Vaixells amb el nom de Barcelona

  • Patrimoni
  • 07.03.2018

Quants vaixells han portat el nom de Barcelona (o el de Catalunya) al llarg de la història? El Museu Marítim de Barcelona té curiositat sobre aquest tema i sempre que pot recull informació, fotografies o dades sobre tot tipus de naus que han portant el nom de la ciutat i del país pels mars del món.

 

Fa anys el museu va incorporar una col·lecció de models de mig buc que representaven vaixells que havien portat el nom de Barcelona. L’any 2000 vam rebre 31 models , i l’any 2009 6 més. Tots eren fet pels tallers de Models Navales Riera, i van arribar com a donació de l’Autoritat Portuària de Barcelona. A partir d’aquests mig bucs el mateix taller va construir alguns models sencers que ara decoren espais del port, especialment a les oficines del World Trade Center.

Ara, hem incorporar una peça singular. Es tracta del model de la motonau Barcelona Maru (núm. inventari 21067), una donació de l’Associació d’Amics del Museu  Marítim de Barcelona. Aquest model fou localitzat pel Sr. Jaume Cifré Sánchez, un col·laborador del museu, a la botiga d’antiquaris El Desvan Encantado de Barcelona. A proposta seva, l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Barcelona el va adquirir amb la intenció de donar-lo al museu. El model, que fa 25 x 84,5 x 12,3 cm, està fet a escala: 1/200 amb metall amb un bany de plata. Sembla un regal d’empresa i té un nivell de detall i de qualitat excepcional. Representa un vaixell real de la matrícula d’Osaka (Japó), d’11,671 TRB. El vaixell autèntic va ser construït a les drassanes Mitsubishi Heavy industry Co., Ltd. L’any 1967, per a la naviliera Mitsui O.S.K. Lines Ltd. El mateix any la Saito Industrial Arts va fer el model. Ara per ara desconeixem la raó per la qual el vaixell portava el nom de Barcelona o com aquest model va acabar en un antiquari a la Ciutat Comtal.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí