En Camil Busquets i la fotografia naval (1a entrega)

  • Foto de mar
  • 12.12.2013
Estem orgullosos i agraïts que els amants dels vaixells i de la fotografia naval estableixin uns vincles tan propers amb nosaltres. Ens ajuden a enriquir les nostres col·leccions fent donació de fotografies i documentant molts aspectes de la fotografia de mar. En Camil Busquets i Vilanova ja porta un grapat d’anys navegant per aquesta passió compartida amb nosaltres de la qual sempre troba la manera per donar-nos un cop de mà. Setmanes enrere ens proposava escriure uns textos que fessin d’aproximació a la història de la fotografia centrant-se en la foto lligada al mar i també en les vivències i contactes amb els seus “col·legues” aficionats pels vaixells i el mar. Després de tants anys, sens dubte, el seu bagatge d’experiències i coneixement és un veritable pou de saviesa, que ara tenim la sort de que el vulgui compartir amb tots nosaltres.
D’esquerra a dreta: Antoni Blasi Alvarez, Camil Busquets Vilanova, Manuel Galilea Palau i Josep Piqué Bagué, a la bocana del port de Barcelona. Autor desconegut, ca. 1970
En Camil Busquets és un modelista, fotògraf i publicista naval de referència en el nostre país. Amb el seu sentit de l’humor tan entranyable com característic, sempre diu que la seva afició pels vaixells és un dubte existencial per resoldre doncs encara no sap exactament d’on prové. Tot apunta a que va començar quan, de ben petit, se li va despertar l’afició pels vaixells fent col·lecció de “cromos” d’embarcacions de guerra. Però el que veritablement va influir de manera determinant en la pràctica de la fotografia va ser l’afició pel modelisme naval. Als 9 anys va començar a construir models de vaixells i, no pas gaires anys després, el seu pare li va regalar una càmera Kodak que seria l’eina ideal per a documentar els models de vaixell que va retratar de manera molt fructífera.
El que ell considera que és una data de referència en la seva obra fotogràfica de retrats “al natural”, que són les seves primeres fotografies interessants, és l’any 1953, concretament al setembre de 1953, en el context de l’arribada de la flota de la US Navy al port de Barcelona. Durant la dècada dels 50 fins a inicis dels 60, les nombroses visites d’aquesta flota serien la delícia dels amants de la fotografia naval. Setmana a setmana en Camil Busquets va fotografiar gairebé tots els vaixells militars que entraven al port construint així la base de la seva incipient col·lecció. Amb els anys ha retratat gairebé totes les variades tipologies de vaixells existents en aquesta era, no obstant la seva especialització rau en els militars, fotografiant sistemàticament les flotes de nacionalitats d’arreu el món.

Retrat de Camil Busquets Vilanova, sortint per l’ escotilla de màquines del pescamines espanyol SEGURA (M 31). 
Foto: Jose de Dios Dacal, ca. 2001
La seva obra pròpia fotogràfica supera les 150.000 fotografies realitzades en quasi tots els suports utilitzats a partir dels anys 50. Entre les seves especialitzacions està la tecnologia i historia naval; el modelisme estàtic i dinàmic i la motonàutica radio-controlada. Té un extens treball i col·laboració en revistes, llibres, fascicles, col·leccionables, premsa i audiovisuals especialitzats com la revista “Modelismo e historia”, “RC Model” i “Kid’s”, entre molts altres. Tanmateix algunes de les seves publicacions són: Busquets i Vilanova, C. Grandes veleros del mundo. Edimat Libros, 2004; Busquets i Vilanova, C. Jarcia, palos y velas. Ed. Aqualarga, 1998; Busquets Vilanova, C.; Garcia Garralon, M. Velers. Angle editorial, Barcelona 2008. Dins l’enciclopèdia El hombre y la mar, Grupo editorial SA, Madrid., els volums: La mar en Guerra i La lucha en la mar y por la mar.
Després d’haver-se passat a la fotografia digital, aquest últims anys ha començat a digitalitzar el seu fons de diapositives, negatius i còpies en paper, així com el d’altres col·leccions provinents de fotògrafs navals col·legues seus.
Aquí teniu tres documents escrits per Camil Busquets sobre la història de la fotografia a nivell general i que serveix com a preàmbul per a contextualitzar el proper post sobre una temàtica més específica: la fotografia naval. 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí