Recomanacions marítimes per Sant Jordi

  • Biblioteca
  • 09.04.2015

S’apropa Sant Jordi i aprofitem per recomanar-vos algunes novetats marítimes:

Vè Premi de Narrativa Marítima
El dia de l’escórpora de Miquel Bonet Pinyol
Novel·la fresca, molt ben escrita, amb tocs irònics que són una crítica simpàtica a diversos temes de gran actualitat amb la costa i la mar com a teló de fons. Escrit amb originalitat i un estil que manté viva l’atenció pels fets que s’aniran presentant al llarg de la història. 
“Tot és a punt a les platges, els xiringuitos, els hotels i els barrils de cervesa. Enguany, però, hi ha alguna cosa diferent i inesperada que ronda la mar […]. Algú hi veurà una ombra amenaçadora, altres, la manifestació terrible d’un misteri local secular…”
L’obra ha estat guardonada amb el Vè Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall
Essex
En el corazón del mar de Nathaniel Philbrick
Sobre la tragèdia del balener Essex que va ser enfonsat per una balena l’any 1820. Els supervivents van haver de suportar condicions molt dures arribant fins i tot al canibalisme. Els 8 supervivents finals van ser rescatats 95 dies després del naufragi. Owen Chase, el primer oficial, va escriure un llibre on relatava la història. El va titular Narrative of the Wreck of the Whaleship Essex. S’han editat diverses versions posteriors i la lectura d’aquesta obra va influir molt  a Herman Melville a l’hora d’escriure Moby Dick. Philbrick ja havia fet un recull de les diverses versions en el llibre El desastre del Essex la versió en castellà estava editada per Alba l’any 2003 aquesta edició també la podeu trobar a la nostra biblioteca. Nathaniel Philbrick, en el llibre que us recomanem avui En el corazón del mar, posa en dubte la versió d’Owen de la mà d’un personatge, un grumet al qual fa testimoni dels fets amb una nova visió.

El hundimiento que cambió el rumbo de la historiaLusitania : El hundimiento que cambió el rumbo de la historia
Narrativa històrica cent per cent documentada escrita amb fluïdesa que no li resta rigor. Permet fer una lectura ràpida linial, però també aprofundir fins al mínim detall si es llegeixen les notes de l’autor, fins i tot es pot ampliar la informació anant a les referències bibliogràfiques que exposa l’autor. 
A les dues  de la tarda del 7 de maig de 1915 l’RMS Lusitania rebia l’impacte d’un torpede disparat per un submarí alemany i s’enfonsà en uns vint minuts. Va ser un crim de guerra.
Aquest llibre, que té com a protagonista el vaixell de passatgers Lusitania, ha estat la lectura escollida per llegir en veu alta el dia 23 d’abril a bord del pailebot Santa Eulàlia.
Montserrat Claros
Hijo de acero de Montserrat Claros
Segona novel·la d’aquesta escriptora de Màlaga apassionada pels temes marítims. La primera novel·la, La Biblioteca del Capitán estava protagonitzada per Alessandro Malaspina. En aquesta ocasió presenta com a protagonista a Isaac Peral que ha de demostrar que acaba de revolucionar la navegació. Un home sol que lluita contra el seu govern, el d’altres països europeus i contra personatges poderosos i tenebrosos per fer realitat el seu somni, que l’home pugui navegar submergit. El seu submarí patirà un sabotatge el dia de la seva botadura, sembla que Anglaterra vol apropiar-se de la patent del submarí inventat per Peral.
L’autora presentarà personalment aquest llibre el 20 d’abril a FNAC de l’Illa Diagonal. I el dia 23 d’abril ens visitarà al pailebot Santa Eulàlia.
Si abans de comprar-ne algun els voleu mirar sapigueu que tots quatre són a la Biblioteca del Museu Marítim a la vostra disposició.

Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí