La guerra dels animals

  • Foto de mar
  • 30.10.2014
L’estrena de la pel·lícula d’Steven Spilberg, War Horse ha servit per recordar-nos una historia poc coneguda: la dels animals que han participat en conflictes armats i han estat protagonistes, víctimes i potser també herois en diferents moments i escenaris militars. Alguns, com ara els cavalls, els gossos, els coloms o els rucs, han estat mobilitzats i han prestat el servei més adient a les seves habilitats. Per exemple, a l’exposició En guerra!, que es va poder veure al CCCB de Barcelona l’any 2004, hi havia un gos dissecat, heroi de la Segona Guerra Mundial; si no recordo malament, havia lluitat a les files de l’exèrcit soviètic. Podeu veure una foto (la 03).

En general, gossos i gats principalment eren les mascotes preferides, que compartien la vida dels militars en llocs tan variats com  Groenlandia, el desert de Líbia,  la selva de Malaisia, o la mar. Precisament us mostrem la foto d’un d’aquests gossos veterans de guerra. El nostre amic, de graduació desconeguda, és un destacat membre de la tripulació d’un vaixell de la Royal Navy. La foto forma part d’un lot de fotografies que el consolat britànic a Barcelona va dipositar al Museu Marítim de Barcelona. Es tracta de material propagandístic realitzat durant els anys de la Segona Guerra Mundial.



Foto: Col·lecció Consolat Britànic

 

El fotògraf va tenir molt d’encert en el moment de retratar el gos en la postura pròpia d’un sergent rondinaire. Transmet també la flema del caràcter britànic, disposat a resistir amb tenacitat davant la pressió d’Alemanya, Itàlia o el Japó. Recordeu també que el bulldog simbolitza també  la resistència de Gran Bretanya associada popularment a la figura de Winston Churchill, de forma que la foto té uns valors que van més enllà de l’anècdota.
 
Com podeu veure, sobre la foto algú va enganxar un paper amb el text: Terminantemente prohibida la entrada / Keep out except on bussiness. No sabem si aquesta foto, impresa en paper en una mida gran (gairebé un A3) va ser utilitzada en alguna oficina o taller, com a nota humorística, o si el paperet venia ja de fàbrica com a peu de foto. En tot cas, us convidem a fer-ne una impressió i penjar-la al vostre lloc de treball.
 
L’Imperial War Museum de Londres va publicar fa uns anys aquesta foto en format postal, per vendre-la a la seva botiga. En el revers incorpora la següent referència: Venus, the captain’s dog, on board a British  destroyer, Second World War. Si un capità de la Royal Navy tenia un gos de nom Venus, no hi ha cap dubte que el nostre sergent era una gossa!!!

Si el tema de la guerra dels animals us interessa, us recomano navegar per la xarxa, on trobareu centenars de fotos curioses sobre aquesta matèria, i també consultar aquesta pàgina , entre d’altres. 

Post escrit per Enric Garcia. Cap de l’Àrea de
Col·leccions i Coneixement del Museu Marítim de Barcelona

Posts relacionats:

Aliadòfils vs Germanòfils
 


  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí