ADÉU ALS VÍKINGS
- Educació
- 01.10.2014
El diumenge, 28 de setembre, varem tancar l’exposició Víkings, més enllà de la llegenda, inaugurada el 8 d’abril de 2014. Durant aquests mesos en que ha estat oberta, l’han vista quasi 90.000 persones.
Com la majoria d’exposicions que fem, Víkings ha anat acompanyada d’un ventall d’activitats destinades a diferents tipus d’usuaris: escolars, famílies, amants de la cultura víking… La majoria d’aquestes propostes han tingut molt d’èxit, tot i que alguna s’hagi hagut d’anul·lar per manca de participants.
Hem de dir que des d’abans de començar l’exposició varen ploure’ns ofertes de grups i particulars per fer activitats de tota mena, fet que ens ha facilitat molt poder articular un bon programa i, a més, han contribuït a afegir valor a la mostra.
|
Aquestes han estat les activitats més destacades:
Visites guiades:
L’itinerari per l’exposició que varem dissenyar per a estudiants ha tingut més de 1300 participants de diferents nivells educatius, des d’educació infantil a batxillerat. Són també molts els grups d’adults que han escollit aquest format d’activitat. Cal destacar, a més, les visites guiades fetes per a públic invident que ja són habituals en la nostra programació.
Inauguració infantil:
En el post publicat en aquest mateix blog ja varem fer un resum de com havia anat la inauguració infantil i familiar. Resumint: el dia 25 de juny es va fer una gran festa per presentar l’exposició a les famílies, en la que hi varen assistir més de 500 persones, que combinava la visita a l’exposició (aquí varem tancar l’assistència a 400 participants prèvia reserva) amb tallers i demostracions entorn la cultura víking. Per la festa varem comptar amb la col·laboració inestimable dels grups de recreació històrica Clan Hávamál i Hereus de la Història.
Campaments víkings:
Quan es va saber que l’MMB acollia l’exposició Víkings, més enllà de la llegenda, els representants del Clan Hávamál, grup centrat en difusió de la vida i costums dels pobles nòrdics dels segles IX, X i XI, es va posar a la nostra disposició per col·laborar en les activitats que trobéssim pertinents. Ells han estat els encarregats de muntar els campaments víkings al jardí del Museu els dies 18 de maig -en motiu del Dia Internacional de Museus-, 13 de juliol de 2014 -diada de la Festa Major del Raval- i 28 de setembre de 2014 per la clausura de l’exposició. Com hem dit abans i juntament amb el grup Hereus de la Història també varen muntar campaments el 25 de juny per la inauguració infantil i el 7 d’abril varen participar en la inauguració de l’exposició.
Conferències:
Un altre grup que estem citat i que també es va posar a la disposició del Museu per a la realització d’activitats va ser Hereus de la Història, dedicat a la recreació històrica. A ells els varem encarregar tres xerrades, amb un format distès que sovint utilitzem sota el títol de Vine a conèixer per apropar la cultura víking al públic. Hereus de la història va portar a terme el Vine a conèixer l’expansió víking realitzada el 22 de maig i el Vine a conèixer la vida quotidiana dels víkings del 5 de juny. De la seva mà també varem comptar amb una representant de l’associació ArqueoThalassa, dedicada a la difusió del patrimoni subaquàtic i la conscienciació de la importància de la seva conservació, per fer el Vine a conèixer l’arqueologia submarina i els jaciments víkings. Cada una d’aquestes activitats va tenir entre 70 i 90 participants.
I encara varem tenir uns altres col·laboradors: Inés García, professora de la Universitat de Barcelona especialista en literatura nòrdica medieval, i Xavier Valls, que el 27 de setembre varen portar a terme, prèvia proposta seva, , una lectura de fragments de la saga d’Éirik el Roig, amb una participació que superava la cinquantena de persones.
A la recerca del passat: Arqueòlegs i víkings a bord del pailebot Santa Eulàlia
Aquesta activitat depenia del professor Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i explorador, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i col·laborador habitual de l’MMB i combinava una visita guiada per l’exposició amb una navegació a bord del Santa Eulàlia, navegant pel litoral de Barcelona, per continuar parlant dels víkings. Es tracta d’un format de proposta que estem repetint en diferents exposicions amb molt bona acollida.
Drakar, el petit vaixell víking
Una altra proposta de petit format, per a grups de màxim 15 nens i nenes d’entre 6 i 10 anys són els tallers per construir un drakar que hem ofert el darrer diumenge de cada mes, durant les festes de Setmana Santa i els dijous de juliol. Aquesta activitat s’engloba dins el format de tallers de vaixells de joguina, habituals al nostre museu, que ens permeten parlar d’una embarcació mentre se’n fa un petit model, i que estan tenint molt d’èxit entre aquest públic.
El secret de les runes víkings
I finalment volem citar aquesta altra activitat, que s’ha dirigit a grups d’esplai i que d’una manera lúdica permetia anar donant diferents informacions sobre els víkings als 466 participants que va tenir.
Des d’aquí volem agrair molt especialment a tots els col·laboradors i col·laboradores que de manera desinteressada han volgut contribuir a difondre la importància i la singularitat de la cultura dels pobles víkings des del nostre Museu
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 17.12.2024
LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT A L’EXPOSICIÓ ESPÈCIES INVASORES
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
Educació 14.05.2024
CONNECTADES PER MAR
-
Educació 13.05.2024
LE MUSÉE MARITIME DE BARCELONE, EN FRANÇAIS
-
Educació 06.05.2024
“GERMANET”, L’ODISEA D’UN JOVE GUINEÀ, PROTAGONISTA ALS INSTITUTS
-
Educació 23.04.2024
DONES QUE TRENQUEN ONES: LA COPA AMÈRICA COM A SOMNI
-
segueix-nos
-
web mmb