DRASSANES, HISTÒRIES DE VIDA
- Educació
- 25.11.2013
El diumenge 24 de novembre el Museu Marítim ha posat en marxa l’activitat Drassanes: històries de vida, inclosa dins el programa d’activitats destinades a difondre la història d’aquest conjunt arquitectònic, reinterpretada després de la darrera fase de les obres de restauració que van finalitzar a principis del 2013.
Drassanes, històries de vida, és una visita guiada amb diverses pinzellades teatrals, que proposa un recorregut per l’edifici durant el qual els participants es trobaran amb diversos personatges que, en algun moment de la història, han estat vinculats amb aquest conjunt arquitectònic.
Foto: Susana Argul |
La primera història de vida és la d’un picapedrer de l’Edat Mitja, que explica com es tallaven els blocs de pedra de la cantera de Montjuïc, destinats a la construcció de l’edifici. Cada carreu era marcat pel mestre que l’havia fet i a l’hora de cobrar només calia fer-ne el recompte. A les Drassanes, encara ara, s’hi poden veure més de trenta marques de picapedrer diferents.
Uns metres més endavant ens topem amb el Drassaner Reial, Bertran Sala, que va ser nomenat pel rei Joan I el 1387 i que era el màxim responsable de la custòdia de l’edifici i dels seus vaixells, fet que l’obligava a residir aquí mateix. Bertran Sala explicarà quina funció tenien les Drassanes i com, ell en persona, portava a terme l’administració
També explica la seva història un mestre d’aixa, l’encarregat de projectar, construir i reparar les embarcacions. El mestre d’aixa, busca calafats, fusters, ferrers, velers… perquè acaba de rebre l’encàrrec de construir la Galera Reial. Ens situem, per tant, al segle XVII, quan les Drassanes estan en ple rendiment.
Foto: Susana Argul |
El següent personatge que ens trobem és Jean Maritz. Quan al segle XVIII les Drassanes varen perdre l’ús constructiu i s’hi va ubicar la Reial Foneria de Canons, el rei Carles III va contractar un francès que havia revolucionat la manera de fabricar canons: fonent-los en sòlid i no al vuit i, foradant-los després amb una màquina de barrinar dissenyada per aquest enginyer. Maritz explica l’època en la qual les Drassanes funcionaven com a mestrança d’artilleria.
La darrera història de vida és la del primer director del Museu Marítim de Catalunya, obert just abans de la Guerra Civil. El primer director, el senyor Ferran Arranz explica, a finals dels anys cinquanta, com va fundar-se el Museu i com, l’any 1941 va reinaugurar-se com a Museo Marítimo amb un director més proper al Nou Règim.
Aquesta activitat està destinada al públic general i té com a objectiu donar a conèixer la faceta més humana de la història de l’edifici.
Dates: primer i segon diumenge de mes.
Hora: 11h
Preu: 4 € infants i 6,50 € adults
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 25.09.2024
La màgia dels vaixells voladors
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
Educació 14.05.2024
CONNECTADES PER MAR
-
Educació 13.05.2024
LE MUSÉE MARITIME DE BARCELONE, EN FRANÇAIS
-
Educació 06.05.2024
“GERMANET”, L’ODISEA D’UN JOVE GUINEÀ, PROTAGONISTA ALS INSTITUTS
-
Educació 23.04.2024
DONES QUE TRENQUEN ONES: LA COPA AMÈRICA COM A SOMNI
-
Educació 14.02.2024
Judith Mas (II): Nou anys solcant els mars i oceans del món
-
segueix-nos
-
web mmb