Naufragio : la historia olvidada del vapor Príncipe de Asturias

  • Biblioteca
  • 15.01.2010

Naufragio : la historia olvidada del vapor Príncipe de Asturias

Naufragio

El proper dimarts, 19 de gener, a les vuit del vespre, a la sala d’actes del Museu Marítim, Francisco García Novell farà la presentació de la seva novel·la Naufragio basada en el naufragi del vapor Príncipe de Asturias davant les costes brasileres el 5 de març de 1916. Acompanyaran l’autor Rosa María Calaf, periodista i escriptora, i Juan Corona, delegat a Barcelona de la Sociedad Geográfica Española.

Com l’autor bé diu és una història no massa coneguda i amb la seva novel·la recupera la memòria d’un fet tràgic per a un gran nombre de famílies i que commocionà la societat de l’època. La lluita contra l’oblit és una constant que apareix sovint en aquesta obra. “Tu vida tendrà sentido si le mantienes vivo en el recuerdo”.

García Novell posa en mans del personatge anomenat Teresa, néta d’un dels desapareguts en el naufragi, la missió de rescatar la història de l’oblit. De fet Teresa podria ser l’alter ego de l’autor. García Novell, tal i com fa aquest personatge, s’ha documentat –durant dos anys- en biblioteques, arxius, llibreries, internet, conversant amb especialistes –simpàtica aparició de García Echegoyen a l’obra tenint en compte que tant va ajudar l’autor- i també amb els familiars de tripulants i passatgers del Príncipe de Asturias.

Navegant per blogs on parlen d’aquest llibre he vist com l’autor participa afegint comentaris, i familiars dels protagonistes de la història aporten noves dades. De nou la web social demostra ser un mitjà molt vàlid per aportar llum a les fosques recerques.

Des del primer moment la novel·la transmet emoció i sentiment. L’autor ha sabut barrejar realitat i ficció ajustant-se fidelment als fets històrics.

Al final del llibre hi adjunta un llistat de passatgers de l’últim viatge i la nota a peu de pàgina m’ha fet somriure “Este listado ha sido elaborado por el autor basándose en listas parciales …” Quina llàstima que en aquest país no hem sabut conservar les llistes de passatgers dels transatlàntics que viatjaven a Amèrica i que tan de servei ens faria per reconstruir el passat i satisfer les consultes dels usuaris.

I és una gran satisfacció veure la Biblioteca del Museu i el mateix Museu Marítim formar part del decorat d’aquesta obra: “Teresa cerró el grueso volumen de la colección encuadernada de Vida Marítima y paseó la vista por la moderna biblioteca del Museo Marítimo, donde se sentía cómoda rodeada por los viejos muros de las antiguas atarazanas medievales, con más de seis siglos de historia a sus espaldas“.

A més de la Vida marítima a la Biblioteca podeu consultar altres materials sobre el Príncipe de Asturias en destaquem dos d’essencials Los Grandes naufragios españoles i Príncipe de Asturias : O Mistério das Profundezas = Misterio en la Profundidades.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí