Donacions de fotografies sobre nàutica esportiva

  • Foto de mar
  • 12.07.2018

Durant el decurs de l’any hem anat rebent donacions de gran valor sobre la nàutica d’esbarjo i competició que ens ajuden, sens dubte, a documentar el paper de Catalunya en el sector. Estem treballant en la memòria històrica recuperant arxius que, molt possiblement, s’acabin perdent.

Destaquem algunes d’aquestes interessants aportacions:

 

El Sr. Francesc Cabana dona una col·lecció de fotografies sobre els Astilleros Burell, datades de finals del XIX al primer terç del XX. Concretament, conformen la donació, tres àlbums de fotografies i una col·lecció de 37 fotografies sobre embarcacions construïdes en aquesta drassana quan estava a Can Tunis (Barcelona) i després a Blanes (Girona). Per a la nàutica esportiva, és interessant remarcar que s’hi van construir embarcacions d’esbarjo, entre altres. El Dr. Enric Garcia Domingo, ens ajuda a contextualitzar aquestes imatges amb aquest text extret del seu llibre “80 anys de construcció naval a Tarragona 1918-1998 (Astilleros de Tarragona SA)”, 2007: “(….)les Drassanes Burell de Barcelona, de José Burell Magro (després Burell i Cia.) fundada el 1895 amb un petit taller dedicat a la construcció d’embarcacions de fusta. En un moment determinat, però amb tota seguretat abans de 1910, es va fer indispensable ampliar les instal·lacions i llavors es va muntar una drassana a la platja de Can Tunis de Barcelona, al peu de Montjuïc. Les Drassanes Burell es van especialitzar en petites embarcacions de qualitat, però en realitat la seva producció va ser molt variada: llanxes, falues, remolcadors, petits mercants, càbries, dragues, pesquers, iots, etc., així com tot tipus de maquinària: calderes marines de 1.000 cavalls, màquines de 250 cavalls, argues, etc. Pel que fa a les construccions metàl·liques, cal destacar dues embarcacions que van assolir un alt nivell tecnològic: els remolcadors Besòs i Llobregat, fets per a la Junta d’Obres del Port de Barcelona. També van sortir de les seves factories altres equipaments que no tenen res a veure amb la mar: canonades, muntacàrregues, ponts, gasòmetres, etc. A finals de 1916 o principis de 1917 les Drassanes Burell va negociar amb l’empresa Astilleros Cardona, SA de Barcelona, la compra de totes les seves instal·lacions a Can Tunis, i l’oferta que va ser acceptada.”

 

L’estat de conservació és, en general, bo. Existeixen diversos processos fotogràfics, que, de fet, són els usuals pel període històric que abraça la col·lecció: albúmines, cianotípies, gelatines. La majoria no tenen la referència de l’autor, però és molt probable que, majoritàriament, es tractés d’encàrrecs professionals, que s’evidencia pel format, composició i qualitat tècnica de la fotografia, que no deixa de ser l’habitual quan es tracta de prendre testimoni gràfic d’operacions de transcendència com la botadura d’un vaixell, el retrat oficial de les embarcacions un cop a l’aigua (atracades o navegant), o la fotografia de motors i maquinària, per a la seva fitxa tècnica o promocional.

Un dels àlbums de les drassanes Burell
Motor. Drassanes Burell . En angle superior dret, l’ajudant del fotògraf. Finals XIX, inicis XX
Motor. Drassanes Burell. Finals XIX, inicis XX
Botadura. Drassanes Burell a Can Tunis. Finals XIX, inicis XX. Fotografia: Merletti
Iot sense l’aparell. Port de Barcelona. Drassanes Burell. Finals XIX, inicis XX.

 

 

El Sr Matias Capizzano, fotògraf,  fa donació de 25 fotografies sobre embarcacions de la classe Snipe, realitzades durant el 2015. Algunes d’aquestes imatges es van publicar en l’article “Snipe, tàctica i diversió” de la revista ARGO, que el Museu Marítim de Barcelona, amb la col·laboració de l’editorial Sapiens, ha editat fa escassament un mes, a fi de posar en valor el patrimoni i cultura marítima.

2015 Snipe Worlds – Talamone. Italy
© Matias Capizzano
2015 Snipe Worlds – Talamone. Italy
© Matias Capizzano

 

El Sr Miquel Casanelles, fotògraf de llarga i reconeguda experiència en la nàutica de competició i esbarjo, dona 1.246 diapositives sobre els JJOO Barcelona 92. (rodes de premsa, regates vela lleugera classe 4.70, Tornado, etc), de l’any 1992. Per altra banda, recentment, Sr Casanelles ha fet cessió dels drets de les fotografies d’autoria pròpia que formaven part de la donació del Sr Jordi Maseras efectuada el 2013, i que s’han estat catalogant durant el 2018.

Competició Barcelona’92. Juliol 1992. Fotografia: Miquel Casanelles
Competició Barcelona’92. Juliol 1992. Fotografia: Miquel Casanelles

 

La Sra Pilar Pasanau, experta regatista i navegant en solitari, fa donació d’una col·lecció de fotografies seleccionades a partir de la seva trajectòria durant el decurs de competicions i activitats diverses (anys 1980 a 2000).

 

Pilar Pasanau, arribada Mini Transat.
Pilar Pasanau, Mini Transat. 2015

 

El Sr Jordi Maseras, fotògraf de llarga i reconeguda experiència en la nàutica de competició i esbarjo, fa donació de 1.841 fotografies sobre retrats de personatges, competicions de vela i motonàutica, actes, entre altres. El material fotogràfic es presenta en suport paper, diapositiva i negatiu, des de la dècada 1960 a 1990. D’aquesta donació, 249 fotografies pertanyen a l’autoria de Jordi Maseras. Les 1.592 fotografies restants són d’autors diversos o desconeguts. Aquests últims mesos hem iniciat tràmits amb autors localitzables que ens han cedit els drets.

 

Regata 4.20. ca 1970
Classe 4.20. Inscripció de maquetació premsa. ca 1970
Detall casc 4.20. ca 1970

 

El Sr. Diego Yriarte, fotògraf de gran experiència en nàutica de competició i esbarjo, i col·laborador del Museu des de fa uns anys, dona 14 fotografies de la regata Conde de Godó (maig 2018), i 11 fotografies de GS32 i Phantom Flyn. Barcelona (juny 2018).

Regata Conde de Godó Barcelona, maig 2018. Fotografia: D Yriarte
Regata Conde de Godó Barcelona, maig 2018. Fotografia: D Yriarte
GS32 i Phantom Flyn. Barcelona, juny 2018. Fotografia: Diego Yriarte

 

Totes aquestes donacions enriqueixen els fons fotogràfics del Museu per la qualitat tècnica i documental del material. Constatem que són encàrrecs a fotògrafs professionals , fet que ajuda a garantir la qualitat. Som conscients dels veritables buits que tenim per estudiar i donar servei de consulta a investigadors i públic interessat en la nàutica. D’algunes embarcacions no tenim fotografies o hi són molt escasses.

 

Agraïm, com sempre, a totes les persones i institucions que estan ajudant a completar les col·leccions fotogràfiques del Museu. La seva generositat i compromís pel patrimoni marítim fan possible enriquir la nostra cultura. Un patrimoni de tots i per a tots.

 

CONSULTA ON-LINE

 

Tots els fons patrimonials del Museu, entre ells, els més de 35.000 registres fotogràfics, són consultables a través de la nostra pàgina web, en el catàleg “col·lecció en línia” . Durant aquest 2018 s’ha prioritzat la documentació de les fotografies sobre nàutica esportiva, per a posar-les en consulta oberta: s’han catalogat gairebé 4.000 registres de la col·lecció Jordi Maseras, donada durant el 2013 i 2014. En aquest projecte ha estat decisiu el treball de documentació realitzat per Diego Yriarte.

 

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora. Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona

 

Links relacionats:

Catàleg on-line col·leccions MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí