Gotes d’arxiu: L’art a les finances IV

  • Arxiu
  • 26.11.2019
"L'art a les finances"

 

DOCUMENT 4

 

*Aquesta factura la teniu disponible a l’exposició en llenguatge Braille*.

 

Què ens explica la factura de l’empresa Mare Nostrum?

L’empresa Mare Nostrum efectos navales, propietat de José Amat Masferrer, va ser proveïdora del Museu Marítim de Barcelona.

Oferia un complert assortiment de materials per a vaixells de vela i vapor, com ara olis, caps, lones, cables, pintures, etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podem treure informació d’una simple factura?

Aquí teniu algunes de les informacions que ens transmet aquesta factura:

  1. Al logotip que inclou la factura, queda clara la relació entre l’empresa i el mar : el nom de l’empresa “Mare Nostrum”, els efectes navals, la imatge d’un vaixell de vela i el color blau.
  2. El producte que el Museu compra són 12 i 30 metres de cànem blanc, 2 madeixes de piola enquitranada, 1 punxó d’acer i 2 rodets de fil de cosir. Quin ús tenen aquests materials? Parlem amb el mestre d’aixa del museu i ens informa que és material per calafatejar un vaixell —o sia tapar les juntures perquè no entri l’aigua— i per altres temes vinculats al manteniment de vaixells a l’aigua.
  3. Manteniment de vaixells del Museu, a l’aigua, a l’any 1953? Doncs, si! Era la rèplica de la Nau Santa María que fou construïda amb motiu de la pel·lícula “Alba de Amèrica”, l’any 1951. Posteriorment fou ancorada al Port Vell sota la custòdia del Museu.
  4. Sabeu què fa, un mestre d’aixa? A grans trets podríem dir que és la persona que fa tasques   de   reparació,   millora,   construcció   i   reconstrucció d’embarcacions (en sec i a l’aigua). Cal que sàpiga prendre mesures, aixecar croquis, etc.
  5. Localització: empresa situada al Passegi de Colon, 15 de Barcelona, lloc emblemàtic davant el Port Vell de la ciutat.
  6. Telèfon: el número de telèfon té 6 dígits. Fou l’any 1877 a l’Escola Industrial de Barcelona on es van fer a Catalunya les primeres proves de telèfon.
  7. Moneda: l’import de la factura és de 831,50 pessetes. L’1 de gener de 2002 la pesseta va ser substituïda físicament per l’euro. Actualment la pesseta és en desús. La ciència que estudia les monedes és la numismàtica.
  8. Segell: és el segell del Museu Marítim de Barcelona, amb l’escut de la Diputació de Barcelona i el vist-i-plau del Director. Des del 1941 fins el 1993 el Museu fou un servei de la Diputació de Barcelona. L’any 1993 es constituí un consorci de gestió integrat per la Diputació, l’Ajuntament i el Port de Barcelona. Els segells són un instrument o mitjà adequat per a autoritzar i validar la documentació pública o privada.
  9. Signatura: podem veure la signatura manuscrita del Director, Enrique Cubas i també la signatura de l’empresari J. Amat. Actualment les signatures són, en molts casos, digitals.
  10. A qui va dirigida la factura: aquesta factura és el comprovant que ha estat entregat i pagat (rebut) un producte. Va dirigida al “Museo Marítimo de Barcelona”.
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí