Obrim en línia publicacions sobre Història i patrimoni marítim

  • Patrimoni
  • 22.04.2020

A tenor d’un inusual Sant Jordi 2020 en circumstàncies especials de pandèmia, iniciem des del Museu Marítim de Barcelona una línia de recuperació de publicacions d’interès exhaurides o de difícil accés, centrades en la difusió del patrimoni marítim, que oferim en obert a través del web del Museu. Una proposa per facilitar la divulgació de la nostra Història i patrimoni  a tots els públics.

Us presentem avui tres volums de la col·lecció Estudis, iniciada l’any 2001 amb l’objectiu de publicar monografies especialitzades en el camp de la Història i la cultura marítima en un sentit ampli. Es tracta de treballs que el museu considera aportacions interessants al coneixement del passat marítim i que pertanyen a dues línies editorials. Per una banda hi són aquells que han estat guardonats amb un premi o beca; per un altre, hi trobareu treballs que tenen orígens diferents: encàrrecs del propi museu, col·laboracions amb altres institucions, etc.

Comencem per tres llibres que les Drassanes Reials de Barcelona com a objecte d’estudi i que han estat en els tres casos recerques promogudes pel propi museu, amb la intenció d’aprofundir en el coneixement de la història del conjunt arquitectònic i del seu passat.

Els dos primers són obra del Dr. Albert Estrada-Rius donen resposta a algunes de les preguntes que ens hem plantejat algun cop: La Drassana Reial de Barcelona a l’edat mitjana: organització institucional i construcció naval a la Corona d’Aragó  (2004) i La Generalitat de Catalunya a la Drassana Reial de Barcelona en temps d’Alfons el Magnànim (2008).

La tercera publicació ens mostra una història ben diferent i desconeguda, com és l’ús militar (no naval) del conjunt arquitectònic, i és obra del coronel Francisco Segovia Barrientos: Las Reials Drassanes de Barcelona entre 1700 y 1936: astillero, cuartel, parque y maestranza de astillería, Real Fundición de bronce y fuerte (2008). Cada un dels llibres ens explica una part poc coneguda del nostre passat i ens fa veure com les Drassanes Reials han estat molt  més que un espai físic: han estat motor econòmic, centre tecnològic, espai de poder, element de prestigi, etc.

ACCEDEIX AQUÍ A LES PUBLICACIONS 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí