Noves adquisicions gener a abril 2016

  • Foto de mar
  • 11.04.2016
Durant aquests primers mesos de l’any 2016 hem incorporat nous materials fotogràfics, dels quals destaquem:

Vapor Infanta Isabel de Borbón. Barceona. 1 abril 1913. Autor desconegut (Col. J. Cifré)
El Sr. Jaume Cifré Sánchez ha donat, entre altres, una fotografia d’un retrat de grup a coberta vapor P. de Satrústegui, de la Cia Trasatlántica Española, 2 fotos del moll de Bosch i Alsina (Barcelona, 1a meitat XX), i 3 fotografies estereoscòpiques que completen la col·lecció de fotos rebudes en 2015 sobre el viatge inaugural del vapor Infanta Isabel de Borbón (detalls de coberta, i maniobres des del moll, any 1913).

Grup de tripulants a bord del P. de Satrústegui (CTE). ca. 1900-10 (Col. J. Cifré)

Coberta del Infanta Isabel de Borbón (CTE). Abril 1913.(Col. J. Cifré)
El Sr. Jordi Montoro Fort fa donació de col·leccions d’obra pròpia, entre elles, 594 fotografies de la Palamós ChristmasRace (2015), i de fotografies de temes molt variats, entre ells els banys de mar, vistes de ports i platges i retrats d’estudi (primera meitat s.XX).

Christmas Race. Palamós 2015. Fotos: J. Montoro

Cambra hiperbàrica, possiblement, a coberta de vaixell no identificat. ca. 1930 (Col. J. Montoro)

Banyistes. ca. 1970. Autor desconegut (Col. J. Montoro)
El Sr. Albert Ventosa Miret fa donació, entre altres, de 16 fotografies sobre el bot de salvament de Calafell, durant un petit incident (Calafell 2013). Autor: A. Ventosa.



Bot de salvament de Calafell. 2013. Fotos: A. Ventosa
El Sr. Jose de Dios Dacal fa donació de fotografies sobre vaixells militars. Algunes són d’obra pròpia, com les imatges del Patruller P9 Vencedor, i les altres són un exhaustiu recull de material molt selectiu de fons inèdits d’internet (vaixells militars, construcció naval, ports datats durant el s.XX), que restaran a disposició de l’usuari amb una finalitat exclusivament de consulta.


Patruller P9 Vencedor. 2016. Foto: J. de Dios Dacal

La Sra. Mireia Mayolas Créixams, comissària de l’exposició sobre vaixells de joguina que inaugurem el proper mes de maig, ha fet una intensa cerca de material gràfic sobre nens i vaixells de joguina entre arxius fotogràfics d’un bon nombre de centres i llocs, i també ha adquirit 23 fotografies, datades entre 1900 i 1960 aproximadament, que ha donat al Museu.

Nens amb vaixells de joguina. Autor desconegut. ca. 1900 (Col. M. Mayolas)

Nens amb vaixells de joguina. (Col. M. Mayolas)

El Sr. Vicente Sanahuja ha fet donació, entre elles, una postal dels vapor Recaldei Sofia Lopez a Vegadeo, ca. 1955 i una postal del vapor Rafita a Llanes, ca. 1955

Vapor Rafita. ca. 1955. Llanes. Foto: Ramonin Rozas (Col. V. Sanahuja)

Vapors Recalde i Sofia Lopez, ca. 1955. Vegadeo. Foto: Casa Figuerola (Col. V. Sanahuja) 
El Sr. Enrique Escribano fa donació d’un petit àlbum de fotografies del vaixell escola Galatea (1936). Foto: Reigosa- El Ferrol.

Album de postals del Galatea. (Col. E. Escribano)
El Sr. Jaume Arisa Albi, fa donació entre altres, de 4 còpies digitals de fotografies relacionades amb el Gremi de Bastaixos de Barcelona.


Gremi de Bastaixos Barcelona, ca. 1900. Autor desconegut (Col. J. Arisa)

El Sr. Josep Ramon Reventós fa donació de 4 capses amb 37 plaques de vidre de diferents formats sobre vaixells militars i mercants: vistes generals i detalls de coberta, vistes del port de Barcelona, i també de banys de mar (1910-20). Volem agrair a la Sra. Laia Foix, de l’IEFC, que va derivar aquesta petita donació de col·lecció temàtica nàutica cap el nostre museu. Accions de cooperació entre tècnics de les institucions ajuden sens dubte a canalitzar col·leccions envers els centres patrimonials, evitant pèrdues i fragmentacions de fons. 

Port de Barcelona, ca. 1910-20. Autor desconegut (Col. JR Reventós)

Coberta de vaixell de guerra. Barcelona. ca. 1910-20. Autor desconegut (Col. JR Reventós)

Cuirassat anglès al port de Barcelona. ca. 1910-20. Autor desconegut (Col. JR Reventós)

Bergantí goleta Europa atracat al port de Barcelona. Ca. 1910-20 (Col. JR Reventós)


Per a documentar aquesta col·lecció, han estat de gran ajut les expertes opinions d’alguns membres del grup de voluntaris de l’arxius fotogràfic, i el suport – fent una primera digitalització de treball- de la fotògrafa Clara Magadán:

Com sempre el nostre agraïment a totes les persones i entitats que ens ajuden a construir i enriquir les col·leccions fotogràfiques del Museu Marítim. Un patrimoni fotogràfic de tots i per a tots.

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona


Visualitza les noves adquisicions de l’arxiu fotogràfic a Pinterest.

Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2016/04/noves-adquisicions-gener-abril-2016.html

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí