Noves adquisicions: abril a octubre 2015

  • Foto de mar
  • 14.10.2015
Durant els mesos de maig a octubre de 2015 hem incorporat nous materials fotogràfics, dels quals destaquem:
Adquisició en una casa de subhastes d’un daguerrotip en el que apareix el retrat d’un mariner (s. XIX). 
Daguerrotip. Autor desconegut. s.XIX
Estoig del daguerrotip
El sr. Jaume Cifré Sánchez ha donat, entre altres, un àlbumde fotografies del paquebot “Cabo San Roque”, ca. 1955, amb vistes dels interiors que mostren la moda de les arts decoratives dels anys 1950 (salons, menjadors, camarots). Destaquem també un conjunt de fotografies estereoscòpiques sobre cartró (8,5 x 18 cm), entre elles les imatges sobre el viatge inaugural Barcelona-Montevideo-Buenos Aires del vapor “Infanta Isabel de Borbón” (CTE), del 4 abril 1913, en les que apareixen el capità Manuel Deschamps i el primer maquinista Ramón Mellado; i també un parell de vistes del port de Barcelona, del mateix dia, amb el vapor “Reina Victoria Eugenia” (CTE).
Saló del Infanta Isabel de Borbón. A l’esquerra, capità Deschamps. A la dreta, Ramón Mellado. Autor desconegut. 1913

Reina Victoria Eugenia. Barcelona 1913. Autor desconegut

Coberta de l’àlbum de fotografies del “Cabo San Roque”. ca. 1955
“Cabo San Roque”: Sala de jocs infantils.
ca. 1955. Autor desconegut

Destaquem, de les donacions del sr. Vicente L. Sanahuja, les fotografies de diversos vapors. És interessant destacar que (igual que en donacions com la del sr. Cifré) algunes d’elles són fotos de vaixells sobre els que és escassa la documentació gràfica i/o sabem el nom de l’embarcació gràcies a la gran erudició dels experts com en Vicente Sanahuja i el sr. Cifré. Altres imatges, és francament molt difícil saber el nom del vaixell representat, com és el cas de la foto 72420F que també compartim en aquest post. Teniu alguna informació que ajudi a identificar-la (data, autor, nom del vaixell)?
D’esquerra a dreta, vapor “Corisco”, creuer ” Reina Isabel”, vapor “Elobey”.
Autor desconegut
NI 72420F. Vapor no identificat. Cette. ca. 1920. Autor desconegut

El sr. Manuel Garcia Garcia fa donació de 8 fotografies de vaixells de Polònia (2015).
Riu Dunajec (Polònia). 2015. Autor: Manuel Garcia Garcia
Del sr. José de Dios Dacal, expert en marina militar, destaquem la donació d’una col·lecció de 108 fotografies del submarí S359 TCG Burakreis al port de Barcelona (2015).
Submarí S359 TCG Burakreis. Barcelona 2015. Autor: J. de Dios Dacal
El sr. Jordi Montoro Fort, en la seva tasca activa buscant fotografies en “llibreries de vell” i mercats d’antiquaris, fa donació d’una col·lecció de fotografies de la primera meitat del s.XX sobre vistes de ports, banyistes, esports nàutics, amb la fita de donar-les a l’Arxiu Fotogràfic. Els temes són molt variats, entre ells els banys de mar, vistes de ports i platges i retrats d’estudi (primera meitat s.XX). Destaquem aquesta fotografia d’un equip de remers que té unes anotacions en el revers.
Equip de rem canoa “Colón”. 1909. Autor desconegut. Anvers i revers
El sr. Albert Campanera fa donació de 2 còpies digitals del submergible “Espadarte” (1913), i 9 fotografies digitals de pràctics del port de Barcelona pujant a bord de la fragata de guerra “Uniao” (2015). Valorem molt les imatges sobre els oficis al port com en aquest cas, els pràctics, sobre els que conservem molt poques fotos.

Submergible “Espadarte”. 1913. Autor desconegut


Pràctic pujant a bord de la fragata “Uniao”. Barcelona 2015. Autor: A. Campanera

Els senyors Albert Campanera, Jaume Cifré Sánchez, José de Dios Dacal, Manuel Garcia Garcia, Jordi Montoro Fort i Vicente L. Sanahuja són erudits en marina civil i militar, i actius col·laboradors-voluntaris de l’arxiu fotogràfic de l’MMB que, amb gestos com aquests, estan ajudant a enriquir ( i evitar que es dispersi i es perdi) el nostre patrimoni marítim.
Com sempre el nostre agraïment a totes les persones i entitats que ens ajuden a construir i enriquir les col·leccions fotogràfiques del Museu Marítim. Un patrimoni fotogràfic de tots i per a tots.
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu Fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona

Posts relacionats:



  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí