Fotografia submarina: de la placa de vidre a la tarja digital

  • Foto de mar
  • 17.03.2014
Aquest any 2014 celebrem que ja han passat 175 anys des de que Louis Daguerre va presentar el seu invent, el daguerreotip, a l’Acadèmia de Ciències de Paris. Oficialment, la primera fotografia.

Prototipus Rolleimarin, Hans Hass (col·lecció A. Clarós)

Per a celebrar aquest esdeveniment,  volem fer un homenatge als homes i dones que han dedicat la seva vida, o una part d’ella, a fotografiar els fons marins, des de la segona meitat del segle XIX fins a l’actualitat. En uns inicis, aquestes fotografies es van fer amb uns mitjans totalment experimentals i casolans, no sols per l’enginy fotogràfic emprat sota l’aigua, sinó també per la mateixa adaptació de l’ésser humà al fons marí. D’això ja fa uns 150 anys

Per això, estem treballant i construint una exposició en el Museu Marítim que expliqui l’evolució de la maquinària fotogràfica submarina. Per primer cop a Catalunya (i a Espanya), s’exposarà una completa col·lecció de càmeres submarines de fotografiar i filmar, caixes estanques i accessoris, en un únic espai. Entre elles, la rèplica de Louis Boutan (1893), les Rolleimarin (Hans Hass, anys 1950), o la Calypso Phot (1960), provinents principalment de la col·lecció privada de Andrés Clarós, i també d’altres col·leccions de dins i fora l’estat. Aquest interessantíssim material anirà acompanyat per documents i fotografies originals.
Sens dubte, serà una ocasió única per a contemplar un gran nombre de màquines molt poc conegudes i vistes, i serà una manera lúdica i apte per a tots els públics, per a aprendre el fenomen de la fotografia sota el mar, des dels inicis fins a l’actualitat. Des de les plaques de vidre en blanc i negre, fins a l’explosió de l’era digital. Des de les primeres instantànies sobre els desconeguts fons marins a pocs metres de la superfície de l’aigua, fins a les actuals imatges a centenars de metres de profunditat en la cerca d’un món encara per acabar d’explorar on hi conviuen espècies abissals i també vaixells enfonsats, com el llegendari Titànic.



Primera caixa estanca de Louis Boutan (rèplica), ca. 1896



Flash aplicat a la fotografía submarina (Col·lecció A.Clarós)





L’ocasió val la pena. La inauguració està prevista pel proper mes d’octubre. A través d’aquest blog anirem resseguint aquest projecte expositiu i un programa d’activitats lligats a la fotografia submarina molt interessant. 

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-
Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí