Noves adquisicions any 2016

  • Foto de mar
  • 26.01.2017
L’any 2016 l’arxiu fotogràfic ha ingressat  3.489 fotografies (sense comptabilitzar les centenars de fotografies generades per la pròpia institució: exposicions, actes, reproduccions dels objectes de les col·leccions, treballs de restauració, activitats del Museu, etc). Aquí teniu una selecció de fotografies, algunes ja anunciades en mesos anteriors a través d’aquest blog. Les noves adquisicions són resultat de la generositat de molts dels nostres col·laboradors habituals i també de donacions ocasionals que enriqueixen el patrimoni fotogràfic del Museu, i per tant, del país. En definitiva, de tots. Us animem a col·laborar amb nosaltres!

Vaixell balener. Noruega. 1902. Autor: A. Kalland

La relació d’adquisicions és:

El Sr. Jaume Arisa Albi fa donació de 7 còpies digitals de fotografies sobre el Gremi de Bastaixos i altres temes marítims, així com una col·lecció de sobres de laboratoris de fotografia.


Gremi de bastaixos de Barcelona. Inicis XX. Autor desconegut. Col. J.Arisa


El Sr. Manel Brull González dona 62 fotografies de retrats de tripulants, interiors de vaixells, i mobiliari de la Cia Trasatlántica Española, de finals s.XIX i inicis del XX. Cal destacar els 37 retrats inèdits de personal contractat per la naviliera (metges, maquinistes, oficials, capellans) amb anotacions manuscrites (que aporten una valuosa informació com el nom del retratat, i la data de la fotografia, entre altres) i dels diferents estudis fotogràfics on s’han realitzat les fotos: Catalunya, Espanya, Europa i colònies d’Ultramar.

Mobiliari Cia Trasatlántica Española. Foto: Alexander Brothers. Fin. XIX,

Mossen. Foto: Napoleon. Fin.XIX

El Sr. Joaquim Cabezas Rectoret dona una postal del port de Tarragona i una foto retrat d’estudi, “Salcedo- Isla Cristina”.

Port de Tarragona. 1a meitat XX. Postal Ed. P. Alvarez

El Sr. Jaume Cifré Sánchez, expert en marina mercant i militar, i voluntari de l’arxiu fotogràfic, dona un fons de fotografies datades a finals de finals del XIX fins ca 1960 sobre vaixells mercants, militars, port de Barcelona. A destacar 3 fotografies estereoscòpiquesdel viatge inaugural del vapor Infanta Isabel de Borbón el 1913 (detalls de coberta, i maniobres des del moll), 12 fotografies sobre el “Viatge del retrobament”, a bord del Virginia de Churruca (CTE), 1960. Fotos: Pere Català Roca.



Port de Barcelona. Autor desconegut. Col. J. Cifré
La Sra. Silvia Dahl, en nom de la família Dahl Termens, dona un àlbum de fotografies sobre les obres de reparació del vapor finlandès (ex)“Elsa 5”, que va ser adquirit per la Compañia Suiza de Navegación, i rebatejat com “Albula” l’any 1942. El projecte fou supervisat pel superintendent Henning T. Dahl. L’àlbum està molt documentat, bàsicament conté fotografies, però també documents i retalls de premsa sobre les tasques de reparació i cerimònia de bateig, així com despeses d’aquests treballs.

Treballs de reparació. 1942. Col. Dahl Termens

Interior de l’àlbum.


El Sr. José De Dios Dacal, fotògraf i expert en  marina militar, dona una col·lecció de fotografies digitals: 381 fotografies digitals de vaixells militars, any 2016 (autor: J. de Dios Dacal); i 1227 fotografies digitals vaixells militars, construcció naval, ports (s.XX i XXI) fruit de la cerca de materials inèdits i difícils de recopilar en internet.

PATRULLERA  GCM S 29. 2016. Autor: J. De Dios. Col. J. De Dios Dacal

 
El Sr. Enrique Escribano, expert en marina i voluntari de l’arxiu fotogràfic, dona un petit àlbum editat amb postals: “Marina de guerra española “Galatea”. Escuela de aprendices marineros. Viaje de instrucción de 1936” Foto: Reigosa- El Ferrol.


Album de fotos del Galatea. 1936. Col. E. Escribano


El Sr . Manuel Garcia Garcia, expert en filatèlia naval i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 25 fotografies d’autoria pròpia sobre vaixells a Tenerife (2016), entre els que destaquem el reportatge sobre el “Correillo La Palma”.

Correillo La Palma. 2016. Foto: M. Garcia Garcia. Col. M. Garcia Garcia

El Sr. Vicens Forner Puig, fotògraf i voluntari de l’arxiu fotogràfic, dona una col·lecció de 184 fotografies digitals, molt interessants per documentar l’activitat diària al port de Barcelona: treballs, la gent, pesca, etc (autor: Vicens Forner Puig). També dona un conjunt de rodets de negatius amb 208 imatges de banyistes, navegació en classe Vaurien, barques de passeig, i patins de vela,  anys 1950 (autor desconegut), i 14 diapositives color amb embarcacions de vela lleugera, bàsicament classe Snipe, anys 1960 (autor desconegut).

Treballs portuaris. Foto: V. Forner. Col. Vicens. Forner
Patins de vela. Barcelona, ca 1950. Autor desconegut. Col. V. Forner

Telefèric de Barcelona. Foto: V. Forner. Col. Vicens Forner

La Sra. Esther Llorca Pérez dona 12 fotografies de graffittis de vaixells medievals, localitzats en una masia de Premià de Dalt.

Graffittis naus medievals. Foto: E. Llorca

La Sra. Mireia Mayolas Créixams fa donació de23 fotografies amb nens i vaixells de joguina (1900 a 1960 aprox), resultat de la cerca d’imatges durant el període de treball de documentació per l’exposició produïda per l’MMB Vaixells de joguina 1870-1939, que es pot visitar fins el proper 12 de març.

Nens amb vaixells de joguina. Inicis XX. Col. M. Mayolas


El Sr. Jordi Montoro Fort, fotògraf, expert en marina i voluntari de l’arxiu fotogràfic dona una col·lecció diversa de 63 fotografies datades d’inicis del XX fins els anys 1970 aproximadament, sobre espais de costa, embarcacions, oficis, ports. Aquest recull és fruit d’una cerca selectiva en fires d’antiquari. També fa donació de dos reportatges fotogràfics d’autoria pròpia: 307 fotos de la Christmas Race 2015 i 203 fotos de la inauguració del nou vestíbul MMB.

Christmas Race. Palamós. Desembre 2015. Foto: J. Montoro. Col. J. Montoro

Nen a la platja. ca. 1940. Autor desconegut. Col. J. Montoro


El Sr. Fabio Peña Pueyo, expert en marina militar i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 10 fotografies d’autoria pròpia: creuers i destructors nord-americans i caçamines alemany, anys 1969 i 2002. A destacar la referència de l’autor de la foto del “Destructor nord-americà USS Manley (DD 940): fetes a Barcelona el 17 de maig del 1969. Uns mesos després el Manley va ser convertit en ASW i el seu aspecte va canviar, sobretot a la meitat de popa, de manera que són de les últimes fotos d’aquest vaixell quan encara conservava força el seu aspecte original; (…). Ref. La Vanguardia: El destructor “Manley” (DD-940) atracó en el antiguo “martillo” del Dique del Este (Rompeolas), ante el solar del desaparecido faro, por lo que es el primer buque que amarra sus estachas en aquel lugar”.

Destructor nord-americà USS Manley (DD 940), 17 de maig 1969. Foto: F. Peña. Col. F. Peña

La Sra. Lluïsa Prieto fa donació de 2 fotografies sobre el moll de Pescadors de Barcelona, ca 1970, autor: Florià Prieto Alier.

Moll de Pescadors. Barcelona, ca 1970. Foto: F. Prieto. Col. Ll. Prieto


El Sr. Diego Quevedo Carmona fa donació de 2 fotografies del creuer de guerra Cataluña, durant l’acte de lliurament de la bandera de combat bordada per la “Asociación de damas de Barcelona”, Barcelona 1910 (autor desconegut).

Lliurament de la bandera de combat. 1910. Autor desconegut. Col. D. Quevedo

El Sr. Vicente L. Sanahuja Albiñana, expert en marina mercant, redactor del web Vida Marítma i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 14 postals sobre vaixells que tenen la singularitat d’ésser difícils d’identificar o dels que hi ha poques imatges conegudes.

Vapor Jovellanos. Port de Musel. Primera meitat XX. Autor desconegut. Col. V. Sanahuja

Càrrega al port de Barcelona. Primera meitat XX. Autor desconegut. Col. V. Sanahuja

El Sr. Josep Ramon Reventós, per mediació de la Sra. Laia Foix (IEFC), fa donació de 4 capses amb 37 plaques de vidre de diferents formats sobre vaixells militars i mercants: vistes generals i detalls de coberta, vistes del port de Barcelona, i també de banys de mar (1910-20).



Coberta de vaixell no identificat. ca 1920. Autor desconegut. Col. JR Reventós


El Sr. Joan Riambau, en nom de la família de Maria Möller Bertran, dona 104 postals sobre espais i ports de costa datades a inicis del XX fins els anys 1980.





Blanes. Inicis XX. Postal: ATV. Col Maria Möller Bertran

Blanes. Inicis XX. Postal: ATV. Col Maria Möller Bertran

El Sr. Albert Ventosa Miret, fotògraf i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de dos reportatges d’autoria pròpia: a destacar el reportatge del bot de salvament de Calafell, durant un episodi d’incident (2013).

Bot de salvament. Calafell. 2013. Foto: A. Ventosa. Col. A. Ventosa


Seguim incorporant fotos sobre esports nàutics i competicions, amb la voluntat de treballar aquesta important part de la nostra història marítima: el Sr. Diego Yriarte, fotoperiodista, professor dels cursos de fotografia de mar del Museu, i col·laborador,  dona 11 fotografies d’obra pròpia sobre el Campionat europeu de Classe Nacra 17 a Barcelona, octubre 2015; i 8 fotografies sobre el taller de fotografia de l’MMB, Barcelona desperta, novembre 2016.


Les 2 imatges són del Campionat europeu de Classe Nacra 17 a Barcelona. 2015.Fotos: D. Yriarte. Col. D. Yriarte


S’ha comprat en una casa de subhastes 1 fotografia sobre un campionat de rem. 1930. Autor: Agustí Centelles.

Julio Gasòliba, campió d’skiff. 1930. Autor: A. Centelles


Per mediació del Sr. Jaume Cifré, s’han comprat en un llibreter de vell, dos lots de plaques de vidre estereoscòpiques inèdites (negatius i diapositives, 403 fotos + 87 fotos), i 13 fotografies suport paper, de les que destaquen un petit recull de vistes i vaixells a Noruega (fin.XIX, inicis XX). Les plaques, majoritàriament estan realitzades a Barcelona (treballs al port i a coberta de vaixells, retrats de vaixells) i estan datades en els anys 1920 aproximadament . El fotògraf, amateur, era militar de professió.


Noruega. Foto: A. Kalland.

Podeu veure una selecció d’adquisicions en la carpeta de Pinterest: MMB adquisicions Arxiu Fotogràfic
.

Agraïm molt a totes les persones i institucions que estan ajudant a completar les col·leccions fotogràfiques del Museu. Un patrimoni de tots i per a tots.


Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora 
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona

Links relacionats:


Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/01/noves-adquisicions-any-2016_26.html

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí