Dones i Compañía Trasatlántica: elles també hi eren

  • Arxiu
  • 24.04.2017
Per Irene Arenas
Quan parlem dels treballs de mar, poques vegades pensem en les dones. En l’imaginari marítim els rols i els estereotips de gènere han marcat especialment la trajectòria del treball de les dones en el mar.
La imatge femenina ens ha arribat de la mà d’estereotips com: sirenes, heroïnes, pirates i prostitutes, contraposada a la imatge d’amada, dolça, trista i patidora, de la dona que espera vora mar.

 

 

 

 

Així, situem les dones realitzant  els treballs a terra venent peix, cosint xarxes i veles de pesca, recollint marisc a la platja (mariscadores), netejant i preparant el peix a les industries conserveres de salaons, etc., però mai treballant a alta mar.
MMB Esperando la pesca 1922. Foto: Juan A. Soler

 

 

 

 

 

 

 

Al segle XIX amb l’arribada de les línies regulars de passatgers per mar, les companyies navilieres inicien la contractació de personal femení per atendre les necessitats de les dones i nens durant les travessies cap a nous ports de destí. A través dels documents d’arxiu de la Cia Trasatlántica conservats a l’AGMMB, sabem que s’inicia la contractació de personal femení a la secció de Fonda. Elles s’encarregaven d’atendre les passatgeres de primera, segona i tercera classe, fent tasques d’infermeres, donant suport al metge del buc; de cambreres, atenent les dones a les seves cambres; de mainaderes, tenint cura dels nens durant el trajecte, de rentadores; ocupant-se del servei del rober, etc.

MMB, fons Compañía Trasatlántica -Vapor Reina Victoria Eugenia CT. 1925.

Les condicions dels viatges per mar en el període comprès entre 1880 i 1940, eren molt diferents a les actuals, la higiene, el mareig i el malestar que produïa en les passatgeres,  feia necessària la presencia de personal femení entre les tripulacions dels vapors.

AGMMB, fons Compañía Trasatlántica,
Full publicitari (1910-1920)
 
 
 
.
Arran de l’acord de digitalització del fons de la Compañía Trasatlàntica, SA. provinent de la Real Liga Naval Española de Madrid, i l’ingrés de la documentació a l’AGMMB, hem pogut conèixer el treball i les activitats de les dones a bord dels vapors de la CT, un sector de treball reservat tradicionalment als homes.
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí