EL projecte de ciència ciutadana “Observadors del mar-Plàstic 0” presenta resultats al Congrés Micro2018

  • Educació
  • 05.12.2018

El projecte Observadors del mar-Plàstic 0 ha presentat al Congrés Micro2018 els resultats de dos d’anys de treball de camp dut a terme principalment pels centres educatius a les platges de de diferents indrets de la costa catalana, alacantina i balear. Els resultats són fruit de la participació de més de 1500 nois i noies d’educació primària i secundària de diferents indrets de la costa catalana, alacantina i balear durant el període 2016-2018.

Luis Francisco Ruiz-Orejón, responsable científic del projecte, ha estat la persona que ha analitzat i interpretat les dades recollides per l’alumnat. Les conclusions que se n’extreuen demostren l’efectivitat de la ciència ciutadana aplicada als centres educatius per monitoritzar els residus que hi ha a les platges. També ha permès veure que la zona oest de l’Illa d’Eivissa presenta un concentració de plàstics més alta que les altres zones estudiades i amb més densitat de població. Pel que fa a la tipologia de microplàstics trobats, els fragments durs i els pèl·lets són els que es troben un una proporció més alta.

Observadors del Mar –Plàstic 0 al Museu Marítim de Barcelona

El Museu Marítim de Barcelona ha esta l’entitat promotora del projecte a la ciutat de Barcelona des de que el curs 2016-17 va desenvolupar el programa educatiu Observadors del Mar –Plàstic 0. Durant el curs escolar, l’alumnat que hi participa s’involucra en la diagnosi de la presència, abundància i variabilitat de microplàstics i mesoplàtics en les platges de la ciutat.

Durant aquest curs escolar 2018-19 més de 427 alumnes d’educació primària i educació secundària s’involucren en el projecte. La implicació en aquesta proposta educativa permet a l’alumnat dur a terme activitats de recerca científica real i sensibilitzar-se davant d’un problema tant important com és la contaminació per plàstics a les nostres costes.

El fet que Observadors del Mar – Plàstic 0 sigui un projecte de ciència ciutadana ha despertat l’interès de molts centres eductius que treballen l’Aprenentatge Servei (ApS). L’ApS és una metodologia pedagògica que combina en una sola activitat l’aprenentatge de continguts, competències i valors amb tasques de servei a la comunitat.

D’aquesta manera els centres educatius treballen els continguts vinculats als diferents àmbits del currículum escolar: científic-tecnològic, social, matemàtic, lingüístic, digital… També permet treballar en grup, fomentar l’autonomia, l’anàlisi crítica, la metodologia i les habilitats científiques, la responsabilitat social i el foment cap a l’acció.

El servei que es fa a la comunitat és, d’una banda, l’obtenció de dades per a la recerca científica per conèixer quin és l’impacte dels microplàstics i mesoplàstics en les nostres platges, i de l’altre, accions de sensibilització dutes a terme pel propi alumnat a la seva comunitat més propera, ja sigui al mateix centre educatiu, la família o el barri.

Observadors del Mar –Plàstic 0

Observadors del mar és un projecte que involucra de forma conjunta la ciutadania i la comunitat científica per tal de conèixer l’estat del nostre mar en un espai de trobada, diàleg i intercanvi d’informació. Les noves tecnologies i els telèfons mòbils en faciliten la introducció de les dades a través d’una plataforma web que recopila observacions i experiències dels ciutadans sobre fenòmens que es produeixen al mar, per fer investigació marina.

Es tracta també d’una oportunitat per explicar, dialogar i conscienciar la societat sobre els problemes del mar. Darrere de la plataforma d’Observadors del mar hi ha un equip científic que valida les dades abans de ser utilitzades per generar coneixement. Un cop validades apareixen en un mapa d’observacions destacades.

El projecte científic està coordinat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ambdues entitats pertanyents al Consell Superior d’Investigacions Científiques.

Link d’interès
http://www.observadorsdelmar.cat/projecte-8.php
http://mmbobservadorsdelaplatja.blogspot.com/

 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí