“GERMANET”, L’ODISEA D’UN JOVE GUINEÀ, PROTAGONISTA ALS INSTITUTS

  • Educació
  • 06.05.2024

L’MMB acull la trobada entre l’autor del llibre i l’alumnat d’instituts de la ciutat per reflexionar sobre el tema de la immigració.

El passat 26 d’abril, gairebé 120 alumnes dels instituts Coves d’en Cimany, d’Horta-Guinardó, Manuel Carrasco i Formiguera, de Nou Barris, i Tres Fonts de les Corts, van fer una trobada amb l’Amets Arzallus, autor del llibre “Germanet”.

El llibre descriu un descarnat retrat del tortuós viatge de l’Ibrahima Balde, un jove guineà que, seguint les passes del seu germà, acabà arribant a Euskadi. Arzallus fa una descripció de les seves tràgiques peripècies i, alhora, retrata el drama que han de viure moltes persones migrants en el seu viatge cap a Europa.

La lectura d’aquest llibre ha permès l’alumnat prendre consciència d’aquesta realitat que, massa sovint, queda amagada per altres notícies més trivials.

El vaixell com a mitjà per migrar

La trobada amb l’autor va tenir lloc a l’auditori del Museu Marítim, i es va combinar amb una activitat dinamitzada per les sales del museu.

L’activitat tenia com a objectiu posar en relleu el paper del vaixell que, fins la invenció de l’avió, va ser el mitjà de transport que permetia els grans moviments migratoris de la humanitat.

De fet, encara avui, el mar segueix sent el principal obstacle que moltes persones han de salvar per aconseguir fer realitat el somni d’arribar a la suposada “terra promesa”.

Les dinàmiques aplicades al museu van posar llum sobre diferents realitats, antigues i actuals, viscudes per les persones migrants i van facilitar la conversa amb l’autor del llibre.

La conversa amb l’autor

Durant la conversa amb Amets Arzallus, es va reflexionar sobre el sentit actual de les fronteres, apel·lant en molts casos a les experiències personals de l’alumnat, en gran part d’origen no català.

Aquesta jornada va fer palès que, en essència, l’ésser humà és migrant. L’alumnat va arribar a la conclusió que, en comptes de lluitar contra aquesta característica inherent de les persones, cal facilitar les rutes migratòries per evitar les tragèdies humanitàries produïdes per les migracions il·legals.

La història d’Ibrahima

Ibrahima era un noi de Guinea Conakry, de 24 anys que va arribar a Irun després de  travessar el Sàhara i el Mediterrani en un viatge atroç, en què es va trobar amb soldats fronterers, nens guerrillers, persones que compartien pastera…

Després de travessar Espanya, va arribar a Irún (Guipúscoa) l’octubre de 2018, on es va  trobar amb Arzallus, un poeta basc que atenia els immigrants que volien travessar la frontera francesa.

Quan Ibrahima li va explicar que ell no havia volgut venir a Europa, Arzallus es va adonar que estava davant una història especial. “Vaig sentir que Ibrahima portava dins un nus molt gran, i que la seva manera de deixar anar aquest nus era molt peculiar”.

Ibrahima, aprenent de mecànic i conductor de camions a Guinea, aspirava a sostenir a la seva mare i els seus germans per combatre la pobresa que els asfixiava, fins que va desaparèixer el seu germà petit l’Alhassane, un noi de catorze anys.

Quan l’Alhassane va trucar des de Líbia, l’Ibrahima va decidir anar a buscar-lo. Allà va descobrir que el noi havia desaparegut en el naufragi d’una pastera.

Colpejat per la seva història i fascinat per la seva manera de narrar, Arzallus va proposar a l’Ibrahima que escrivissin un llibre, del qual és coautor.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí