Consulta integrada, visibilitat i proximitat

  • Biblioteca
  • 22.09.2015

L’altre dia ens van fer una entrevista per la radio, la sensació és que quedaven coses per dir, he pensat que estaria bé deixar-ho escrit en el blog.

  • Què diries que té d’especial aquest nou Espai de consulta?
És un espai on consultar fons de tema marítim que s’ha construït expressament en un lloc determinat del Museu per potenciar, per una part,la visibilitat i la conservació dels materials, els fons que tenim al Museu i, per una altra, apostar per la integració dels serveis que generen aquests fons (de fet això ja ho fèiem a l’antiga ubicació però ara, a més, es vol explicar).
Les sales des de dalt

Parlo de visibilitat perquè des de les sales del Museu, mirant amunt es veu l’Espai i des de l’Espai mirant pel finestral es veu una bona part de les sales del Museu, és una vista preciosa i molt recomanable. És un espai tranquil, acollidor, que convida a la calma, és molt bonic. Fins i tot s’ha conservat l’escala de pedra que hi havia adossada a la paret. 
A través de la senyalització s’ha buscat una fórmula que expliqui què es pot consultar dins aquest espai per això s’ha escollit estampar al terra del vestíbul tot allò que es pot consultar dins.  

Un altre aspecte que s’ha volgut prioritzar ha estat la conservació. S’ha buscat la proximitat dels materials a l’Espai de consulta i que es mantinguin en condicions òptimes de temperatura i humitat. Abans per anar de la biblioteca als magatzems s’havia de passar pel mig de les sales del Museu. Ara totes les col·leccions consultables (fotos, documents, llibres, revistes, mapes, etc.) són al costat i “fresquets”, sobretot les fotografies que s’emmagatzemen en dues neveres d’ús exclusiu.

Alhora que hem concentrat aquests materials diversos hem integrat la seva consulta en un sol espai. Perquè creiem que l’usuari vol informació sense tenir en compte si aquesta informació la troba en un llibre, una web, una revista, una foto, un plànol, un diari de navegació, una patent de sanitat o a l’expedient d’una naviliera. 
  • Per què Espai de consulta i no biblioteca o centre de documentació?
El seu nom, “Espai de consulta” ja implica una declaració d’intencions, no és només una rica biblioteca marítima amb més de 27.000 volums sinó que -encara que mirant la sala no es vegi- hi podeu consultar l’arxiu documental, l’arxiu fotogràfic, cartes nàutiques antigues de tots els mars i oceans del món, gravats, plànols de vaixells, etc.
De fet, la pràctica ens demostra que sovint qui ens demana informació necessita consultar diversos serveis (llibres, documents, revistes, fotos, plànols, etc.)
Aquesta és la nostra riquesa, el fet de ser un museu ens permet complementar la informació amb objectes en 3D. Per exemple, si algú vol informació sobre galeres tenim un munt de llibres, articles de revista, fotografies sobre el tema, però assenyalar la galera reial i baixar al museu a verure-la és un servei que només podem fer alguns museus navals.
  • Hi pot anar tothom a l’Espai?

Tothom, des del visitant del museu a l’investigador que busca un tema molt concret passant per qualsevol de vosaltres que vulgui remenar llibres, demanar en préstec una novel·la marítima o que, simplement, vulgui llegir assegut tranquil·lament assegut en una butaca veient el museu als seus peus.

Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h. i dimarts de 10 a 19 h.
S’aconsella concertar visita al 93.342.99.20, especialment per als fons no bibliogràfics.
Si voleu preparar la visita amb antelació busqueu els llibres en el nostre catàleg biblioteca.mmb.cat

Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària

Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí