NOSALTRES I EL CANVI CLIMÀTIC

  • Educació
  • 24.12.2013
De la mateixa manera que el coneixement de l’astronomia de posició i el control del temps als segles XVII i XVIII, van facilitar la navegació de fons pels oceans, no menys important fou investigar l’atmosfera i els fenòmens meteorològics associats al mar.  Dos segles abans, els navegants portuguesos s’endinsaren pels mars  per a estudiar els vents  oceànics ( els Alisis) i poder comprendre el seu sentit de gir segons la latitud i la pressió dominant. També s’interessaren, com d’altres potències marines de l’època, pels monsons, un vents regulars propis de l’Oceà Índic, que els ajudarien en la cursa cap les Índies i posteriorment el la circumnavegació de la Terra.

No va ser però fins al segle XX que es coneixen fenòmens com el Niño, el moviment de la cinta transportadors  o corrent del “Gulf Stream” amb relativa profunditat. Precisament, una inusual cunya d’aigua freda “clavant-se” en la corrent del golf al 1912, va fer baixar cap al sud quantitats de gel més normals de l’habitual, fet que contribuí com ja es sabut el l’accident del Titànic.

Fotografia: Albert Pla

Ara, ja coneixedors d’una meteorologia més global, no podem però fer prediccions amb exactitud al voltant des fenòmens més violents: mànegues d’aire, huracans, tsunamis…..que segueixen ocasionant moltes víctimes, tant a la terra com al mar.

I l’obligada pregunta que ens fem és: són aquests fenòmens manifestacions de la natura o hi podem veure la mà de l’home? I si aquest darrer intervé, podem individual i col·lectivament aportar el nostre gra de sorra per fer-hi quelcom? O estem predestinats a patir importants canvis que modulin la fesonomia del planeta?

Ara disposem de més centineles que mai ( els satèlits) per a mesurar i seguir aquests fenòmens,  i al mateix temps les noves tecnologies ens alerten que la complexa interrelació de l’home amb el medi està tocant el sostre de sostenibilitat.

Voldríem en aquesta nova pel·lícula en 360 graus que us oferim a l’Sphaera, posar de manifest l’esforç de científics i investigadors per tal de seguir i interpretar aquests canvis. No dubteu que el seu coneixement serà decisiu sobre el futur del planeta, tant o més com fou comprendre els vents  que conduiren als navegants del passat a navegar per tota la Terra.

NOSALTRES I EL CANVI CLIMÀTIC

Activitat familiar al Museu Marítim de Barcelona
Tots els tercers diumenges de cada mes
Sessions: 11:30 / 12:45
Reserves: – 93 342 99 29
               – reserves.mmaritim@diba.cat
               – Reserves online des de la plana web del museu: www.mmb.cat

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí