“A TOTA VELA!”, NOVA ACTIVITAT DEL PROGRAMA PEDAGÒGIC

  • Educació
  • 23.10.2014

Ahir dimecres, 22 d’octubre, es va posar en marxa A tota vela!, una nova activitat enquadrada en el programa pedagògic del Museu Marítim de Barcelona, dirigida sobretot a l’alumnat de primer cicle d’educació primària.

Aquesta activitat té com a principal objectiu presentar el vaixell com a mitjà de transport, introduint conceptes com la construcció, els usos, la flotabilitat, la propulsió…

Diuen que una imatge val més que mil paraules, i és per això que us oferim una sèrie de fotografies preses durant la primera sessió per a presentar la dinàmica d’aquesta nova activitat. Esperem que sigui del vostre interès!

Què és un mitjà de transport? Quin va ser el primer? Quants mitjans de transport coneixeu? Què és realment un vaixell?
Per què sura un vaixell? Quins materials podem fem servir? Quina forma ha de tenir un vaixell?

El ferro, sura? I com és que hi ha vaixells de ferro?

Un vaixell ha de complir cinc condicions mínimes: ha de flotar i ha de tenir estabilitat, com aquesta barca de pesca. Però també ha de tenir capacitat de càrrega, ha de poder encabir el que ens interessi (en aquest cas, les captures).

Un vaixells s’ha d’adaptar al medi: un caiuc com aquest, per exemple, està pensat per navegar per rius o a ran de costa.

Per últim, un vaixell ha de tenir autonomia i capacitat de govern. Per això farem servir els rems, veles, com en el cas d’aquesta jangada, o un motor per impolsar-nos, i un timó per dirigir la nau cap on nosaltres volem. 

Els vaixells han anat evolucionant al llarg de la història, però el que han necessitat sempre, des del principi, és un port on refugiar-se i carregar i descarregar les seves mercaderies. De ports n’hi ha de naturals, com el de Maó, o d’artificials, com el de Barcelona

En el passat, el mateix vaixells es feia servir per tot: portava passatge, mercaderies i fins i tot elements de defensa i atac. Avui en dia, els vaixells estan molt especialitzats, i podríem dir que hi ha un vaixell diferent per a cada necessitat: creuers per portar persones, vaixells de guerra, vaixells de pesca, petroliers, portacontenidors, per portar cotxes, per transportar gasos…
Però tot i que l’Ariadna s’explica molt bé, sempre queden dubtes! Podreu resoldre-les totes si us animeu a venir al Museu Marítim de Barcelona a fer l’activitat A TOTA VELA!

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí