Nova sessió d’identificació de fotografies navals

  • Foto de mar
  • 08.01.2015
Molt bon any nou! Fa unes setmanes varem fer una nova reunió amb els col·leccionistes i fotògrafs navals que ens ajuden a identificar aquelles fotografies del Museu Marítim que tenen certes mancances documentals. Aspectes com qui és l’autor, el nom del vaixell, el lloc geogràfic o la data, entre altres, són un tresor ben preuat en la òptima catalogació dels fons fotogràfics. Per tant, quan disposem de persones que coneixen molt bé la temàtica i ens hi dediquen el seu temps i la seva il·lusió, diem que ens fan donació d’un estimat regal.
Port de Buenos Aires, 1892-1894. Autor desconegut
Cada dimarts, alguns components d’aquest grup de voluntaris-col.laboradors de l’arxiu fotogràfic s’estan reunint en el museu per repassar i completar la informació de cada una de les fotografies sobre vaixells mercants i militars. En Jaume Cifré, Enrique Escribano, Manolo Garcia, Jordi Montoro i Vicente Sanahuja fan una veritable tasca de recerca completant les dades més bàsiques que no apareixen en la fitxa de catalogació (molt variable segons cada un dels casos) però també documenten la història de molts dels vaixells retratats: lloc i any de construcció, canvis de noms del vaixell, canvi d’armadors, accidents, i altres dades significatives o curioses.


D’esquerra a dreta, “Comité de savis”: Jaume Cifré, Enrique Escribano, Vicente Sanahuja, Manolo Garcia.

 Les dades que localitzen s’introdueixen de manera sistemàtica en un petit formulari ( o fitxa molt bàsica) que conté alguns dels camps de la fitxa del programari documental (ara en procés de migració a MuseumPlus). D’aquesta manera, les dades de cada un dels camps concordaran amb les etiquetes de destí de la fitxa de catalogació (en color rosa).




A partir dels casos fotogràfics més complicats o curiosos, anem elaborant una selecció de fotografies per a posar en comú en les sessions identificatives programades amb la resta del grup de col·leccionistes i fotògrafs navals, que és un grup obert, i que creix amb nous interessats en aquesta matèria. Compartim coneixement i aprenem tots. I passem una agradable, interessant i divertida reunió. Unes setmanes abans de la trobada, enviem un email amb un conjunt de 20 imatges que debatrem en el Museu. D’aquesta manera, tots tenim temps de documentar-les fins a on puguem, i també donem opció als que no poden venir a la sessió del Museu perquè, si s’escau, donin la seva opinió per email o per telèfon.

En aquesta imatge, un detall que ha ajudat a datar la fotografia és la presència de la Duana de Taylor, enderrocada el 1894. Els experts daten la foto entre el 1892 i 1894.


Durant la sessió d’identificació de fotografies. Foto: S. Dahl


Per 2015 hem programat el calendari amb 4 sessions que seran els dies: 17 de febrer, 12 de maig (sessió dedicada exclusivament als desastres marítims), 22 de setembre i 15 de desembre.
Si esteu interessats en assistir a les sessions, o teniu simple curiositat, o coneixeu algú a que li pugui interessar o ens vulgui donar un cop de mà, us animem a contactar amb nosaltres a través d’aquest blog o a mi mateixa al email dahlts@diba.cat.

Habitualment les sessions es centren en identificar les fotografies dels fons del Museu, però també compartim imatges existents a les col·leccions particulars. 

Post escrit per Silvia Dahl. Arxiu Fotogràfic.
Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona


  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí