Els museòlegs premien el programa ‘22 dies en 22 peus’

  • Educació
  • 16.09.2024

El programa educatiu ‘22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic’ premiat a la X edició dels PREMIS AMC de Museologia.

L’Associació Professionals de la Museologia de Catalunya (AMC) ha  guardonat el programa educatiu22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic”, a la celebració de la X edició dels PREMIS AMC de Museologia del passat 14 de setembre.

Premi a la millor experiència o activitat

El programa educatiu, creat pel Museu Marítim de Barcelona en col·laboració amb la Fundació Barcelona Capital Nàutica, ha rebut el premi a la millor experiència o activitat, destinat a prestigiar, reconèixer i visibilitzar les aportacions més destacades en el disseny d’activitats complementaris als programes dels museus.

Aquest projecte va transformar la regata “Mini Transat 2023”, una travessa oceànica en solitari i sense assistència, en un recurs pedagògic innovador que ha involucrat més de 60 centres educatius i 4.000 alumnes de Barcelona, Catalunya i altres parts de l’estat amb el suport de la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN). El seu objectiu principal era apropar el patrimoni marítim material i immaterial a les aules, permetent als alumnes participar activament en temps real i motivant-los amb l’aventura dels navegants. Amb una orientació pedagògica basada en situacions reals, el projecte ha donat eines a docents per treballar competències en el marc STEAM i amb l’objectiu de promoure els ODS 2030.

Els resultats han estat excel·lents, amb una participació duplicada respecte a l’edició anterior de 2021. La connexió emocional i educativa generada per l’esdeveniment ha permès que el mar i la navegació fossin eixos centrals en l’aprenentatge dels alumnes.

El premi ha estat recollit l’Ismael García, Cap de l’Unitat de Programes Educatius del museu,  i la Cristina Puig, Tècnica d’Educació de la mateixa unitat, i ha comptat amb la participació de la nova consellera de Cultura, Sònia Hernández.

Altres projectes guardonats

L’acte va ser l’ocasió per reunir a les 17 candidatures presentades als premis i els professionals dels museus.

Entre els guardonats hi ha el premi a la categoria a la millor exposició temporal ha estat per a Bèsties. Els animals en l’art medieval del Museu Episcopal de Vic (MEV) .

El guardó destinat a reconèixer els nous projectes museològics i/o museogràfics permanents en museus i equipaments patrimonials, així com el seu impacte sobre el territori, ha estat atorgat a Museu Romà de Premià de Mar, que acull l’únic edifici romà de planta octogonal a Catalunya, del segle V dC.

Pel que fa als reconeixements professionals, els premis de l’AMC han volgut destacar la magnífica trajectòria de dues grans professionals vinculades al món dels museus i el patrimoni. D’una banda, en el camp professional dels museus s’ha volgut reconèixer la gran vàlua i intensa dedicació de la Marisa Suárez Barral en el camp específic de l’educació patrimonial i de museus.

Celebració bianual i per votació

Els guardons s’entreguen bianualment i tenen un caràcter honorífic i de reconeixement de diferents trajectòries professionals en l’àmbit de la museologia catalana, així com de la tasca executada en l’àmbit de les exposicions, les activitats i els projectes de creació i reforma de museus i equipaments patrimonials. Aquests es duen a terme per votació entre els socis de l’Associació.

L’AMC

L’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya https://www.museologia.cat/ és una associació cultural sense ànim de lucre que porta 29 anys defensant la figura dels professionals de la museologia dins del teixit museològic del país, a través de propostes de formació continua, de reconeixement de la feina del museòleg/a, i de foment de l’ús social dels museus.

Articles relacionats

“22 DIES EN 22 PEUS, AVENTURA EN SOLITARI A L’ATLÀNTIC 2023”. EMOCIÓ I APRENENTATGE!

MINI TRANSAT 2021: LA TRAVESSA DE L’ATLÀNTIC A L’AULA PLENA DE VALORS I AVENTURA

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí