II Jornada de fotografia a Museus i Arxius – Conclusions

  • Foto de mar
  • 20.06.2013


Presentació de la II Jornada sobre la fotografia a museus i arxius.
D’esquerra a dreta: Sïlvia Dahl, conservadora de l’Arxiu Fotogràfic del MMB; Roger Marcet, director general del MMB i Anna Bussom, cap del Servei de Suport Tècnic i Inventari de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Foto: J.L. Biel

El passat 30 de maig, de nou, ens unia la fotografia en la sala d’actes del Museu Marítim en celebrar la II Jornada de fotografia a museus i arxius. En aquesta ocasió, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya junt amb el Museu Marítim fèiem la presentació de la Categoria de Fotografia dins el programari MuseumPlus.

Aquesta segona convocatòria demostra que la fotografia està en el lloc on toca, que anem treballant i avançant, i que està en un moment que sembla que desperta més interès i li estan començant a passar coses: es parla més d’ella, i se sent més la seva presència en sectors on abans no estàvem acostumats a veure-la massa implicada: exposicions fotogràfiques, publicacions, treballs de recerca, etc… Alguna cosa està passant. Fotògrafs, col·leccionistes, galeries d’art, cases de subhastes, museus, arxius, biblioteques i, en general la societat, hem descobert que tenim un patrimoni valuós. En els museus veiem que la “germaneta petita” dels nostres fons ha crescut, se’ns ha fet gran, i hem hagut d’adaptar les eines i maneres de treballar per a posar-la en una posició igual entre els bens culturals que nodreixen els nostres museus. Entre elles, les eines que ens ajuden a documentar l’artefacte fotogràfic com un objecte més entre el patrimoni dels museus, amb les seves particularitats ben complexes. En el cas que ens tocava en aquesta jornada, varem tractar sobre el paper de la documentació i la base de dades de MuseumPlus adaptada a la fotografia.
En les conclusions de la I Jornada de fotografia a museus i arxius, ens varem comprometre a que la jornada i alguns dels temes sobre la gestió i treball en la fotografia no quedessin sols en la trobada, sinó que evolucionessin cap a maneres de donar solucions, i de treballar. Varem recollir la proposta d’establir grups de treball i ens hi varem comprometre. Alguns tècnics de museus, arxius i biblioteques varen sumar-s’hi de bon començament. Es així que, una de les prioritats que teníem era resoldre una catalogació efectiva en els museus aprofitant la base de dades de Museumplus donat que no tenia resolt el tema de la fotografia i precisava d’una adaptació envers el citat artefacte. Ens interessava que els museus, que tenim més avançada la tasca documental per la gran majoria del nostres fons patrimonials, afegíssim l’objecte fotogràfic en la mateixa base de dades per a una gestió conjunta. Els darrers anys, els museus hem estat buscant solucions a la descripció fotogràfica. En no haver un criteri unificat, alguns museus hem construït les bases de dades en Acces, Knosys, etc; i altres museus hem treballat en MuseumPlus dins el mòdul Fototeca o en alguna de les categories (art, etc).

D’aquí la necessitat de trobar un gestor comú entre els museus i d’aquí a crear un grup de treball sobre la fotografia i MuseumPlus, en el que durant un any hem estat treballant una categoria específica sobre la fotografia.  Era necessari reflexionar i posar unes bones bases si volíem que el programari fos l’eina eficaç. Una de les primeres sorpreses va ser que cap dels països que utilitzen MuseumPlus no tinguessin una versió específica per la fotografia. Bé, ens afermava més a la idea de que havíem d’invertir esforços i hores en construir la fitxa. L’experiència i bona feina realitzada per la metodologia arxivística i la biblioteconomia envers la fotografia, ens va ajudar a enriquir aquest treball i ens apropava a una visió més global i enriquidora per part de tots en el que suposa la complexitat de l’artefacte-document-objecte fotogràfic.
Quan ja teníem força avançada la nova categoria, varem presentar-la a Anna Busom, Cap del Servei de Suport Tècnic i Inventari Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. A partir d’aquest moment el projecte entrava en una nova dimensió gràcies al recolzament immediat que va tenir i al compromís de suport per part de l’Anna Busom. Una de les primeres accions seria la de fer una presentació del nou model de fitxa que es materialitzaria en la Jornada del 30 de maig.
Aquest grup, que segueix creixent, està format per tècnics amb perfils professionals diferents, provinents de museus, arxius i biblioteques, i amb un objectiu comú: la fotografia. El formem les següents persones (per ordre alfabètic): Lourdes Boix (Museu de l’Anxova i la Sal- l’Escala); Silvia Dahl (Museu Marítim de Barcelona); Tatiana Donoso (fotògrafa); Cristina Espuga (Museu de la Nàutica del Masnou); Conxita Gil (Museu d’Història de Catalunya); Mariona Font (Museu de l’Anxova i la Sal- l’Escala); Laia Foix (Institut d’estudis Fotogràfics de Catalunya); Dolors Jurado (Museu Marítim de Barcelona); Ricard Marco (Biblioteca Nacional de Catalunya); Esther Martos (Zetcom-MuseumPlus); Susanna Muriel (Arxivera fons fotogràfics); Imma Navarro (Arxiu Nacional de Catalunya); Mercè Riera (Biblioteca Nacional de Catalunya); Francesca Rosés (Museu d’Història de Catalunya); Teresa Rodón (Museu d’Història de Catalunya), Montse Ruiz (Arxiu Fotogràfic de Barcelona); Margarida Sala (Museu d’Història de Catalunya); Nuria Teno (Museu de la Pesca, Palamós).
Pel que respecta al “modus operandi” del primer funcionament de la nova categoria, i per a fer el mes participatiu el projecte, es va establir que hi hagués un període de proves. Es va seleccionar un grup de museus que fos el més representatiu possible per volum de col·leccions i temàtica, entre altres coses. A partir de la data de la Jornada hem establert un període de proves d’uns 15 dies per a que aquest grup de ” museus-pilot” provin la categoria de fotografia i hi puguin aportar opinions i suggeriments de millora. Els museus són: Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Museu de la Pesca de Palamós, Museu de les Terres de l’Ebre , MNAC, Museu d’Arbúcies , Museu d’Art Jaume Morera, Museu d’Història de Catalunya , Museu Marítim de Barcelona, Museu de l’Anxova (l’Escala)
A finals de setembre, els museus que tinguin Museumplus podran sol·licitar l’actualització sense cap cost. De la mateixa manera, els centres, persones o institucions que vulguin adquirir aquesta base de dades que ja contempla la fotografia com un element patrimonial més entre els que conformen els seus fons, també hi podrà accedir. Paral·lelament, seguim treballant els tesaurus amb el grup de treball amb la voluntat d’unificar criteris i vocabularis específics envers el document fotogràfic que defineixin una descripció i unes cerques eficaces.


Ponents de la II Jornada de la fotografia a museus i arxius presentant la fitxa “fotografia” per al programari MuseumPlus (Esther Martos, Zetcom i  Dolors Jurado i Sílvia Dahl, conservadores del MMB). Foto: J.L. Biel
En la taula rodona que donaria pas a la cloenda de la Jornada es va debatre sobre la necessitat de seguir unificant esforços i criteris. Encara queda molt treball per fer, però hem iniciat un camí de labor compartida que ha demostrat que està funcionant i dona resultats i del qual des del Servei de Suport Tècnic i Inventari Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya existeix el compromís  de donar suport i de seguir amb aquesta línia de treball.  Per altra banda, es necessiten recursos i personal per a professionalitzar la documentació.  La fotografia en els museus és un fons patrimonial més entre els que conformen el seu inventari, gestionat per professionals que, en molts casos, l’han de compaginar amb altres feines. Sovint la tasca de la documentació no té el temps i tractament que es mereixeria en temps i recursos. Anna Busom anuncia que en breu podrem disposar del tesaurus de la Getty traduït al català, cosa que facilitarà la tasca de la documentació. Finalment, es fa constància que de treballar envers la creació d’una plataforma única per tots els sectors públics i privats.

Com a cloenda del dia, a primera hora de la tarda,  la conservadora Olga López va fer una interessant visita comentada sobre les Drassanes Reials restaurades.

A continuació adjuntem els resums de les ponències de la II Jornada de sobre la fotografia en museus i arxius. També podeu accedir al vídeo de la I Jornada, que va tractar sobre l’explotació de les col·leccions fotogràfics: límits i possibiltats (25 d’octubre de 2011) des del web del Museu Marítim / Recerca.
Ponents:
-Margarida Sala (Àrea de Gestió Museogràfica del Museu d’Història de Catalunya)
-Ricard Marco (Fotògraf especialista en fons fotogràfics de la Unitat Gràfica, Fotografia de la Biblioteca de Catalunya) i M. Mercè Riera (Bibliotecària de la Unitat Gràfica, Fotografia de la Biblioteca de Catalunya)
-Francesc Sánchez (Tècnic de l’Àrea d’Imatges de l’Arxiu Nacional de Catalunya)
-Inma Navarro (Cap de l’Area d’Imatges de l’Arxiu Nacional de Catalunya)
-Esther Martos (Tècnic de Zetcom), Dolors Jurado i Sílvia Dahl (Conservadores del Museu Marítim de Barcelona): Model de fitxa per al programari MuseumPlus

Post escrit per Sílvia Dahl. Edició: Dolors Bernal
Arxiu fotografic/Centre de Documentació Mar del Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí