ANDREA COMAPOSADA (I): “El mar, la meva passió”
- Educació
- 04.02.2025
Andrea Comaposada protagonitza la sessió del cicle Petites històries, grans dones al Museu Marítim de Barcelona.
L’Andrea Comaposada (Barcelona, 1989), és biòloga i dedica tots els seus esforços a la divulgació del medi marí a través d’activitats de lleure educatiu i sociocultural. Dirigeix Anèl·lides, una organització especialitzada a acompanyar infants, joves i famílies en el seu contacte i relació amb els ecosistemes del nostre litoral.
El seu és un magnífic exemple d’innovació i emprenedoria, que fa servir les tècniques de l’educació en el lleure i la dinamització sociocultural per desenvolupar la seva passió i fer una contribució a la comunitat. De fet, recentment, l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya ha reconegut l’empresa Anèl·lides amb el premi ‘Emprenedoria Blava’ en el marc de la 31a edició dels guardons.
L’Andrea es defineix com una apassionada del mar des de ben petita. Allà se sentia lliure i vivia una forta connexió que no pot descriure amb paraules…
Ens parles de la teva connexió amb el mar?
El mar és la meva passió! Sempre he estat molt vinculada al mar, tot i això la meva relació amb ell ha anat evolucionant al llarg del temps i cada vegada m’he sentit més propera a ell, i hem creat una relació de dependència sana, ja que noto que sóc molt més feliç sempre a prop seu.
El meu lema és un dia a prop del mar, és un dia ben aprofitat.
Sempre has volgut treballar entorn del medi marí?
De petita volia ser metge, com el meu pare, però tot això va canviar quan, amb 14 anys vaig veure el documental de canvi climàtic (Una veritat molt incòmode de l’Al Gore).
A partir d’aleshores, i també de veure els activistes de Greenpeace per la tele lligats a arbres, vaig decidir que jo volia ser com ells, que nosaltres estàvem aquí gràcies al planeta. Tots som aigua, i la vida surt dels oceans.
Des d’aquell dia, vaig decidir que destinaria cada dia de la meva vida a tornar-li al planeta (GAIA) tot el que ens havia aportat als humans. Perquè tot i ser un món capitalista, amb valors i accions podem arribar molt lluny.
Abans de nosaltres, ja hi havia molts animals més primitius i alhora més fascinants com les meduses que han viscut i sobreviscut molts més anys que nosaltres.
Ets biòloga, en quin moment vas decidir dedicar-te a la educació ambiental relacionada amb el mar?
Vaig estudiar biologia perquè sempre m’ha encantat la natura, i he estat molt vinculada a ella. I durant la carrera em vaig adonar que l’educació ambiental em permetia ajuntar aquesta passió i, l’altra gran passió que tinc, els infants.
I vaig decidir dedicar-me a l’educació ambiental per tal de poder mostrar a totes les persones, petites i grans, la meva vocació i estimació pel més important, el Planeta.
Així vaig començar a formar part de moviments ecologistes (Naturalistes de Girona, Depana, Sea Shepard…). I d’allà vaig començar a treballar a diverses empreses d’educació ambiental marina a Arenys i a Vilanova i la Geltrú, fins que vaig tenir la sort d’entrar al Consorci al Far, on realment vaig agafar moltíssima experiència en educació marina i marítima.
I vas acabar fundant l’organització Anèl·lides…
Em considero una persona molt curiosa, necessito saber el perquè de tot sempre, suposo que això em va fer crear la meva pròpia empresa. D’aquesta manera puc decidir per mi mateixa ajudar al planeta de primera mà, i arribar allà on faci falta per poder conscienciar tothom de que la vida als nostres mars i oceans és clau per la nostra existència.
Com va sorgir el projecte?
El projecte Anèl·lides va sorgir de tres persones que treballàvem juntes. Des del principi volíem que el mar formés part del dia a dia de totes les persones del món, començant per la ciutat de Barcelona. Per això vam posar el mar en el centre, i la ciutat de Barcelona, el seu context.
Per què? perquè tot i tenir molt clar que l’oceà és vital, encara només es coneix el 10%, i això vol dir que el 90% està per descobrir. Anèl·lides pretén apropar, sensibilitzar, visibilitzar i sobretot defensar tota la vida marina que hi ha als mars i oceans, fent èmfasi en zones on no hi ha protecció legal, i estan poc estudiades per haver-se infravalorat durant molts anys, com són les costes de Barcelona, Maresme i Garraf.
D’on surt el nom d’Anèl·lides?
El nom, per una banda ve de feminitzar el fílum dels anèl·lids.
En ser una empresa fundada per dones, hem volgut potenciar la nostra activitat dins d’un sector molt masculinitzat. I també hem volgut donar a conèixer a uns animals que no són gaire coneguts i que són tan importants com altres més famosos com les estrelles de mar, els nudibranquis o els pops, per trencar “l’especisme” (fa referència a la discriminació basada en una suposada superioritat d’una espècies sobre una altra, que sense voler fem moltes persones).
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 17.12.2024
LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT A L’EXPOSICIÓ ESPÈCIES INVASORES
-
Educació 11.12.2024
De Montjuïc al mar, projecte sobre la Barcelona medieval
-
Educació 29.10.2024
LA REGATA CONTINUA A L’AULA
-
Educació 03.10.2024
XXIV JORNADES DE MUSEUS I EDUCACIÓ: MIRADES IMPOSSIBLES
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 16.09.2024
Els museòlegs premien el programa ‘22 dies en 22 peus’
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
segueix-nos
-
web mmb