Patrick O’Brian

  • Biblioteca
  • 07.05.2009
El Sr. Pau Ribé, membre de l’Associació d’Amics del MMB, ha donat la seva col·lecció de novel·les de Patrick O’Brian a la biblioteca. La sèrie està formada pels 20 títols que l’editorial Edhasa va publicar en castellà de les aventures del capità Jack Aubrey i el metge naturalista Stephen Maturin a bord de HMS Surprise. Les novel·les reflecteixen la dura vida dels homes embarcats en un vaixell de la marina britànica a principis del segle XIX.
Patrick O'Brian en espanyol
col·lecció de novel·les de Patrick O’Brian
Pau Ribé descobrí l’obra completa de Patrick O’Brian per atzar. L’editorial Edhasa volia promocionar la nova col·lecció exposant maquetes al costat dels llibres per algunes llibreries de Catalunya. Ribé acceptà de bon grat. L’editorial li demanà per quants diners li prestava les maquetes – un navili de 74 canons inspirat en el San Juan Nepomuceno, un xabec i un uixer – ell no va voler cobrar res, les deixava amb molt de gust. Va ser llavors que l’editorial li va regalar els 20 títols a mesura que anaven sortint. Els ha llegit tots 20 i tots li han agradat. Ens demana que conservem les sobrecobertes “perquè són obres d’art, s’hi veuen tots els detalls dels vaixells impecablement il·lustrats“.

Aconsella la lectura d’aquests llibres. “És la història d’un home, des de tinent a almirall, t’adones com és de difícil arribar a ser almirall i així poder portar la bandera blava a la messana“, afirma. També valora l’aspecte didàctic de les novel·les, “totes inclouen un glossari, ja sabem que el lèxic mariner és molt especialitzat“.

En Pau Ribé ens explica que ell no és un home de mar, un navegant, sinó que estima el mar des de terra. La seva vinculació amb el mar li ve de la seva passió pel modelisme – començà als 13 anys fent maquetes d’avions –, més endavant, l’atzar el portà a conèixer qui l’iniciaria en el món del modelisme naval. Conta Ribé que aquest personatge un dia tenia una maqueta del Sebastià Gumà a les mans, molt malmesa, ell es va interessar per aquell bell model i el senyor li digué: “Si ets capaç d’arreglar-lo és teu“. Ahir Ribé em mostrà una foto d’aquesta maqueta.

De formació mecànic, mestre artesà, aprengué dibuix linial que més endavant li serví per dissenyar els plànols dels vaixells que construïa. No va ser, però, fins que es va jubilar que va poder dedicar-se de ple al modelisme naval. Ribé destaca la importància cabdal de mesurar i calcular les mides del vaixell a reproduir per poder elaborar uns bons plànols que permetin fer un model de qualitat. Així com remarca la necessitat de documentar-se per plasmar el més fidelment possible l’embarcació estudiada. El fet d’haver-se de documentar l’ha fet posseïdor d’una gran quantitat de llibres, també de novel·les ja que gaudeix del plaer de la lectura. Ara mateix està llegint Els vells mariners de Jorge Amado.

Per acabar, si voleu aprofundir en la figura de Patrick O’Brian podeu, per exemple, consultar aquesta web http://www.io.com/gibbonsb/pob/ que recull un gran nombre de recursos sobre aquest escriptor i la seva obra. Atenció, aquest enllaç ha desaparegut (novembre 2011), mantenim la informació per no alterar el contingut d’aquest article.
El sollado de la Surprise, és un blog en espanyol dedicat a aquestes novel·les. Era un blog interessant perquè oferia enllaços a altres webs interessants i contenia un foro. Atenció, aquest enllaç ha desaparegut (novembre 2011), mantenim la informació per no alterar el contingut d’aquest article.
El refugi de Patrick O’Brian, és un capítol del programa Thalassa. Dins de la seccio Un mar de llibres trobareu el reportatge sobre l’escriptor que comença al minut 16:14.

Si voleu descobrir les aventures viscudes per Aubrey i Maturin, les trobareu a partir d’avui a la Biblioteca del Museu Marítim gràcies a la generositat d’en Pau Ribé.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí