Gotes d’arxiu: L’art a les finances II

  • Arxiu
  • 26.11.2019
"L'art a les finances"

DOCUMENT 2

 

Què ens explica la factura de la llibreria Bosch?

L’any 1954 el Museu Marítim de Barcelona feu la compra del llibre l”L’art et la mer” de Jean Marie  i León Haffner per a la Biblioteca del Museu al llibreter José Bosch, propietari, en aquell moment, de les llibreries Bosch i Bastinos de Barcelona, ambdues fundades al segle XIX.

La Llibreria Bastinos, ubicada al carrer Pelai número 52 de Barcelona, fou fundada l’any 1852. Actualment a la mateixa adreça hi ha una de les més de 700 botigues de la cadena HEMA.

La Llibreria Bosch, ubicada a la Ronda Universitat, número 11 de Barcelona, fou fundada  l’any 1889. Actualment a la mateixa adreça hi ha “El Fornet” que és una cadena de productes elaborats amb farina i que en l’actualitat disposa d’un gran nombre d’establiments a Catalunya.

La marca de les botigues, que representa l’aparador d’una llibreria, ens parla de la mena d’establiment que es tracta: és una vitrina situada a la part exterior de la botiga on s’exposen mostres del que s’hi ven. És un aparador on s’exposa el producte. És una aparador que comença a trobar-se a faltar entre les botigues de la ciutat. Es un aparador que ofereix un producte que comença a ser substituït, entre un sector de la població, per la versió electrònica e-book.

 

 

 

 

 

 

Podem treure informació d’una simple factura o d’un albarà?

Aquí teniu algunes de les informacions que ens transmet:

  • Disposa d’un logo, amb inicials—que abans se’n deien marques de fàbrica— i la imatge de cadascuna de les llibreries, amb el text “un conjunto Centenario sinónimo de garantia” com un valor afegit.  D’això avui dia en diríem un slogan!
  • Aporta la professió del propietari: llibreter de Barcelona.
  • Localització: els noms i les adreces postals de les llibreries i del propi Museu Marítim de Barcelona. L’idioma emprat és el castellà. Identifica un període concret en la història del segle XX.
  • Telèfon: el número de telèfon té 6 dígits. Les primeres proves de telèfon es van fer l’any 1877 a l’Escola Industrial de Barcelona.
  • Moneda: l’import és de 208 pessetes. L’1 de gener de 2002 la pesseta va ser substituïda físicament per l’euro. Actualment la pesseta és en desús. La ciència que estudia les monedes és la Numismàtica.
  • Segell: El de l’MMB, amb l’escut de la Diputació de Barcelona i el vist-i-plau del Director. Des del 1941 fins el 1993 el Museu Marítim de Barcelona fou un servei de la Diputació de Barcelona. L’any 1993 es constituí un consorci de gestió integrat per la Diputació, l’Ajuntament i el Port de Barcelona. Els segells són un instrument o mitjà adequat per a autoritzar i validar la documentació pública o privada. Encara en ús a les oficines per validar documents comptables i registrar documents de la ciutadania.
  • Signatura: podem veure la signatura manuscrita del Director, Enrique Cubas. Actualment les signatures són en molts casos, digitals.

A qui va dirigida?

Aquest document és el comprovant que ha estat lliurat un producte. En aquest cas el llibre “L’art et la mer” al  Museo Marítimo amb seu al carrer Atarazanas.

Podeu consultar el llibre a la biblioteca del Museu Marítim de Barcelona: http://biblioteca.mmb.cat/

 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí