Adquisicions de l’any 2015

  • Foto de mar
  • 29.02.2016
L’any 2015 l’arxiu fotogràfic ha ingressat  13.922 fotografies (sense comptabilitzar les centenars de fotografies generades per la pròpia institució: exposicions, actes, reproduccions dels objectes de les col·leccions, treballs de restauració, activitats del Museu, etc). Us presentem una selecció de fotografies, algunes de les quals ja han estat anunciades en mesos anteriors a través d’aquest blog. Les noves adquisicions són resultat de la gran generositat de molts dels nostres col·laboradors habituals i també de donacions ocasionals que permeten enriquir el patrimoni fotogràfic del Museu, i per tant, del país. En definitiva, de tots.

Donació Sr. Manuel Isnard Plens, antic president dels Amics del Museu Marítim i col·laborador del Museu de fotografies, entre elles destaquem, 1 fotografia B/N acampada Front de Juventuts (costa Calella Palafrugell?), 1 col·lecció postals “Cia Trasatlantica en la guerra de Ultramar, Cuba y Filpinas” (pintures de M. Barrionuevo); 1 postal banys de mar als Banys Sant Sebastià (Barcelona). 

Banys Sant Sebastià (Barcelona), ca 1920 (col. M. Isnard)
El Sr. Jordi Maseras Bover, fotògraf especialitzat en nàutica esportiva, dona 1156 fotografies sobre diversos temes: retrats de regatistes i persones vinculades a la nàutica esportiva, competicions de vela i motonàutica i actes, entre altres) dels anys 1960 a1990 aproximadament.


Windsurf Niel Pryde i l’equip Black and White. Foto: DR Eberlin (col. J. Maseras)

El Sr. Santiago García Hinojal fa donació de tres pel·lícules de temàtica marítima i una fotografia d’un avantpassat seu, Santiago Hinojal Olmedo, pertanyent al cos de la Marina Mercant.

Retrat de S. Hinojal Olmedo. 1924 . Foto: Idelmón (col. S. Garcia Hinojal)
El Sr. Delfí Alsina Ollé, aficionat a la pràctica de la immersió, dona 1 caixa estanca de fabricació artesanal per a càmera Minolta de film 8mm (ca. 1975) i 1 fotografia color del senyor Delfí Alsina fent immersió amb càmera (ca 1975).

Immersió amb càmera Minolta de film 8 mm, ca. 1975. Autor desconegut (col. Delfí Alsina Ollé)
El Sr. Joan Riambau Möller dona 46 postals sobre les viles de Portbou, Banyuls-Sur-Mer, Toulon, St.Brevin-les-Pins, Menton, Monaco, Marsella, Niça, i una expedició científica del “Princesse Alice” (inicis segle XX); i 22 còpies digitals de postals de les viles de Cerbère i Banyuls-sur –Mer (inicis segle XX).

Toulon. Primera meitat s.XX. Foto: A. Bougault (Col. J. Riambau Möller)
El Sr. Fabio Peña Pueyo, expert en coneixements sobre marina militar i voluntari col·laborador de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 11 fotografies en blanc i negre relacionades a l’accident de marines Nord-americanes al Port de Barcelona, que va tenir lloc al gener de 1977. Les fotografies són d’autoria pròpia.

USS Guam (LPH 9). Port de Barcelona, 22 de gener del 1977
Foto: Fabio Peña
El Sr. Josep Ortet i Blanco, com a president de l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Barcelona, dona 3 fotografies sobre la pel·lícula “Erik el vikingo”.
El Sr. Roger Marcet i Barbé dona una col·lecció de postals sobre el port de Barcelona i ports de l’Estat Espanyol, postals de vaixells (mitjans del segle XX), i també 1 càmera de fotografia amb la seva caixa estanca.


Port de Barcelona. Autor desconegut (Col. Roger Marcet)

La Sra. Sara Masó Maristany dona 1 còpia digital del retrat del vaixell Reina Maria Cristina, de la Compañía TrasatlánticaEspañola.

El Reina Maria Cristina, de la Cia Trasatlántica Española. (Col. Sara Masó)
El Sr. Vicente García Delgado, especialista en navegació i teoria sobre la vela llatina, dona 177 diapositives de barques en platges de la costa catalana, Sud de França i Balears (dècada 1980). Autor: Vicente Garcia-Delgado.

Muleta. Sant Carles de la Ràpita. ca. 1980. Foto: V. Garcia-Delgado

Barques a la platja de Sa Riera, ca. 1980. Foto: V. Garcia-Delgado

El Sr. Carlos E. Court Lucero dona una col·lecció de fotografies navals a les Illes Canàries (any 2015), d’autoria pròpia.


Foto: Carlos E. Court. 2015

El Sr. Josep-Anton Trepat dona un conjunt de materials gràfics originals que es van servir als mitjans de comunicació per a confeccionar notícies sobre diferents esdeveniments (projecte “Fortuna” a la regata “Whitbread Round the World Race 1989-90”, l’Equip Olímpic Espanyol de Vela als JJOO Barcelona 1992 i entre altres, anys 1989 fins el 1994):  imatges de televisió en format professional, domèstic (VHS), 7.122 diapositives i publicacions (dossiers, revistes “Yate”, “Bitácora”, “Voiles”).

I regata Fortuna (Col. J.A. Trepat)

La Fundació Suport Museu Marítim de Barcelona dona una col·lecció de 780 fotografies pertanyents al pintor Martí Barrionuevo que havia recol·lectat durant anys per a documentar les seves pintures sobre retrats de vaixells de diferents navilieres, entre elles la Cia Trasmediterranea, Pinillos, Cia Trasatlántica Española. També hi forma part d’aquesta adquisició un lot de 500 diapositives, aproximadament, sobre les reproduccions de l’obra pictòrica del Sr. Martí Barrionuevo.

Donació de la Sra. Dolores Burzaco Mayo d’un àlbum de fotografies relacionat amb el vapor lgotz-Mendi.
El Sr. Jaume Cifré Sánchez, col·leccionista i expert en marina mercant i militar, i voluntari col·laborador de l’arxiu fotogràfic, dona al Museu una col·lecció de fotografies sobre retrats de vaixells mercants, pesquers, militars i d’oci, tripulants i passatgers, així com vistes de diversos ports, entre les que destaquem1 àlbum de fotografies “Cabo San Roque, (Cia Ybarra). Vistes interiors. Ca. 1955; 1 fotografia b/n coberta amb emigrants; 1 fotografia b/n varada veler Sant Jordi a Sant Feliu Guíxols 1921;1 fotografia b/n mercants i grues, port de Melilla, ca. 1950; 1 fotografia b/n mercants i grues, port de Sagunto, ca. 1950; 1 fotografia b/n proes vaixells, un d’ells El Kantara (Palamós 1936); fotografies b/n pescadors, port Barcelona; 1 fotografia b/n bergantí goleta “Rosendo”; 1 fotografia B/N de passatgers a bord del “Monte Amboto” (1942); 3 fotografies b/n vaixells al port de Barcelona; 1 fotografia B/N tripulants a coberta de vaixell no identificat; 1 fotografia B/N passatgera a coberta del vapor Mallorca, 1948; 1 fotografia B/N passatgera i tripulant a coberta vaixell no identificat, ca. 1940; 1 fotografia B/N de detall del C. López i López (CTE); 2 fotografies B/N detall plomes de paquebot, Barcelona, ca. 1950; 4 fotografies estereoscòpiques viatge inaugural vapor Infanta Isabel de Borbón, Barcelona-Montevideo-Buenos Aires, capità Manuel Deschamps/primer maquinista Ramón Mellado. 1913; 2 fotografies estereoscòpiques vapor Reina Victoria Eugenia 1913; 6 fotografies estereoscòpiques vaixells militars port Barcelona ca 1910.

Port de Barcelona. Mitjans XX. Autor desconegut (Col. J. Cifré)

Port de Barcelona. Mitjans XX. Autor desconegut (Col. J. Cifré)

A coberta. ca. 1950. Autor desconegut (Col. J. Cifré)
El Sr. José De Dios Dacal, fotògraf, col·leccionista i expert en  marina militar, dona fotografies digitals: 1787 fotografies digitals de vaixells militars, any 2015 (autor: J. de Dios Dacal); i 998 fotografies digitals vaixells militars, construcció naval, ports (s.XX i XXI) fruit de la cerca de materials inèdits per les xarxes.


Buque desembarcament L52 Castilla España. Barcelona 2015 Foto: J. de Dios

Submarí S 359 TCG Burakreis. Turquia.
Port de Barcelona. 2015. Foto: J. de Dios
El Sr. Manuel Garcia Garcia, col·leccionista, expert en filatèlia naval i voluntari col·laborador de l’arxiu fotogràfic, dona un conjunt de fotografies d’embarcacions en les Balears i rius de Polònia (2015), així com unes còpies d’unes aquarel·les del creuer “Carlos V”, del submarí “Peral” i de la llanxa canonera “Lanao” que realitza a partir de la recerca de fotografies i documentació.

Aqüarel:la del creuer “Carlos V”, realitzada a partir de fotografia.
Autor: M. Garcia Garcia
El Sr. Jordi Montoro Fort, fotògraf, expert en marina i voluntari col·laborador de l’arxiu fotogràfic, dona un fons fotogràfic molt divers, del que destaquen fotografies sobre banys, ports, nens amb vaixells de joguina i retrats de vaixells de la Península Ibèricai fora d’Espanya (inicis del XX a ca. 1970), entre les que destaquem 17 fotografies de banyistes (segle XX); 1 foto barques de pesca a la platja zona Cerbère (1a meitat XX); 17 retrats d’estudi amb nens i/o adults amb vestimenta de mariner (segle XX); 12 fotografies de nens amb vaixells de joguina i/o jocs de platja   Així mateix ens dona un conjunt de fotografies d’autoria pròpia: 594 fotografies digitals de la Palamós ChristmasRace (2014), 389 fotografies digitals dels interiors dels paquebots: Norwegian jewel, Century i Grand Mistral, 11 fotografies digitals sobre el rem de mar (2015); 256 fotografies digitals de paquebots i vaixells diversos al port de Barcelona (2015).

Mariners de la Aeronàutica Naval. Autor desconegut (Col. J. Montoro)

Postal (col. J. Montoro)



Paquebot “SNAV Adriatico”. 2015. Foto: J. Montoro

El Sr. Vicente L. Sanahuja, col·leccionista, investigador i redactor del blog Vida Marítima (que recentment ha recomanat l’Instituto Cervantes), i voluntari col·laborador de l’arxiu fotogràfic) ha donat un conjunt de fotografies sobre, principalment, retrats de vaixells durant la primera meitat del XX, entre les que destaquem: 1 postal del vapor Sevilla (ex Vinuesa), 1909; 1 postal del vapor José Roca, ca 1910. ATV 2178;     1 postal port de Bilbao, vapor Cotilla, ca. 1903; 2 postals port de Bilbao, 1a meitat s.XX; 1 postal vapor Romulus, 1a meitat s.XX; 1 postal del vapor M. Arnus i del vapor Jaume d’Urgell; 1 postal dels vapors Jaume d’Urgell, M. Arnús i llagut Capitan Revuelta, ca. 1920; 1 postal, port de Màlaga, vapor Berenguer el Grande atracat, ca. 1900; 1 fotografia B/N del pont del vapor Jose Roca, ca. 1900; 1 fotografia B/N del vaixell Ciudad de Alcira.; 1 postal vapor al port de Cette; 1 postal creuer Reina Isabel; 1 postal vapor Elvira ca 1910; 1 fotografia B/N vaixell Ciudad de Alcira; 1 fotografia d’un vapor al port de Palamós ca. 1908


Port de Palamós, ca. 1908. Autor desconegut (Col. V. Sanahuja)

Vapor “Sevilla” (Col. V. Sanahuja)


Donació del Sr. Albert Campanera, expert en marina militar, col·leccionista, investigador i voluntari col·laborador del Museu, de 2 còpies digitals del submergible ESPADARTE (1913); i 9 fotografies digitals de pràctics pujant a bord de la fragata de guerra “Uniao”. Barcelona 2015.

Pràctic pujant a bord del “Uniao”. 2015 Barcelona.
Foto: A. Campanera



El Sr. Xavier Agramont Cruanyes, fotògraf i voluntari col·laborador de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 8 diapositives color Pas Universal sobre el port de Barcelona (ca. 1963), d’autoria pròpia.
Compra d’un daguerreotip d’un retrat de mariner, ca. 1860, en una casa de subhastes.

Autor desconegut. ca 1860
Podeu veure una selecció d’adquisicions en la carpeta de Pinterest: MMB adquisicions Arxiu Fotogràfic
Agraïm molt a totes les persones i institucions que estan ajudant a completar les col·leccions fotogràfiques del Museu. Un patrimoni de tots i per a tots.


Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora 
Arxiu Fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona


Posts relacionats:
Noves adquisicions: abril a octubre 2015
Noves adquicions: gener a abril 2015

Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2016/02/adquisicions-de-lany-2015.html



  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí