars i oceans, transportant emigrants i els primers “creueristes”. Les novetats en la industria de la navegació (vaixells més ràpids, còmodes, segurs) així com les prestacions d’uns aparells com la càmera Kodak 100 vista, que permetia capturar fins a 100 instantànies per rodet durant el viatge i la navegació, són els dos components que llegim dels documents històrics en format de còpia fotogràfica.

 

Revers, on s’aprecien les restes de cartró de l’àlbum

Molt segurament les 3 fotografies que hem adquirit per internet formarien part d’un àlbum de fotos sobre un viatge al mar que, malauradament, s’ha disgregat pel fet que s’han posat a la venda les fotografies per separat.

Destacarem que, gràcies a la cerca que està fent Laura Covarsí, restauradora de fotografies, mitjançant la consulta de tots els lots que conformaven l’àlbum, ha permès contextualitzar la història de les nostres 3 fotos al voltant d’un recorregut per Europa, creuant l’Atlàntic fins a Nova York, a bord del vapor “City of Paris”.
Detall d’una foto del lot en venda a internet
El fotògraf, de moment desconegut, ha realitzat les fotos des de la coberta, durant la navegació. L’escuma està a la part inferior de la imatge ho certifica.
Corbeta fondejada davant costa no identificada. 74072F MMB

 

Goleta vista per la banda d’estribord. . 74071F MMB

 

La transició de la vela al vapor. Un vapor i veler de tres màstils davant la costa,
a Cumberland Sound. 74072F MMB

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
Comparteix aquest post: https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2018/01/viatges-transoceanics.html

 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí