2012: 12 mesos, 12 fotos

  • Foto de mar
  • 21.03.2013
A través d’aquest post, volem compartir 12 fotografies que resumeixen 12 mesos de treball de l’Arxiu Fotogràfic durant el 2012. Malgrat els complexes temps que estem vivint, estem satisfets pels projectes que hem anat assolint i, també, pels nous reptes pels quals seguir treballant, amb els instruments i circumstàncies als quals adaptar-nos. El fet de tenir el museu obert parcialment no ha impedit (més aviat al contrari) que obríssim noves vies per a oferir serveis i activitats a la societat: als nostres usuaris habituals, i a nous públics als que convidem a participar de les històries marítimes i de la ciutat de Barcelona i, en el cas que ens ocupa en aquest espai, de la fotografia.

Personal i professionalment parlant, la fotografia ha estat un mitjà més en aquest Museu per a fer de pont entre persones i institucions que treballen amb molta serietat, honestedat, passió, il·lusió i ganes de posar moltes i moltes hores de feina, sense més pretensió que construir i millorar el món: el món de la fotografia. Aquesta seria la conclusió d’aquest 2012. I amb aquesta reserva d’aire fresc que ens impulsa a mirar el 2013 amb esperances renovades, i del qual estem finalitzant el primer trimestre, seguirem treballant per a posar el nostre granet de sorra en aquest macrocosmos de la fotografia.

   
1- Gener: Persones en pràctiques
En gener iniciem l’any amb el programa de pràctiques. Estem contents que algunes persones triïn aquest Museu per a fer unes setmanes de pràctiques. Molts ens diuen que una de les raons per les quals ens han escollit és perquè som un museu que permet accedir a materials molts diversos en les seves col·leccions: cartografia, teixits, instruments de navegació, mascarons, biblioteca, …i unes col·leccions fotogràfiques.

 Durant unes setmanes o mesos les persones en pràctiques que venen a l’arxiu fotogràfic es submergeixen en les feines habituals i/o extraordinàries de la catalogació, inventari, adquisicions, conservació, digitalització, pedagogia, etc.. Participen de les reunions de nous projectes, aprenent de primera mà sobre la gestió. La seva experiència és molt enriquidora doncs tenen l’oportunitat d’aprendre la feina diària d’un museu, acompanyats pels tècnics i conservadors. De la mateixa manera, la tasca que desenvolupen ens resulta molt valuosa perquè ens donen “un cop de mà”, i fins i tot ajuden a enriquir alguns projectes amb les seves aportacions. Alguns estudiants ens han arribat a confessar que les pràctiques són un veritable màster de per si.

Aquest 2012 hem tingut dos alumnes del Màster Oficial en Gestió Cultural (UB): Tatiana Donoso i Raul Vázquez, i també a la fotògrafa voluntària Helena Rovira. Tots tres han fet les tasques bàsiques d’inventari, catalogació, conservació, etc.. però també hem centrat la seva “feina” principal en un projecte concret. Tant la Tatiana com en Raul han treballat en un projecte que requeria ordenar, classificar, digitalitzar i pensar en una via de difusió del reportatge fotogràfic de la restauració del pailebot Santa Eulàlia (un antic vaixell construït a Torrevieja el 1918) format per més de 4.000 fotografies. L’Helena tenia un perfil una mica diferent als habituals alumnes en pràctiques que venen al Museu, però que, amb la seva formació de fotògrafa professional, va encaixar perfectament i va complementar la dinàmica de l’arxiu fotogràfic, sobre tot pel que fa al retoc i tractament de la imatge, i treballs en les xarxes socials. Va ser una part determinant en el disseny i creació del nostre blog FOTOdeMAR.
2- Febrer: Llibre Històries de mar
En el mes de febrer publiquem el llibre Històries de mar. Les col·leccions fotogràfiques del Museu Marítim de Barcelona, editat per Addenda. Sens dubte, un dels projectes que ha requerit d’un temps extraordinari, pel que suposa l’anàlisi i reflexió sobre aquest Arxiu Fotogràfic, ha estat la confecció d’aquest llibre que explica la gestió de les col·leccions fotogràfiques en aquest museu especialitzat. Segurament perquè els temps canvien i van posant les coses en el seu lloc, a dia d’avui no hi ha dubte sobre el valor artístic i documental de la fotografia, i per això es materialitza com una eina més entre totes les que impliquen la conservació i difusió del patrimoni d’aquest museu. El pròleg, escrit pel fotògraf i conservador de fotografies Pep Parer, és un text molt recomanable de llegir per l’exercici de reflexió sobre l’evolució i el repte de l’home en aturar l’infinit moviment de l’aigua a través de la seva càmera fotogràfica en el decurs dels temps.

Es va apostar per un llibre molt visual, en el qual la fotografia fos la protagonista i, per això, la tria de les imatges va ser un treball fet a consciència, entre altres coses per no caure en el parany d’ensenyar els materials més vistos. El tractament de la imatge per part de l’editorial Addenda va ajudar a potenciar més la bellesa de les fotografies.

Aquesta publicació (i aquest arxiu fotogràfic) no hagués estat possible sense les aportacions de les persones i entitats que diàriament estan enriquint el nostre fons. Per això, un mes després de publicar-se el llibre, es va fer una commovedora presentació com a homenatge i en agraïment a tots ells. Ens quedem amb un comentari que va compartir un dels convidats a la presentació, referint-se a les imatges del llibre com a poesia visual.
   
3- Març: Cursos de fotografia de mar 
Una de les nostres últimes apostes és anar més enllà l’adquisició, documentació i conservació,  ajudant a potenciar la pràctica de la fotografia en el mar. Els dies 3 i 4 de març es va impartir el taller de fotografia “Quan cau la nit”. El 2012 va ser el primer any que es va ofertar una programació anual de cursos i tallers sobre la fotografia de mar, amb el nostre professor especialitzat en la fotografia de nàutica esportiva, en Diego Yriarte, i amb la col·laboració del Centre Municipal de Vela, la Federació Catalana de Vela i Casanova Fotografia.
Aquestes activitats, sota la marca de Instantànies de mar, ofereixen l’aprenentatge de la fotografia en el propi medi marí navegant en la flota tradicional del Museu. Els alumnes han experimentat el descobriment i aprenentatge de la tècnica fotogràfica navegant a bord del pailebot Santa Eulàlia.

En aquests cursos hem vist com tots tenim un talent, a vegades amagat, que pot ser potenciat amb l’ajut de les indicacions i l’experiència de Diego Yriarte, tant pel que fa al coneixement i perfeccionament de la tècnica i de les regles de composició, com pel nostre comportament a bord en el moment en que manipulem la càmera fotogràfica. Sens dubte, sempre és un veritable plaer gaudir de les fotografies dels participants, per això les varem compartir en format d’exposició un dels àmbits del Museu Marítim i també a través de Flickr.

4- Abril: Atenció a l’usuari  
Cada any oferim servei de consulta i reproducció de les fotografies dels objectes de les col·leccions, així com de les pròpies col·leccions fotogràfiques. Amb aquest servei ajudem en l’assessorament i la documentació gràfica de projectes externs al Museu, però també ens permet assabentar-nos de treballs d’investigació força interessants que, poden integrar-se o iniciar-se com a línies de treball compartides.

5- Maig: Una reserva per a conservar els originals

El pla de restauració de les Drassanes Reials ha inclòs uns canvis d’emplaçament d’alguns serveis del Museu. Entre ells, la nova ubicació de la reserva del material en paper del Museu que comptarà amb un espai destinat al material fotogràfic amb dues neveres preparades per a la conservació dels originals en B/N i en color, amb unes necessitats diferents en els paràmetres de preservació.
 Durant aquest any s’ha treballat en establir les característiques pel nou magatzem que permetrà conservar les fotografies en unes condicions de temperatura i humitat relativa constant d’acord als estàndards internacionals.

6- Juny: Trobades amb els col·laboradors

En el mes de juny es realitza una nova reunió amb els fotògrafs/col·leccionistes navals de l’arxiu fotogràfic. Una part important de les noves adquisicions fotogràfiques es deuen a les donacions  d’aquest grup de col·laboradors que, any rere any, va afermant la seva relació amb el Museu. Aquesta aportació fotogràfica va més enllà de l’acte de donar i es manifesta en un enriquiment de la relació professional i personal amb la nostra institució. Això ha propiciat que, en els darrers anys, establim unes trobades periòdiques en les quals ens reunim plegats per a intercanviar opinions, col·laboracions i projectes sobre la fotografia de mar.



7- Juliol: El blog de l’Arxiu Fotogràfic

Amb la voluntat de fer més transparent la gestió i convidar a la participació de persones i entitats interessades per la fotografia de mar, una de les fites per 2012 era trobar l’eina eficaç. D’aquesta manera, una peça clau era la participació en aquest projecte de la nostra fotògrafa voluntària, Helena Rovira, per la creació del blog FOTOdeMAR. Principalment, les publicacions es centren en temes vinculats a les nostres col·leccions i a les activitats desenvolupades des de l’Arxiu Fotogràfic. Els seguidors provenen de Catalunya i Espanya, seguits pels EEUU. Les notícies més visitades fan referència a la conservació i a les exposicions fotogràfiques del Museu, i als articles vinculats a l’anàlisi de les nostres fotografies

8- Agost: Exposicions i cessió fotografies

 


El mes d’agost es podia visitar en el vestíbul del Museu Marítim una exposició de fotografies realitzades per Lydia Delgado sobre el llac Malawi (Àfrica) i el transbordador Ilala, un antic vaixell de luxe dels anys 40. Des del Departament d’Exposicions s’estan projectant exposicions fotogràfiques de caire temporal amb el mar com a ingredient de nexe entre el Museu i el públic, convidant a participar a fotògrafs professionals i amateurs amb una obra molt variada en la temàtica i estil. Per no perdre el rastre d’aquestes fotografies en previsió a les futures generacions i amb la voluntat d’anar recopilant un variat patrimoni de mar, proposem i convidem als autors a formar part de les col·leccions del nostre Museu ingressant algunes de les fotografies de l’exposició. Per això, el cas d’aquesta exposició de fotografies de Lydia Delgado són un exemple d’aquesta actuació en adquirir en donació una part del seu reportatge.


9- Setembre: Difusió on-line

Una de les nostres prioritats és tornar a fer accessibles i consultables els nostres fons fotogràfics per Internet. Hem estat estudiant les fórmules més eficaces i hem decidit que el  producte que més s’ajusta i adapta a les necessitats actuals és el programari MuseumPlus doncs és el gestor que utilitza l’MMB per a documentar el gruix de les col·leccions patrimonials, però que en el cas de la fotografia ofereix mancances molt significatives que impedeixen una catalogació efectiva. Per això, en el mes de març es va crear un grup de treball integrat per tècnics del Museu i d’altres institucions provinents de la museologia, arxivística i biblioteconomia  per a dissenyar i consensuar un model de fitxa per a la fotografia en MuseumPlus que permetrà la consulta on-line junt amb la resta de col·lecciones patrimonials d’aquesta institució.



10- Octubre: La foto al programari MuseumPlus, jornada tècnica al maig

Després de mesos de reunions en el Museu Marítim, en octubre es va presentar al Servei de Suport Tècnic i Inventari de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya la proposta de documentació de la fotografia pel programari MuseumPlus, treballat pel grup citat en el punt anterior, amb la voluntat de tenir una base de dades comuna on catalogar les fotografies dels museus del país. Aquesta proposta de fitxa de catalogació serà presentada el 30 de maig en el Museu Marítim en una jornada destinada a museus, arxius i biblioteques.
En un proper post explicaré amb més detall aquest projecte.



11- Novembre: 12es Jornades d’Imatge i Recerca (Girona)

Els passats dies 22 i 23 de novembre es varen celebrar les 12es Jornades Antoni Varés d’Imatge i Recerca (Girona) deixant de manifest, un cop més, que la tasca que fan els companys del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona és una mostra de bona feina, no sols per l’organització d’una trobada amb un programa que incloïa un selecte ventall d’experts en el tractament, difusió i conservació del patrimoni fotogràfic i audiovisual, sinó també per la possibilitat de donar visibilitat a interessants treballs de recerca i gestió per part d’investigadors i tècnics d’arxius fotogràfics del país i de l’estranger.

Les comunicacions i tribunes d’experiències presentades en les diferents edicions de les jornades ens demostren que s’està fent una bona tasca col·lectiva en l’estudi i la gestió del patrimoni fotogràfic, al qual les administracions hi haurien d’invertir més esforços doncs aquest patrimoni no és només un conjunt de fotografies guardades en caixes de museus, biblioteques, arxius d’institucions públiques, privades i en cases de particulars, sinó que és també una eina que s’ha d’entendre i estudiar dins la documentació contextual que envolta la fotografia.

Us recomanem que feu una ullada a les actes de les jornades que es poden consultar en la pàgina web del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge. Entre elles localitzareu un escrit que el Museu Marítim de Barcelona va presentar en la Tribuna d’experiències.

L’edició de les properes jornades Antoni Varés tindrà fita els dies 13 al 15 d’octubre de 2014, coincidint amb el 175 aniversari de la presentació del primer procediment fotogràfic: el daguerrotip. Es compartirà programa amb la 9a Conferència Europea d’Arxius, i amb la Conferència Anual, sota el nom “Arxius i indústries culturals”.


12- Desembre: Noves adquisicions

L’any 2012 ingressem 4.995 fotografies que es desglossen de la següent manera: 4989 fotografies per donació i 6 fotografies per compra. En total, l’arxiu fotogràfic consta de 150.485 fotografies a finals de 2012. Agraïm sincerament a totes les persones que ens han fet donació: Xavier Agramont Cruanyes, Albert Ventosa, Diego Yriarte, Jordi Montoro, Miguel Angel Maldonado, Laureano Garcia, Sara Masó, Jaume Cifré, Lluïsa Prieto, Manel Isnard, Manuel Garcia Garcia, Vicente Sanahuja, Xavier Moreno, Joan Ferré, Robert Clarkson, i Jesús López Mañoso.

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-

Centre de Documentació de l’MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí