Homenatge a Josep Antoni Sierra Puerto. Una vida dedicada a la natació i a la crònica esportiva.

  • Biblioteca
  • 24.10.2024

Ahir a la tarda, 23 d’octubre, a la Biblioteca del MMB vàrem celebrar un emotiu i merescut homenatge a, Joan Antoni Sierra Puerto, una persona que ha dedicat la seva vida a la natació, vinculada al Club Natació Atlètic Barceloneta i que ha fet donació de la seva biblioteca personal al Museu Marítim de Barcelona.

El van acompanyar els seus familiars i diverses personalitats del Club Natació Atlètic Barceloneta. El Club ha estat el mitjancer entre Sierra i el Museu Marítim i ahir van reiterar, en paraules del seu president, Julián García, la intenció de continuar col·laborant amb el Museu per tal de salvaguardar la documentació i les fotografies del Club.

Els fons cedits per Sierra Puerto els trobareu a la biblioteca del Museu, tot el contingut ha estat catalogat, vegeu els títols, i està a disposició de totes les persones que estiguin interessades en el món dels esports aquàtics, principalment en la natació, el waterpolo i en els principals clubs catalans d’aquests esports.

La grandesa d’aquest fons rau, a part de la seva temàtica, en què és un fons rodó, fet al llarg d’una vida dedicada a la història, la crònica i l’arbitratge del waterpolo. Sierra ha creat una biblioteca de qualitat, els documents han estat triats de manera minuciosa i el conjunt té una coherència que només és capaç de elaborar una persona que sap el que té entre mans.

No hi sobra res però destacarem uns quants documents:
1. Llibres i revistes sobre natació i waterpolo editats a principis del segle XX que il·lustren la tècnica i el reglament d’uns esports acabats de néixer.

Natación, de Santiago Mestres i pròleg de Bernat Picornell.
Water-polo: tratado para uso de profanos y vade-mecum de los árbitros, de Delahaye. Editat al 1930 pel –Col·legi Català d’Àrbitres i Oficials de Natació
Mare Nostrum, revista de natació en català.

Precisament, ahir, un cop acabat l’acte, J.A. Sierra va voler fer-se una foto amb aquesta revista ja que a la portada del número 6 (abril 1931) hi apareix son pare, Antoni Sierra, campió de Catalunya.

2. Els llibres escrits per Sierra Puerto, entre ells:
– Fites en la història de la natació catalana ;
– Cien años de waterpolo ;
– Historia del waterpolo español ;
– Llibre d’or de la Travessia del Port de Barcelona
– El Waterpolo olímpic és cosa dels catalans : els tornejos olímpics, els olímpics catalans, el personatge
– Col·legi Català d’Àrbitres : 1922-1997 : 75è. aniversari : el Col·legi i els seus protagonistes ;
– Un siglo de waterpolo y filatelia.

3 Els llibrets de les travessies del Port de Barcelona i els anuaris de natació

4 Publicacions del CNAtlètic Barceloneta o sobre el Club:

– 90 anys d’història del Club Natació-Atlètic Barceloneta (1913-2003) Centenari del

– Club Natació Atlètic-Barceloneta :  els darrers 10 anys de la seva història (2003-2013)

– la revista Atlètic i més tard, Atlético

5. Publicacions periòdiques, reculls fets per l’autor de campionats de natació i un volum amb els seus articles publicats a Tele eXprés.

El blog Memòries del Montjuïc i altres fets esportius va dedicar l’article “Identidades. Juan Antonio Sierra Puerto” a la figura de Sierra, us el recomanem perquè és un retrat molt complet.

Només ens resta agrair l’interès i la feina feta per totes aquelles persones que han fet possible que aquest fons tingui una nova vida entre les parets de les Drassanes. El nostre paper és ara de difusió i preservació d’aquesta biblioteca personal i restem amb els braços oberts esperant gent desitjosa de fer-ne ús. Gràcies!

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí