Els ODS, a l’MMB: una aposta per l’educació i la cultura 

  • Educació
  • 25.10.2023

L’MMB facilita l’accés universal a l’educació i la cultura.

Amb l’objectiu d’alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el Museu Marítim de Barcelona treballa no només en el desenvolupament dels seus projectes expositius i activitats, sinó també en la seva política envers els públics.

Els 17 ODS són una crida universal a l’acció per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i les perspectives de les persones a tot el món.

L’Objectiu número 4 planteja garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

En aquest sentit, el Museu fa realitat el seu compromís amb la societat i, amb l’objectiu de facilitar l’accés universal a la cultura, aplica una política de gratuïtats als centres educatius que, pel perfil socioeconòmic del seu alumnat, es troba en una situació de desavantatge.

A més,  participa en assolir aquest objectiu oferint la possibilitat de fer activitats i visites específiques per a altres públics que també tenen dificultat per accedir a la cultura.

Gratuïtats per als centres educatius amb dificultats

El museu aplica una política de gratuïtats per als centres educatius seguint determinats criteris. Per exemple, participant en el PAE (Programa d’Activitats Educatives) de l’Ajuntament de Barcelona, que coordina l’oferta cultural dels equipaments de la ciutat amb els centres educatius de Barcelona que responen a un perfil de màxima complexitat. En aquest sentit, el Museu ofereix un seguit d’activitats guiades perquè aquests grups en puguin gaudir.

Es segueix un criteri semblant amb aquells grups de fora de la ciutat de Barcelona que tenen un mateix perfil i sol·liciten directament al museu la possibilitat de gaudir d’aquesta proposta.

Durant el  curs 2022-23, un total de 53 grups i 1.042 infants i joves s’han beneficiat d’aquesta iniciativa.

Responsabilitat amb la societat

El Museu també col·labora amb entitats socials i col·lectius amb discapacitat  per facilitar l’accés gratuït per a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, o que tenen un perfil de complexitat socioeconòmica, així com per a les entitats que coordinen l’estada i tutela de menors nouvinguts.

Gràcies a aquesta política, 752  persones amb discapacitat o amb risc d’exclusió social s’han beneficiat durant el 2022 del programa d’activitats adaptades, un clar indicador de la importància de la institució d’afavorir l’accés universal a la cultura.

Per a millorar l’experiència de la visita de grups amb discapacitat, les exposicions temporals disposen de recursos sensorials i informació en Braille i s’han adaptat els pictogrames dels autoguiats familiars de les exposicions del Museu per a persones amb discapacitat cognitiva, accessibles a través de la web del Museu.

Destacar també la senyalització adaptada del Pailebot Santa Eulàlia, que ajuda a que persones amb discapacitat cognitiva a la seva visita al vaixell tradicional de l’MMB.

Altres accions

Les jornades de portes obertes dels diumenges per la tarda i dies especials com són la Nit de Museus o altres festivitats són altres accions en les que el Museu fa una aposta per trencar les barreres econòmiques que impedeixen que molts ciutadans puguin visitar els museus i institucions culturals. De la mateixa manera, l’accés a persones menors de 17 anys és gratuïta.

Durant el 2022, 98.071 persones han visitat el Museu de manera gratuïta els diumenges per la tarda, en jornades de portes obertes o a nivell individual per qüestions socials, xifra que representa un 60% de les entrades de l’MMB.

Aquest és un clar indicador de la importància de l’estratègia del Museu a l’hora de trencar barreres econòmiques en l’accés i de la seva aposta perquè els criteris econòmics no siguin un impediment per gaudir i conèixer el patrimoni i la cultura marítima, aplicant mesures d’accessibilitat universal i equitat social.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí