La fotografia submarina de Hans Hass entra al Museu

  • Foto de mar
  • 27.06.2014

Aquesta setmana hem recepcionat el primer objecte que entra al nostre museu per a formar part de l’exposició sobre càmeres submarines, amb previsió d’inauguració el proper mes d’octubre. Es tracta d’una Rolleimarin, que ens ha cedit de la seva col·lecció particular el prestigiós fotògraf submarí Enrique Dauner.

Submarinista amb Rolleimarin.
Foto: Eduard Admetlla (Col·lecció E. Admetlla)
La selecció d’aquesta Rolleimarin no és fortuïta. Per una banda, volem fer un homenatge a un dels pioners de la imatge submarina, Hans Hass, amb la selecció d’una mostra de les seves caixes estanques, provinents de les col·leccions particulars d’Andrés Clarós, Enrique Dauner i també del Museum Aquazoo (Düsseldorf). Unes peces úniques en el món que es podran veure juntes per primera vegada en aquesta exposició. Per altra banda, aquesta peça té la particularitat d’estar signada i dedicada pel propi Hans Hass a Enrique Dauner.

Hans Hass durant una visita a Barcelona. Foto: E. Dauner

Hans Hass ( Viena 1919-2013), zoòleg i explorador submarí, va ser un gran impulsor en la  divulgació dels fons marí a través de la fotografia i filmació submarina, així com de nombroses conferències i publicacions. Menys conegut que el famós comandant Jacques Cousteau, la seva tasca en l’exploració del món submarí s’inicia a finals dels anys 30 del segle passat, en un temps de gran desconeixement sobre les espècies marines. El mateix Hans Hass afirmava: “Per primera vegada filmàvem coses que, excepte nosaltres, mai ningú no havia vist” (Hans Hass.Aventuras y exploraciones submarinas. Ed. Juventud. Barcelona 1983). El 1939 ja dissenyava les seves pròpies caixes estanques i, anys després, en el 1954 s’inicia la comercialització de la mítica caixa Rolleimarin, adaptada a la càmera Rollei.



Lotte Hass amb Rolleimarin (Col·lecció A. Clarós)






Programa del film “Aventures en el Mar Roig” 1951(Col·lecció A. Clarós)





Recull de premsa (Col·lecció A. Clarós)

 

 
 
 
Andrés Clarós i Rolleimarin
 
 
Serà una ocasió per a fer una entranyable menció a aquest gran divulgador dels fons marins a través d’ una selecció de les seves càmeres, fotografies i publicacions. I és que portem mesos de treball en l’elaboració d’aquesta exposició dedicada a l’experimentació i descobriments en la captura de les imatges submarines. A mesura que anem nosaltres mateixos explorant el món submarí a través de les càmeres, caixes, fotografies, escrits i objectes fruit de la invenció d’uns homes amb un esperit aventurer i una forta passió pel mar, l’exposició va agafant cada dia més forma!
Alguns d’aquests materials sobre les expedicions de Hans Hass, junt amb un gran nombre de càmeres submarines originals datades de finals del XIX fins a l’actualitat, els podreu veure en l’exposició  “CÀMERES DE FOTOGRAFIA SUBMARINA. El repte de fotografiar sota l’aigua”, del 23 d’octubre de 2014 fins el mes d’abril de 2015 al Museu Marítim de Barcelona (ho hem ampliat dos mesos).



Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-

Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí