Els centres educatius fan la volta al món amb la Vendée Globe

  • Educació
  • 05.11.2020

Competició, aventura, reptes personals, última tecnologia… Aquest és el marc incomparable que serveix de fil conductor al nou programa educatiu que el Museu Marítim de Barcelona i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona han posat en marxa aquest curs escolar amb motiu de la novena edició de la regata de volta al món, en solitari, i sense escales: la Vendée Globe.

 

Els 35 centres educatius inscrits de Catalunya i de la resta de l’Estat Espanyol, amb un total de 1.800 nois i noies de primària i secundària, ja fa un mes que treballen en el seguiment de la volta al món a través del perfil d’Instagram des d’on es dinamitza el programa educatiu. L’activitat principal d’aquest programa proposa fer el seguiment d’aquest esdeveniment esportiu en temps real a través de reptes setmanals que s’emmarquen en tres eixos temàtics: Planeta Mar, Ésser Humà i Navegació.

© One Planet One Ocean

 

Els centres inscrits han pogut participar també en la Mostra de Pòsters Oceà Viu, Planeta Viu on, els treballs seleccionats, acompanyen els skippers Dídac Costa, el suís d’origen català Alan Roura,  i el francès Sébastien Destremau  en la seva volta al món. Altres activitats que s’ofereixen permeten a l’alumnat participar en xerrades virtuals o presencials amb navegants professionals, gaudir d’un tast d’esports nàutics o assistir a activitats vinculades a la història de la navegació al Museu Marítim de Barcelona.

La vela oceànica com a eina pedagògica

Els docents que participen en el projecte coincideixen que aquest programa és un recurs que permet treballar a l’aula el mar i la navegació d’una forma competencial i globalitzada (ciències socials, ciències naturals, matemàtiques, tecnologia, geografia, educació física, llengua, llengües estrangeres…). Tot això, a través d’un esdeveniment esportiu que succeeix en temps real i que és present als mitjans de comunicació, cosa que fa que sigui molt més engrescador per l’alumnat, ja que es treballa a partir d’un esdeveniment real.

© Escola Alexandre Galí

 

Aquest programa educatiu però, va més enllà, ja que promou la pràctica esportiva de la vela entre els infants i joves, es donen a conèixer els projectes científics que es duen a terme durant la regata en col·laboració amb institucions com ara el CSIC o la Intergovernamental Oceanographic Commission of UNESCO, entre molts altres aspectes.

Ens encanta! Treballem per projectes a l’escola (…) els infants estan súper implicats, les activitats estan molt ben estructurades, són molt competencials i engrescadores (…).

Escola Marta Mata de Barberà del Vallès

 

La Vendée Globe, regata de volta al món en solitari

La Vendée Globe és una regata de volta al món en solitari sense escales ni assistència amb sortida i arribada a Les Sables d’Olonne (França). La regata, que es duu a terme cada quatre anys, celebrarà la seva novena edició quan, el pròxim 8 de novembre a les 12 hores, 33 navegants (27 homes i 6 dones) es disposin a fer les més de 24.300 milles que tindran per davant.

Entre els i les navegants inscrites, destaca la participació del barceloní Dídac Costa qui s’enfrontarà a la segona volta al món en la regata que es considera l’Everest de la navegació a causa de la seva duresa: aproximadament noranta dies navegant pels mars i oceans més inhòspits del planeta a bord dels IMOCA 60, els vaixells considerats els fórmula 1 del mar.

 

 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí